Skocz do zawartości

[Szytka] Czy warto dla amatora

Diakon166

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie powiem że nie chodzi mi o porównanie klasycznych rozwiązań(opona dętka) wzgledem szytki.

Chodzi mi o opłacalność zmiany. 

Posiadam koła na obręczach alexrims DA22 oraz ze starymi oponami schwalbe rozmiar 700x23c.

Opony była by już pora wymienić. Są miejscami popękane, oraz coraz częściej łapię "gumę" w różnych miejscach.

Zastanawiam się nad zamianą opony i dętki na szytkę. Wiąże się to oczywiście ze zmianą kół.

Piszą opłacalność mam namyśli to czy przy mojej amatorskiej jeździe(głównie do pracy z pracy oraz dłuższe trasy w weekendy) odczuję różnice w bezawaryjności.

Po zmianie na nowe opony częstotliwość łapania "kapci" się zmniejszy. Oczywiście problem zapewne wróci gdy opona się zużyje.

Koszt zakupu nowych opon zamknie się w ok 250zł. Natomiast koszt kół oraz szytek jest już sporo wyższy.

Znam różnice między szyką a oponą. Ich wady i zalety. Interesuje mnie porada czy w moim przypadku cała zabawa się opłaci. 

Pozdrawiam.

No ok. Właśnie to mnie interesowało.

Pomyślę o tym przy okazji wymiany kół.

W takim razie na jakie opony się zdecydować? Jakie będą dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Wiem ze opona idealna nie istnieje. 

Poruszam się głównie po asfalcie. Zarówno w drodze do pracy jak i w weekend. Jakie nasze drogi są każdy wie. Sporo dziur i nierówności łatwo o uszkodzenie opony. Do tego rower służy mi przez większość roku. Tak więc deszcz nie jest mi obcy. Zdaję sobie sprawę że na mokrej nawierzchni przyczepność spada. Interesuje mnie by opona posiadała dobry system anty-przebiciowy i dobrą trakcją. Jeżeli przy tym będzie lekka nie obrażę się :) choć wiem że coś za coś.

Cena zestawu to max 300zł rozmiar najlepiej taki jak dotychczas czyli 700x23c 

Szukałem w google porad. Niestety większość jest dość leciwa(2012r) i modele proponowane są niedostępne. 

No, ale ty pytałeś czy warto, więc odpowiedziałem, że nie. Potem zapytałeś mnie czy rozwinę temat i odpowiedziałem, że nie. Zadaj odpowiednie pytanie lub poszukaj na forum. O oponach i szytkach jest pełno na naszym forum i na forum szosowym. Zakładasz kolejny temat, który też nic nie wnosi. Z lenistwa go zakładasz. A na lenistwo odpowiedź jest jedna: NIE. 

pozdr

@marcz24

Mimo że kwestie szytki już mam za sobą, to jestem ciekaw dla czego miał bym się spóźnić?

@parmenides

Mylisz się. Temat zbadałem. Interesowała mnie wasz opinia. Im więcej wiedzy tym lepiej.

Pytanie było zadane dobrze. Natomiast odpowiedź jednym słowem bez wyjaśnienie może być przejawem lenistwa.

Forum to(tak samo jak i inne z różnych dziedzin) jest po to by ludzie szukający odpowiedzi/porad ją uzyskali od osób które się na tym znają lub borykali się z tym samym problemem. 

Wiec nie dziw się że zadałem to pytanie skoro odpowiedzi nie znalazłem w innym miejscu. Jeżeli widzisz po raz enty i nie masz zamiaru w pełni odpowiedzieć, po prostu tego nie rób. 

Sorry że trochę się uniosłem ale opni podobnych twojej jest sporo :(

Ludzie uderzają na fora tematyczne by uzyskać odpowiedzi a często są odsyłani do google. Ja rozumiem że często pytania na forum są zadawane po raz enty i to denerwuje.

Wiem, 

Na poważnie mówiąc: szytki na dojazdy do pracy - nie warto. Dlatego, że za drogie i kłopotliwe w wymianie na trasie. Szytki przydadzą Ci się na wyścigach lub grupowych jazdach szosowych. Innego przeznaczenia dzisiaj raczej nie znajdą.

Co do opon, to dołóż odrobinę i kup komplet Conti 4000 - dobrze trzymają, wolno się ścierają, trudno przebić, ładnie się toczą. Jeździłem na nich i polecam. Teraz mam inne opony, ale Conti pozostają jednymi z moich ulubionych.

do tego conti 4000 25c  podobno rewelacyjnie na plus w porównaniu z 23c....ale nie dane było mi sprawdzić...

ze względu na codzienne tyranie opon w takich samych warunkach - Michelin Pro3 23c się rozpadły, przednia wręcz pękła i wybuchła wraz z dętką - także awaryjne i na szybko założyłem na tył conti ultra race 23c zwijana  i   ma przód conti ultra sport 23c drut (akurat tak wyszło z różnych przyczyn)    -    rozmiar niby ten sam, ale jak na oponę za 50zł  (mam na myśli ten przód z drutem)  to jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony - ciszej, przyjemniej niz michelin - nawet jak trochę cięższa to da się to przeżyć, to tylko tyranie po mieście ;)

także wiem że 'poniżej budżetu' , ale moim zdaniem warto polecić do takich zastosowań ;)

Nie używałem tej opony.

Na miasto to pewnie nawet 28 by było lepsze, bo krawężniki, kostka bauma na scieżkach rowerowych (sic!). 25 bedzie ok.

Miasto kompletnie wyklucza szybką jazdę. Lepiej nastawić się na bezawaryjność i wygodę.

Może zatem Conti 4 Seasons? Bardzo mocne opony. 25mm Conti 4 Seasons dadzą radę na mieście.

Pozdr

28 odpada niestety nie wejdzie w rame za szeroka. Przymierzałem ze swoimi starymi kolami od crossa mial opony 622x28 i tarly o widelec. Opona 25 bedzie sporo wyższa(o ile jest wyższa)? Obecnie miedzy obejmą przerzutki przód a kolem jest maly przeswit. Z wyższą bedzie problem.

O komfort sie sie nie martwie jestem przyzwyczajony do wstrząsów. Chodzi mi o bez awaryjność. Chce zminimalizować szanse na przebicie. Nauczony doświadczeniem mam zawsze przy sobie zestaw naprawczy i pompkę a ostatnio tez i dętke. Mimo to zmiana w drodze denerwuje.

wg moich obserwacji oprócz jakiś 'gwoździ' (ale wtedy żadna technologia w oponie szosowej nie pomoże)  jeśli utrzymujesz ciśnienie w okolicach 8bar to raczej gumy po drode nie złapiesz, nawet katując po krawężnikach

EDIT:

żeby było precyzyjniej - powyższy wywód odnosi się do cięzkiej świnki 93kg, więc napisałem to z pełnym przekonaniem ;)

Dzieki za opinie

Pozdrawiam

Chodzilo wam o tą opinie

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5474648183

Jak z tą wysokoscią opony 25mm? Wiem pytanie moze i glupie ale martwie sie czy nie bedzie chaczyc. Odstep miedzy kolem a obejmą przerzutki to ok 5mm.

Glupio by bylo wydac kase by potem nie moc skorzystac z opon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...