Skocz do zawartości

[składanie koła] pod tarcze

Marian

Rekomendowane odpowiedzi

siemka byłem dziś w rowerowym po szprychy i sprzedawca powiedział mi że koła pod tarcze (w moim wypadku to tył) zaplata się inaczej niż zwykle szkuałem na necie ale nigdzie nic o tym niema więc może wy wiecie w czym ta różnica tkwi? a może nie ma różnicy tylko gość chciał zarobić?

Zaplot na trzy lub cztery krzyze i po klopocie. Dlugosci szprych oczywiscie dobieramy w zaleznosci od tego jaki jest zaplot. Pamietaj ze piasty do tarcz maja zazwyczaj wyzsze kolnierze niz zwykle piasty. O tym ze po stronie kasety szprychy sa krotsze chyba juz nie musze przypominac :(

no jest tak, ze pod tarcze inny zaplot, bo wtedy inne siły działają na szprychy niz przy vkach, ja mam vki i koles mi zaplótł koła tak jak pod tarcze i w sumie sie sprawdza, 3500km, duzo po górach i ani troche centry, w sumie to to nawet logiczne jest ze to by trzeba inny zaplot do tarcz, bo przeciez jak sie hamuje to vki trzymaja obrecz i sa troche inne siły działaja na szprychy niz w przypadku tarcz, tak mi sie wydaje :(

I w przypadku v-ek, i w przypadku tarcz najpopularniejszym (najczęściej stosowanym) zaplotem jest IMO na 3x. Nie ma specjalnego zaplotu specjalnie pod tarcze.

O tym ze po stronie kasety szprychy sa krotsze chyba juz nie musze przypominac :(

Ogólnie rzecz biorąc tak, ale niektóre piasty mają takie kołnierze, że długość z lewej i z prawej wychodzi ta sama.

Z gościem nie gadałem, ale czytałem sporo o składaniu kół, kilka złożyłem, i konsultowałem się z serwisantem który zaplata od lat i jeszcze z jednym sklepem. Wszędzie zalecają 3x pod tarcze. Zresztą, wystarczy iść do rowerowego i zobaczyć jak są zaplecione koła w rowerach z tarczówkami - prawie wszystko to 3x (pomijając koła seryjne np z prostymi szprychami, XTR'y itp).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...