Eazy Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Czy sztyce z regulacją wysokości (manetka/dźwignia) są jednocześnie sztycami amortyzowanymi, kiedy znajdują się w górnym położeniu? Czy może są to sztywne sztyce w czasie jazdy i umożliwiają jedynie zmianę wysokości siodła? Czy są jacyś producenci / modele, których lepiej unikać, czy generalnie są to produkty sensownej jakości? Dzięki Eazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Do jakiego roweru i jakiego typu jazdy masz to zamiar zastosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Rower MTB HT. Myślę nad taką sztycą, żeby móc szybko zrzucić siodło na bardziej stromych zjazdach. Czasami przydałoby się dupsko wrzucić głębiej nad tylne koło, ale siodło to mocno utrudnia. Zjazdy natomiast są na tyle krótkie, że nie opłaca mi się za każdym razem zatrzymywać i opuszczać a chwilę później wyciągać siodełko. Teren generalnie mocno urozmaicony. Radzę sobie oczywiście i bez tego, ale byłoby po prostu wygodniej. Zastanawiam się tylko, czy taka sztyca pełni też rolę sztycy amortyzowanej, czy jest sztywna. Koniec końców nie wiem, czy nie będzie mi szkoda kasy, bo wydatek spory, ale zbieram na razie informacje i przeglądam co jest dostępne i za ile. Przykładowo sztyce B'Twin mają przyzwoitą cenę i ponoć dają radę, ale są dosyć ciężkie. Teraz w promocji za 200zł: https://www.decathlon.pl/sztyca-teleskopowa-316-mm-id_8323994.html Nie wiem tylko, czy to coś warte... Zwłaszcza, że ceny generalnie oscylują w okolicach 400-500zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Nie , sztyca regulowana i sztyca amortyzowana to dwie różne kwestie. Ta pierwsza nie jest sztycą amortyzowaną i na odwrót . Sztyca z Btwina jest ok ale brak manetki wymusza oderwanue rąk od kiery , imho jeśli już to tylko z manetką na kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Dzięki za wyjaśnienie Zastanawiałem się po prostu, czy siłownik wypychający sztycę z powrotem w górę daje później dodatkowo amortyzację, jak przy zwykłej sztycy amortyzowanej (czyli takie 2w1). Co do manetki - to na pewno wygodniej, ale ceny zaczynają się od 600-700zł, więc jest to spora różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.