TocaS Napisano 9 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Witam Odświeżyłem trochę stary rower zakładając alivio na tył. Kłopot w tym że trochę teraz napęd dziwnie pracuje, bo łańcuch przeskakuje np. na 2x5. Przerzutka przerzuca od razu bez problemów, ale jak patrzę od tyłu na nią to prowadnica nie jest w linii pionowej co wygląda mi na hak ale nie jestem pewien. Hak jest lekko z gięty z tym że nie wiem czy taka jego budowa czy rzeczywiście jest do wymiany. Bo sama rama nie ma haka, tylko ma dokręcany do osi piasty. Co do przerzutki to nowa z przebiegiem nie więcej niż 100 km linka nowa pancerze nowe nasmarowane. Regulacja u mnie polegała na założeniu przerzutki, ustawieniu L tak aby górne kółko było pod jedynką i H tak aby górne kółko przerzutki było pod siódemką. reszta co zrobiłem to wykręciłem lekko baryłkową i naciągniętą linkę na 7 biegu blokując śrubą. Zauważyłem jeszcze że podczas pedałowania do tyłu prowadnica przerzutki chodzi przód tył (mam krzywą oś i falujący wolnobieg może to wina tego). Za pomoc i rady z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 11 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Wynika z tego jednak że hak jest skrzywiony, zawsze po dobrym naciągnięciu linki na ostatnim biegu (7, 8, 9 biegu w zależności od napędu) było dobrze na ostatniej acerze i w deore, a teraz musiałem doregulować jeszcze śrubą baryłkową i przerzutka dopiero bardzo dobrze chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.