east_coast Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Chciałbym zakupić drugi zestaw obręczy żeby szybko zmienić na koła z innymi oponami, ponieważ często jeżdżę na asfalcie i szkoda mi opon w których jeżdżę po terenie na asfalcie i bruku to w oczach znikają. Posiadam rower Northec Gravity DR 27,5 i potrzebował bym pomocy z doborem zestawu próbowałem sam, ale jestem kompletnym amatorem, a im więcej o tym czytam to mi się w głowie przewraca już. Jeśli chodzi o budżet na ten cel jest elastyczny i dopasuję go do tego, aby te obręcze były wytrzymałe i nie złamały się przy pierwszym mniejszym wyskoku, a ważę 95 kg. Będę również potrzebował kasety, szybko zamykaczy no i nie wiem czego jeszcze o ile to już nie wszystko. Pozdrawiam i w(ob)ręcz błagam o pomoc.
llancer Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 z twojego poisu wynika ze koła bedziesz zamienial na obrecze z kasetą,czyli bedziesz przeplatał czy jedził bez piast ?
east_coast Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Napisałem, że się na tym nie znam, a Ty wyraźnie szukasz zaczepki.
beskid Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Potrzebujesz drugiego kompletu kół z kasetą i tarczami. Bez określenia budżetu na zakup dalsza rozmowa jest bez celowa.
llancer Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 ehh,musisz kupic koła w takim samym rozmiarze jak masz czyli 27.5 pod kasete. Kasete z taką samą ilośćią zębatek obojetnie 11-32 czy 11-34 11-36 I opony też obojetnie,byle pod 27.5 i to wszystko,zaciski moga byc te co masz,bez roznicy. A no i tarcze tez musisz,o ile nie bedziesz odkrecal obecnych z koł do kół proponowałym też łańcuch . Jeden z jedna kaseta,drugi z druga Koła kaseta łańcuch tarcze
east_coast Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Bez określenia budżetu na zakup dalsza rozmowa jest bez celowa Myślałem, że forum jest od tego żeby rozmawiać. Najwyraźniej żyłem w błędzie.
beskid Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 "Do tanga trzeba dwojga" a Ty na razie wyskakujesz z roszczeniową postawą. Budowa koła to nie to samo co promu kosmicznego więc warto z czystej przyzwoitości "dokształcić" się i wiedzieć czym jest obręcz a czym całe koło. Sprawa druga to ja czy inni mogą znależć Tobie komplet kół za 1K a Ty napiszesz zaraz, że tyle w życiu nie dasz i max to 2 stówy. Jak podanie kwoty sprawia Ci aż taki kłopot to równie dobrze mogę napisać byś zmienił forum. Łachy nie robisz. To Ty szukasz pomocy a nie my. Co by nie było http://allegro.pl/k-27-5-kpl-lozyska-disc-kaseta-novatec-2-kolory-i5567277894.html
east_coast Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Od teorii wole praktykę, na koniec sezonu ze znajomym będziemy serwisować rower, bo on się na tym zna, a na razie wyjechał na prace sezonowe. Niech będzie 1000zł za cały zestaw: obręcze, piasty, szybkozamykacze, kaseta, łańcuch, opony i jeszcze coś jak zapomniałem. Tak żeby odkręcić koła i szybko zmienić. Dodam jeszcze, że opony chciał bym takie http://biketires.pl/product-pol-15346-Opona-drutowa-Schwalbe-BIG-BEN-27-5x2-00-K-Guard-50-TPI-Czarna.html chyba, że są lepsze w tej cenie.
dawid Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 To zagadnienie jest dosc zawile i mozna powiedziec ze skomplikowane. majac 2 zestawy lancuchow i kaset, beda sie one w roznym stopniu zuzywac przez co w pewnym momencie blaty korby przestana wspolpracowac z jednym z zestawow. Jaki przebieg ma Twoj dotychczasowy naped? Przydala by sie miarka zuzycia lancucha ktora sprawdzi czy nowy lancuch sie przyjmie. Majac 2 w miare nowe kasety, najlepiej regularnie kontrolowac zuzycie lancucha i kupowac nowy jak juz bedzie na granicy miarki, wtedy zawsze naped bedzie wspolpracowal z kasetami.
east_coast Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Jaki przebieg ma Twoj dotychczasowy naped? Koło 200 km, niedawno kupiłem rower z tym, że żona nie chce jeździć po lesie, a mnie szlag trafia jak opony się ścierają.
dran2 Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Masz tam Rapid Roby. Za tysiaka możesz kupić pewnie z 8-10 kompletów tych opon. Bez sztywnych osi będziesz musiał regulować zaciski hamulcowe przy każdej zmianie kół, do tego przekładanie łańcucha, pilnowanie zużycia. Zastanów się czy to gra warta świeczki.
east_coast Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Masz tam Rapid Roby. Może i tak, ale jestem wygodny. Poza tym mam Smart Samy. regulować zaciski hamulcowe przy każdej zmianie kół A jak bym miał koła i resztę (poza oponami) takie jak producent dał do roweru ?
dran2 Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Ta sama grupa cenowa. A co do kół to bez różnicy, nawet jak te koła co masz zdejmiesz i założysz jeszcze raz to często masz zaciski do regulacji.
east_coast Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 nawet jak te koła co masz zdejmiesz i założysz jeszcze raz to często masz zaciski do regulacji. No to sobie odpuszczę, bo obcierały jak rower przyszedł i regulowałem je trochę. Dziękuje za pomoc.
beskid Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Musiał byś a to najlepszy patent złożyć sobie koła na takich samych piastach. Nie wiem jakie tam masz czy Shimano pod centerlocka czy coś innego.
east_coast Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Shimano XT napisane jest. (Shimano RM66 F-R 32H QR)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.