Skocz do zawartości

[Napęd 3x10] problemy

zientas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nabyłem rowerek z napędem 3x10

największa tarcza z przodu 48

tył 11-34

niestety nie można ustawić tak przełożeń, aby były największa z przodu i z tyłu - za krótki łańcuch a przy próbie przycina się.

Mimo iż dyna-sys pozwala według instrukcji jeździć na przełożeniach na krzyż ja jestem tego przeciwnikiem, co nie znaczy że przy takim przełożeniu cały układ się zacina.

Zawsze może wyskoczyć w drodze taka sytuacja że takie przełożenie się trafi, a tu zablokuje cały napęd.

Zgłosiłem to sprzedawcy, który powiedział że tak musi być, ale po naciskach wykonał telefon do shimano i może będą wymieniać łańcuch na dłuższy, ale jeszcze decyzja nie zapadła.

Co Wy na ten temat sądzicie.

Pozdrawiam

zientas

Napisano

Przeciez tak sie nie jezdzi, 48 z przodu i 34 tylu.

Przyczyna pewnie jest zbyt krotki lancuch, ale jeszcze nigdy nie zdazylo mi sie jechac w moim przypadku w tak skrajnych przelozeniach.

Napisano

Moge, lecz wozek jest juz maksymalnie wygiety, tak po prostu skracalem lancuch.

Oni widocznie za duzo go skrocili, bo "tak sie nie jezdzi", lecz jesli zapomnisz, choc wydaje mi sie to nie realne, moze byc problem :)

Napisano

Widzisz a u mnie maxymalne naprężenie następuje na przedostatniej dla tego na ostatnią się nie da.

tak jak pisałem wcześniej, to nie chodzi o to żeby tak jeździć, ale skoro producent w podaje że w dyna sys można przód-tył robić każdą możliwą kombinację to tak powinno być, tym bardziej ze ostatnią mam 34 zęby a max w tej grupie to 36 zębów.

Puklus - całe szczęście pierwsze próby były na stojaku serwisowym a nie na leśnych duktach.

Ja też myślę że jest za krótki, ale sprzedawca twierdzi że dłuższych nie ma i tak ma być.

zientas

• Mod Team
Napisano

Więc z moim błogosławieństwem wyzwij go od debili. W napędach 3x nigdy nie chodzi o jazdę na każdym przełożeniu, nie zależnie czy to 8 czy dyna sys.

W napędach 2x tak, tam musi każdy bieg działać. Tu powinien. Domniemam ze po założeniu odpowiednio długiego  łańcucha będzie ok. Mam bardzo wiele ścinków różnych łańcuchów, oczywiście nowych, chętnie bym ci podesłał. problem w tym że do kraju wrócę dopiero w październiku.

A sprzedawca pewnie miał rozpakowany, skrócony łańcuch i nie chciał go wyrzucać to założył tobie ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...