Skocz do zawartości

[Obręcze+kaseta+tarcze]

east_coast

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym zakupić drugi zestaw obręczy żeby szybko zmienić na koła z innymi oponami, ponieważ często jeżdżę na asfalcie i szkoda mi opon w których jeżdżę po terenie na asfalcie i bruku to w oczach znikają. Posiadam rower Northec Gravity DR 27,5 i potrzebował bym pomocy z doborem zestawu próbowałem sam, ale jestem kompletnym amatorem, a im więcej o tym czytam to mi się w głowie przewraca już. Jeśli chodzi o budżet na ten cel jest elastyczny i dopasuję go do tego, aby te obręcze były wytrzymałe i nie złamały się przy pierwszym mniejszym wyskoku, a ważę 95 kg. Będę również potrzebował kasety, szybko zamykaczy no i nie wiem czego jeszcze o ile to już nie wszystko. Pozdrawiam i w(ob)ręcz błagam o pomoc.

Napisano

ehh,musisz kupic koła w takim samym rozmiarze jak masz czyli 27.5 pod kasete.

Kasete z taką samą ilośćią zębatek obojetnie 11-32 czy 11-34 11-36

I opony też obojetnie,byle pod 27.5 i to wszystko,zaciski moga byc te co masz,bez roznicy.

A no i tarcze tez musisz,o ile nie bedziesz odkrecal obecnych z koł do kół :D proponowałym też łańcuch .

Jeden z jedna kaseta,drugi z druga

Koła

kaseta

łańcuch

tarcze

Napisano

Bez określenia budżetu na zakup dalsza rozmowa jest bez celowa

Myślałem, że forum jest od tego żeby rozmawiać. Najwyraźniej żyłem w błędzie. 

Napisano

"Do tanga trzeba dwojga" a Ty na razie wyskakujesz z roszczeniową postawą. Budowa koła to nie to samo co promu kosmicznego więc warto z czystej przyzwoitości "dokształcić" się i wiedzieć czym jest obręcz a czym całe koło.

Sprawa druga to ja czy inni mogą znależć Tobie komplet kół za 1K a Ty napiszesz zaraz, że tyle w życiu nie dasz i max to 2 stówy. Jak podanie kwoty sprawia Ci aż taki kłopot to równie dobrze mogę napisać byś zmienił forum. Łachy nie robisz. To Ty szukasz pomocy a nie my. 

Co by nie było http://allegro.pl/k-27-5-kpl-lozyska-disc-kaseta-novatec-2-kolory-i5567277894.html

Napisano

Od teorii wole praktykę, na koniec sezonu ze znajomym będziemy serwisować rower, bo on się na tym zna, a na razie wyjechał na prace sezonowe.

Niech będzie 1000zł za cały zestaw: obręcze, piasty, szybkozamykacze, kaseta, łańcuch, opony i jeszcze coś jak zapomniałem. Tak żeby odkręcić koła i szybko zmienić.

Dodam jeszcze, że opony chciał bym takie http://biketires.pl/product-pol-15346-Opona-drutowa-Schwalbe-BIG-BEN-27-5x2-00-K-Guard-50-TPI-Czarna.html chyba, że są lepsze w tej cenie.

Napisano

To zagadnienie jest dosc zawile i mozna powiedziec ze skomplikowane.

majac 2 zestawy lancuchow i kaset, beda sie one w roznym stopniu zuzywac przez co w pewnym momencie blaty korby przestana wspolpracowac z jednym z zestawow.

Jaki przebieg ma Twoj dotychczasowy naped? Przydala by sie miarka zuzycia lancucha ktora sprawdzi czy nowy lancuch sie przyjmie.

Majac 2 w miare nowe kasety, najlepiej regularnie kontrolowac zuzycie lancucha i kupowac nowy jak juz bedzie na granicy miarki, wtedy zawsze naped bedzie wspolpracowal z kasetami.

Napisano

Jaki przebieg ma Twoj dotychczasowy naped?

Koło 200 km, niedawno kupiłem rower z tym, że żona nie chce jeździć po lesie, a mnie szlag trafia jak opony się ścierają.

Napisano

Masz tam Rapid Roby. Za tysiaka możesz kupić pewnie z 8-10 kompletów tych opon.

Bez sztywnych osi będziesz musiał regulować zaciski hamulcowe przy każdej zmianie kół, do tego przekładanie łańcucha, pilnowanie zużycia. Zastanów się czy to gra warta świeczki.

Napisano
Masz tam Rapid Roby.

Może i tak, ale jestem wygodny. Poza tym mam Smart Samy. 

regulować zaciski hamulcowe przy każdej zmianie kół
 A jak bym miał koła i resztę (poza oponami) takie jak producent dał do roweru ?
Napisano

Ta sama grupa cenowa. A co do kół to bez różnicy, nawet jak te koła co masz zdejmiesz i założysz jeszcze raz to często masz zaciski do regulacji.

Napisano

nawet jak te koła co masz zdejmiesz i założysz jeszcze raz to często masz zaciski do regulacji.
No to sobie odpuszczę, bo obcierały jak rower przyszedł i regulowałem je trochę. Dziękuje za pomoc. 
Napisano

Musiał byś a to najlepszy patent złożyć sobie koła na takich samych piastach. Nie wiem jakie tam masz czy Shimano pod centerlocka czy coś innego. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...