apa_sl Napisano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Bardzo podoba mi się wygląd polerowanego aluminium. Jak wiadomo aluminium ulega utlenianiu, toteż bez żadnego zabezpieczenia należy liczyć się z poprawianiem polerki minimum co miesiąc. Zastanawia mnie proces chromianowania aluminium (kojarzy mi się z chromem;). Czy ktoś z was posiada nieco wiedzy na ten temat? Czy proces ten może zabezpieczyć wypolerowaną powierzchnię (dopuszczalna lekka utrata efektu lustra)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Zastanawia mnie proces chromianowania aluminium (kojarzy mi się z chromem;). Nazwa pochodzi od potraktowania aluminium związkami chromu. Ale nie wytwarza na powierzchni warstwy metalicznego chromu Czy proces ten może zabezpieczyć wypolerowaną powierzchnię (dopuszczalna lekka utrata efektu lustra)? Tak, ten proces zabezpiecza powierzchnię, ale zmienia połysk, kolor. Dobry jest jako przygotowanie powierzchni pod malowanie. Ale jak chcesz mieć lustro to poszukaj zakładów robiących elektropolerowanie i anodyzowanie (dekoracyjne). Możesz wtedy też pomyśleć o zmianie koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszmk Napisano 1 Marca 2016 Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 a czy tak wypolerowane aluminium można polakierować bezbarwnym lakierem ? czy wtedy będzie się utleniać czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 1 Marca 2016 Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 można, co do drugiego pytania to sam chyba sobie odpowiedziałeś, jak pomalujesz to jak ci sie utleni bez dostępu tlenu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 1 Marca 2016 Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Można ale predzej czy później zlezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszmk Napisano 2 Marca 2016 Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 dzięki - może z tym "utlenianiem" było trochę głupio, ale wolałem dopytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi