Ipla Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Dziś przy zmianie łańcucha na krótszy (zmieniam mniej więcej co 1k km na przemian [mam 2 łańcuchy]) zauważyłem że łańcuch jest jakby za długi, nie wiem czy to faktycznie tak jest... Wrzucam 3 zdjęcia na przełożeniach 1*8, 2*8, 3*8 - zaskoczył mnie łańcuch na przerzutce 1*8, ponieważ ociera o wózek. 1*8 2*8 3*8 Jeśli te łańcuchy są za długie to czy je skrócić o 1 ogniwo czy o 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Skracasz do liczby parzystej. Długość można policzyć tak: Generalnie na 1x8 się zwykle nie jeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Rozkuj i przymierz go przy przełożeniu 1x8 żeby był tak ustawiony, żeby przerzutka tylna(jaj wózek właściwie) była na mniej więcej płasko i była go w stanie naciągać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 @@Ychu, Ja wogóle na tym przełożeniu nie jeżdżę tylko to mnie zaciekawiło i dałem 3 przełożenia do porównania. @@phoe, Okej, mam nadzieję że nie zaszkodzę mu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Skrócić bo jest za długi, metoda którą ja podałem jest chyba najlepsza i najprostsza, nie ma znaczenia to że 1x8 to jest przełożenie którego nie powinieneś używać mając z przodu 3 blaty. ooo znalazłem artykuł ze zdjęciami: http://dobresklepyrowerowe.pl/rady/serwis/kontrola-stanu-zuzycia-lancucha Masz idealnie 3 przykłady, za długi, za krótki + na płasko przerzutka z odpowiednia długością, to o czym napisałem wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Za długi o 1 do 2 ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.