Skocz do zawartości

[rower] Hexagon v4 model 2006 - wymiana części

ossamus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich.

Jezdze juz kilka lat swoim Hexem i chyba nadszedl czas na : kapitalny remont/przebudowe lub wymiane sprzetu.

Drobn naprawy,wymiana czesci eksploatacyjnych byly robione na biezaco.

Strasznie irytuje mnie jedna sprawa , w zasadzie od poczatku problem istnial lecz teraz sie nasilil , a mianowicie :

przednia przerzutka jest bardzo ciezka w regulacji tj. notorycznie sa probloemy z redukcja ze sredniej zebatki na najnizsza, probowalem sam regulowac, fachowiec regulowal i w zasadzie dziala jak chce, juz nie mam sily.

Zastanawiam sie nad wymiana przerzutek przedniej i tylniej, czy to wystarczy? Czy cos jeszce proponowalibyscie zmienic?

Z przodu jest amor zoom - czyli w zasadzie jakby go nie bylo ;)

Prosze o porady...lubiue jezdzic rowerem , jednak od strony sprzetowej nie mam prawie zadnej wiedzy ...

• Mod Team
Napisano

@ ossamus

Planujesz tylko delikatne ulepszenie sprzętu,czy w grę wchodzi także nowy rower ?

Ile możesz wydać ?

@ Wolfkrieg

Pewnie - wymieni wszystko,a zostawi 9 letnią ramę :down:.

Uważasz,że to ma sens ?

Napisano

Mieszkam w dolinie rzeki/Starachowice,świętokrzyskie/,większość moich jazd to różnego stopnia trudności szutry,drogi leśne,kamieniste - powiedzmy około 70%, pozostałe 30% to głównie drogi asfaltowe służące jako dojazd. Zdaje sobie sprawę iż osprzęt w Hexie jest najniższej klasy tj.Tourney, kłopoty z regulacją przerzutki doprowadzają mnie do szaleństwa jak np. wczoraj jeżdżąc po lesie musiałem ręcznie zdjąć łańcuch abym mógł dalej jechać,stąd moja decyzja o głębokiej modernizacji roweru w oparciu o istniejącą ramę, jestem z niej zadowolony lub zakupie czegoś nowego. Budżet to przedział 1200-2000 zł.

Jako iz jestem laikiem jeśli chodzi o części proszę o pomoc,sugestie, porady :)

• Mod Team
Napisano

Przerzutki Alivio lub Deore ( ewentualnie korba ) i problem zniknie.

Jeżeli brałbyś pod uwagę nowy lub używany rower,to MTB,czy CROSS ?

Czy jednak na razie ulepszasz Hexagona ?

Napisano

Sam przód?? Czy obydwie? W tym Hexie jest wolnobieg. Sluchaj a jakis przyzwoity amor zamiast czegoś amortyzatoro-podobnego na przód?

Chcąc zmienić wolnobieg na kasetę obręcz do wymiany,automatycznie dwie oczywiście. Poza tym muszę wymienić mocowania piast przód/tył z zaciskowych na normalne na klucz oraz piaste z tyłu bo zaczyna ją być słychać.Przyznam szczerze iż chyba zdaloby się więcej niż 21 biegów....

Hmmm....biorę pod uwagę modernizację posiadanego roweru na bazie posiadanej ramy lub nowy zakup,uzywka nie wchodzi w grę.

Mtb czy cross...ciężkie pytanie...

• Mod Team
Napisano

Lepiej obydwie do kompletu.

Co do amortyzatora,to musiałbyś poszukać raczej wśród starszych modeli pasujących do twojej ramy - czegoś pokroju wspólczesnych SR Suntour XCR lub Raidonów.

Chociaż tu głowy nie daję,bo może coś w miarę nowego też będzie pasowało ( nie siedzę aż tak w temacie ).

Powietrzny Raidon np. ma tę zaletę,że można go ustawić pod masę rowerzysty.

Ja mam jeszcze XCM i może z braku porównania do czegoś lepszego nie narzekam - mimo,że amortyzator jest dość cięzki,a kultura pracy pewnie żadna (sprężyna) w porównaniu np. do Rock Shox Reba (powietrze).

Lżejsze koła z dobrymi piastami też by sporo dały.

Tylko powraca pytanie: czy opłaca się tyle pakować do nie pierwszej świerzości już ramy ?

PS

Dlaczego chcesz się pozbyć szybkozamykaczy ?

Napisano

Heh, dziś popilem,ale szybko kalkulacja zrobiona i możliwe iż lepiej.nowy sprzęt kupić.Jutro na luzie policze.Sxybkozamykacze sam rozwalilem, wymieniając rok temu opony.

Napisano

Hmmm.... rozmawialem z kolega , ktory rok temu modernizowal Authora i sam kompletny osprzet Alivio wyniosl go 900 zł.

Zakladajac iz zaloze do starej ramy Alivio , zmienie "amortyzator" na amortyzator - ok.250-300 , bede chcial dolozyc biegow na najmniej 24, moze zmienie wolnobieg na kasete, to zrobi sie z tego conajmniej 1500, chyba , ze kalkuluje zle...

• Mod Team
Napisano

Nie wiem co kupił Twój kolega,ale np. korba Alivio,czyli najdroższa część - jeżeli chodzi o napęd ( zakładam,że będziesz jeżdził z hamulcami V-brake,a nie z tarczówkami do których pewnie nie masz mocowań ) kosztuje : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-alivio-fc-m430-8-octalink-shimano,92874.html

przerzutka przednia : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-deore-fd-m615-10rz-28-6-31-8-34-9mm-czarna-shimano,179031.html

przerzutka tylna : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-deore-rd-m591-sgs-dlugi-wozek-srebrna-shimano,26755.html

manetki ( komplet ) : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/manetki-klamkomanetki-rowerowe/manetki-mtb-trekking/p,manetka-deore-sl-m590-shimano,44271.html

przykładowy amortyzator ( tu ma znaczenie geometria Twojej ramy,żeby rower nie stanął za bardzo dęba - niewykluczone,że będziesz musiał szukać amora o mniejszym skoku ) :

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/amortyzatory-rowerowe/widelce-amortyzowane/p,amortyzator-xcr-lo-100mm-disc-srebrny-2014-sr-suntour,437674.html

Wymienione części kosztują poniżej 800 zł ( z amortyzatorem ),a niewykluczone,że można by je kupić jeszcze taniej ( to po prostu przykłady ).

Jeżeli np. zostawiasz stare hamulce i nie inwestujesz w nowe koła,to spokojnie powinieneś się zmieścić do 1000 zł ( nawet po dodaniu piast Deore za ok.130-140 zł i jakiejś kasety do 50 zł ).

Jeśli to będzie starsze Alivio,to będzie jeszcze taniej.

Napisano

Kolega wymieniał również obręcze wraz z oponami,o tym nie wspomniałem. Przyznam szczerze,że doskwiera mi zbyt mała ilość biegów, więc biorę pod uwagę zmianę wolnobiegu na kasetę. Szczerze mówiąc teraz to mam już konkretną zagwozdke co robić :) Modernizacja czy nowy sprzęt...

• Mod Team
Napisano
  W dniu 2.08.2015 o 13:17, ossamus napisał:

Kolega wymieniał również obręcze wraz z oponami,o tym nie wspomniałem. Przyznam szczerze,że doskwiera mi zbyt mała ilość biegów, więc biorę pod uwagę zmianę wolnobiegu na kasetę. Szczerze mówiąc teraz to mam już konkretną zagwozdke co robić :) Modernizacja czy nowy sprzęt...

Powinieneś zatem celować w Deore ( 9 biegów ),żeby się potem nie okazało,że znów Ci brakuje biegów w Alivio ( 8 biegów ) :laugh:.

Jeżeli jesteś w stanie się wstrzymać z całą operacją,to dozbieraj trochę kasy i strzel sobie nowego sprzęta nawet po sezonie lub przed kolejnym sezonem - wtedy wychodzi najtaniej.

Nawet teraz robi się taniej w niektórych przypadkach np. Romet Mustang 1.0 jest już za 2,5 k,a kosztował 3 k.

http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_275_10,10,668,672,14072,2015.html

http://www.bikko.pl/rower-gorski-romet-mustang-27-5-1-0-2015.html

http://www.bikko.pl/rower-gorski-romet-mustang-29-1-0-2015.html

Napisano

Wiesz,chyba tak będzie najrozsadniej tzn.kupić rowerek zima z poprzedniego sezonu w niższej cenie. Sezon dokończyć na Hexie, no oczywiście wymieniając kiepską przednią przerzutke.

Ps.kasa nie stanowi problemu, mogę budżet zwiększyć,ale jeśli mogę się wstrzymać kilka miesięcy i zaoszczędzić trochę grosza to całkiem sympatycznie :)

Napisano

Kriss dzięki za pomoc,modernizacja nastąpi na dniach - wymienione zostaną obydwa koła, zamontowana 9 rządowa kaseta.Przerzutki,korba,klamki,manetki - Shimano Alivio.Przedni widelec z "amortyzatory"Zoom'a, zostanie zastąpiony jakimś Suntourem.

Napisano

Jasne, w poniedziałek oddaje sprzęt w ręce fachowca. Wrzucę zdjęcia sprzed i po modernizacji :-) Rama zostanie bo: wygodnie się na niej jeździ (177 cm wzrostu) i jest dobra.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.