Skocz do zawartości

Nie mogę wyregulować przerzutki

Niko11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety miałem pecha i oponę przebiłem i musiałem ja wymienić wiec tak zrobiłem, ale teraz problem mam z przerzutkami tylnymi, nie jestem w stanie ich wyregulować, mam 18 przerzutek. Nie ważne jak kręcę śrubkami, to i tak z 6 przeskakuje mi na 4, a na jedynkę nawet wejść nie chce. Nie wiem co źle mogłem zrobić. Oglądałem filmiki i według nich robiłem, ale u mnie tak coś nie gra. cała tylna przerzutka i zębatki sa nowe, mają 2 tygodnie, iż rower przeszedł gruntowy przegląd, wiec nie ma szans, że są w złym stanie.

Napisano

Poczytaj trochę tylko forum a wiele rzeczy zrozumiesz.

Przykładowo ile można zamontować na rowerze przerzutek.

Co do regulacji to trzeba śrubkami kręcić z głową a nie - nie ważne jak.

Podpowiem że przy regulacji tylnej przerzutki należy odpiąć linkę. Podejrzewam że przykręcona bezmyślnie.

Robisz to źle.

To jaki masz napęd?

3x6 a może 2x9.

Napisano

Odkręcasz linke od przerzutki , wrzucasz z tyłu najmniejszą , z przodu największą. Ustawiasz śrubką H ograniczenie przesunięcia przerzutki . Przykręcasz linkę mocno ją napinajac. Wrzucasz z tyłu największą a z przodu najmniejszą i ustawiasz śrubką L. Jeśli nie chce po kliknięciu przesuwać w góré to wykręcasz baryłke , jeśli w dół to wkręcasz. Proste.

Napisano

Objawy wskazują na dwie najczęstsze przyczyny takiego zachowania:

1. Krzywy hak/wózek

2. Brudne, zardzewiałe pancerze/linki

Możliwa jest jeszcze trzecią opcja czyli źle zamocowana linka do przerzutki

Napisano

Śrubki L i H są ogranicznikami, żeby ci łańcuch nie spadał. B odpowiada za odległość wózka od zębatek i ma wpływ na to jak pracuje zmieniarka. Raz ustawionej (najczęściej fabrycznie) się nie reguluje bez potrzeby. To co zrobiłeś podczas zmieniania koła to rozciągnąłeś linkę odginając wózek bardziej niż umożliwiało to wskazanie na manetce. Przed zmianą koła powinno się zmieniać z tyłu bieg na najmniejszą zębatkę. Dodatkowo jest jeszcze nakrętka baryłkowa. Nią się dokładnie reguluje wcześniej wstępnie ustawiony naciąg linki. To tyle w kwestii wyjaśnień, zatem wróć do poradników i przejrzyj krok po kroku co pominąłeś. Jeżeli pierwszy bieg chodzi bez zarzutu (bez najmniejszego hałasu) to pozostałe też będą działać.

@Jaca911 możliwe jest też że zaczął od kręcenia śrubką B i tym rozregulował całą przerzutkę, a także to, że uznał, że jeżeli koło się kręci to przerzutka jest wyregulowana, a tym czasem linka luźna i słychać lekki szum obcierania łańcucha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...