Skocz do zawartości

[napęd] Nierozwiązywalny problem z przeskakującym łańcuchem ciąg dalszy...

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaki przebieg, kasety, korby, łańcucha?

Sprawdzałeś ten hak? (chodzi mi o kontrolę przyrządem a nie na oko)

Biegi chodzą płynnie? po kolei?

Przeskakiwanie pojawia się na każdej konfiguracji przełożeń?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jaki przebieg, kasety, korby, łańcucha? Sprawdzałeś ten hak? (chodzi mi o kontrolę przyrządem a nie na oko) Biegi chodzą płynnie? po kolei? Przeskakiwanie pojawia się na każdej konfiguracji przełożeń?

Przebieg kasety i korby wynosi poniżej 2000 km. Haku nie sprawdzałem tzn. nie posiadam odpowiedniego narzędzia. Biegi po regulacji chodziły płynnie, przeskakiwanie nie ustało. Łańcuch przeskakiwał na różnej konfiguracji przełożeń. Myślę, że mam dwa wyjścia - znaleźć kogoś, kto pomoże mi rozwiązać problem lub taki serwis, który będzie w stanie wymienić każdy z poszczególnych elementów napędu i podczas testu, wyeliminować ten wadliwy.

Napisano

Hak sprawdzić wzrokowo- musi być w lini i tyle. 

Pokombiunuj z tą trzecą śrubką w przerzutce. 

Jeśli przeskakuje TYLKO na najmniejszej, to może zakres przerzutki masz za mocno skręcony. 

Może faktycznie coś z linią łańcucha, wtedy zrób tak aby na prawym suporcie były dwie podkładki dystansowe, rozbierz suport i wyjmij tę co masz, spokojnie dobierzesz  w sklepie z uszczelkami i podkładkami. 

Jednak ja bym obstawiał przerzutkę. 

Napisano

Ledwo wróciłem cały po dzisiejszej przejażdżce. Wybrałem się w krótką trasę, ale ilość napotkanych wzniesień i dość trudnego terenu, zdecydowanie uwydatniły wszystkie niedociągnięcia mojego napędu. Trzaski, przeskoki i zacinanie się łańcucha, to tylko niektóre z napotkanych problemów. Podczas stromych podjazdów, utrata równowagi z powodu nieoczekiwanego przeskoku to norma. Mam dosyć... Kiedy tylko znajdę dłuższą chwilę, gruntownie przeczyszczę cały napęd i ponownie sfotografuję jego poszczególne elementy, łącznie z hakiem przerzutki. Zdjęcia wrzucę na forum. Może raz jeszcze przyjrzymy się temu z bliska.

Nie posiadam klucza do wykręcenia suportu Hollowtech. Być może to właśnie podkładki powodują np. nieprawidłową linię łańcucha, to też postaram się sfotografować i zweryfikować.

Najprościej byłoby wymienić korbę, kasetę, łańcuch i dokładnie przyjrzeć się przerzutce np. sprężynie. Rozwiązanie takie pochłonęłoby jednak zbyt wysoki budżet. Może uda się znaleźć czarną owcę obecnego zestawu. To byłaby jedna z najwspanialszych chwil w moim życiu, w końcu czerpałbym niczym nieograniczoną przyjemność z jazdy i czuł się na rowerze bezpiecznie! :)

Napisano

IMO hak przerzutki jest przekoszony lub kółka przerzutki mają jakieś problemy z łożyskowaniem. Najpierw je wyjmij i wyczyść, a potem daj hak do sprawdzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...