patrykliz Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Witam, otóż mam taki problem, ponieważ chcę odkręcić tę śrubę: http://scr.hu/89rv/b8lco Ale nie mogę gdyż ma zjechaną "główkę" - jakieś pomysły jak to odkręcić?
tobo Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Masz klucz typu torx? Jeśli tak to wbij to w śrubę (lepiej nadaje się do tego końcówka typu bit) i odkręć. Bit albo klucz musi być dobrej jakości, żeby nie pękł, nie sklepał się przy wbijaniu.
model3100 Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 No jasne ja mam pomysł, pilnikiem jedziesz to na płaski śrubokręt i odkręcasz płaskim śrubokrętem. Przecież to wystaje i można zrobić rowek na brzegach tej śruby i po kłopocie, nie sądzisz?
tobo Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Sądzę że niejednokrotnie śruba siedzi tak mocno, że ciężko ją ruszyć (dlatego gniazdo imbusa często zostaje uszkodzone). Oczywiście, próbować można wszystkiego.
model3100 Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 To niech zrobi na krzyż i wtedy śrubokrętem krzyżakowym ją próbować wykręcić, jest większa powierzchnia przenoszenia siły na śrubę i powinno puścić, ewentualnie psiuknij podnią jakiegoś WD40, Brunoxa, Balistola czy inny taki konserwująco penetrujący środek i powinno troszkę pomóc jak gwint się zwilży. No a jak nie pomoże to bij torxa w środek albo ampula tylko uważaj bo możesz sobie rozwalić klamkę a śrubki i tak nie wykręcisz. Ja proponuję chyba mimo wszystko bezpieczniejszy sposób Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 27 Lipca 2015 Mod Team Napisano 27 Lipca 2015 Wbicie torxa to chyba najrozsądniejsza opcja
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.