Tomas30 Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Witam. Mam strasznie denerwujący problem. Mianowicie coś mi strzela w kole i za groma nie mogę dojść co. Nagrałem to na filmie https://m.youtube.com/watch?v=vmOxV64XCaU Dodam, że strzelanie występuje gdy siedzę na siodełku. Gdy stanę na pedały ustępuje. Bardzo proszę o pomoc. Dodam jeszcze jedną rzecz. Trochę to dziwne, ale problem pojawił sie po wymianie opony na nową.
beskid Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Ja tam słyszę normalną pracę mechanizmu zapadkowego bębenka. I tak masz cicho
Tomas30 Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Nie słyszysz tych strzałów? Obejrzyj jeszcze raz... przecież to słychać ewidentnie. Dźwięk bębenka jest o wiele cichszy. Pierwszy głośny strzał jest od razu na samym początku.
beskid Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Faktycznie coś jest nie halo ale nie koniecznie wiązał bym to z piastą w taki razie. Na pewno nic Ci tam nie trze o szprychy??
Tomas30 Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Nie... Dzisiaj zdejmowałem koło i dokładnie sprawdzałem. Jadąc da się zauważyć że jest to tylko w jednym miejscu obrotu koła i jak wcześniej pisałem tylko przy pełnym obciążeniu. Podnosząc 4litery z siedzenia strzelanie ustaje.
imperatorus Napisano 28 Lipca 2015 Napisano 28 Lipca 2015 Sprawdz naciag szprych, zobacz czy dzwiek nie wystepuje jak je delikatnie wyginasz. U mnie ten sam problem rozwiazala wymiana kola.. niestety.
Ychu Napisano 28 Lipca 2015 Napisano 28 Lipca 2015 Miałem tak kiedyś w przednim kole. Winne okazało się scentrowanie koła. Z tym że ono było już nieodwracalne w moim przypadku ( z jakichś 30 km/h gleba bo koło wpadło w dół ok 50 cm)
Tomas30 Napisano 28 Lipca 2015 Autor Napisano 28 Lipca 2015 Hmm... koło kręci się idealnie prosto, ten dźwięk nie występuje jak je delikatnie wyginam. Może faktycznie trzeba je delikatnie naciągnąć. Podpowiedzcie czy próbować samemu? Czy nie pokrzywię koło jak zacznę kręcić?
Ychu Napisano 28 Lipca 2015 Napisano 28 Lipca 2015 Jak źle to zrobisz to pokrzywisz. Sprawdź rękami czy szprychy są luźne , jeśli tak trzeba napiąć.
Mod Team michuuu Napisano 28 Lipca 2015 Mod Team Napisano 28 Lipca 2015 Sprawdź, wyczyść mocowanie koła w ramie. Bywa, miałem tak. Piasek przy zaciśnięciu klamki mocowania bywa upierdliwy.
Tomas30 Napisano 28 Lipca 2015 Autor Napisano 28 Lipca 2015 Zrobiłem wszysto co sugerowaliscie poza dokrecaniem szprych. Nic nie pomoglo. Jednak przyjrzalem sie dokladniej i wyglada na to, ze generalnie wszystkie szprychy wymagaja dociagniecia. W przednim kole sa zdecydowanie mocniej napiete. Pewnie wynika to z tego, ze jak kupilem rower to wazylem 120 kg, ale dzieki niemu schudlem... 35 kg. Rower to Unibike Viper, a jego przebieg na dzien dzisiejszy to około 4500 km.
awerty Napisano 28 Lipca 2015 Napisano 28 Lipca 2015 Zdejmij koło ,weź je w łapy i zobaczysz czy piasta jest w porządku ...
Tomas30 Napisano 28 Lipca 2015 Autor Napisano 28 Lipca 2015 Piasta wygląda na to ze w porzadku, zadnych luzow nie wyczulem. Po zakreceniu kola trzymajac go w rekach kreci sie bardzo dlugo, piasta nie wydaje zadnych dzwiekow. A sprawdzalem juz chyba ze trzy razy. Tak jak wyzdj pisalem podejrzewam szprychy. Sa zdecydowanie luznoejsze niz na przedzie. Zawioze jutro kolo do serwisu i zlece naciaganie szprych. Czy przy okazji poprosic o smarowanie piasty? Jest taka potrzeba?
Ychu Napisano 28 Lipca 2015 Napisano 28 Lipca 2015 Możesz poprosić , ale smarowanie piasty bez problemu zrobisz sam.
Tomas30 Napisano 28 Lipca 2015 Autor Napisano 28 Lipca 2015 Zapadki w bębenku? I jak sobie z tym poradziles?
Hosiek Napisano 28 Lipca 2015 Napisano 28 Lipca 2015 poprostu, zdjąłem kasete i na tylnej strony zdejmuje się taką pokrywkę i okazało się że spreżynka byłą powyginana przez co zapadki nie były na swoim miejscu i strzelały. Możliwe że w piastach kulki są za luźno lub za mocno ściśnięte lub jednej kulki ubyło lub jest zjechana i strzela.
Tomas30 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Napisano 29 Lipca 2015 Wydaje mi się, że znalazłem rozwiazanie. Mianowicie to strzelanie pojawiało się na skrzyżowaniu dwóch szprych. Po prostu wedlug mnie jedna jest luzniejsza od deugiej. Mozecie podpowiedzieć jak ją naciągnąć zeby nic nie zepsuc? Acha... i jaki klucz kupić do szprych?
swimfan Napisano 4 Sierpnia 2015 Napisano 4 Sierpnia 2015 Naciagasz z wyczuciem:)- do pierwszego oporu po cwierc obrotu:), klucz- jakis zwykly za 7 PLN starczy na taka jednorazowke;), chyba ze masz jakies stare plaskie klucze do roweru tam było cos do nypli
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.