kostek525 Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Cześć Jaką polecicie nawigację dla rowerzystów na androida? Słyszałem, że mapy google są b. dobre, ale pobralem obszar offline i za chiny nie widzę tam jakiejkolwiek możliwości nawigacji offline. Są jeszcze jakieś? Próbowaliśmy automapy, ale jak wiadomo jest ona dla samochodów. Często jeździmy po chodniku (mamy w rodzinie małe dziecko) a wtedy nawigacja szaleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezios Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Sam szukałem dobrych map na androida i niestety jest z tym ogromny problem, albo jeszcze nie trafiłem na porządne mapy zwłaszcza za free. Moim zdaniem nic nie przebije w dobrej skali mapy papierowej. Poza tym tak naprawdę ile chcesz korzystac z tych map na telefonie, aplikacje nawigacyjne drenują baterie niemiłosiernie. Sam posiadam nota 2 z baterią 3100 mAh (czyli ogromną) i wytrzymuje dobre pół dniówki na endomondo a bateria ogólnie w dobrym stanie. Na Twoim miejscu przy wyjazdach w obce strony to polecam mapę papierową (z busolą do zabawy dla dzieci lub Ciebie) oraz asekuracyjnie mapy google w celu potwierdzenia trasy. Po mapach goole zawsze dojedziesz do celu, zawsze. Czasami nadłożysz kilkanaście minut. Dla mnie najgorsze w mapach google jest to że droga piaskowa (do pchania roweru) jest na mapach zaznaczona jako gminna, a innym razem nowo wybudowana asfaltowa wogóle nie istnieje na mapie. Wszystko zależy nie tylko od częstotliwości aktualizacji map ale raczej burdelu jaki panuje w Naszym pięknym kraju zwłąszcza funkcji administracyjnej. I chyba sama gmina nie wie że wybudowała droge lub ktoś zapomina ją dodać gdzie trzeba aby urząd kartograficzny mogł ją oznaczyć. Na wschodnim mazowszu i połączeniu lubelskiego jes dużo dróg naprawdę polnych gdzie traktor przejedzie a jest to droga gminna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Locus Free plus mapy offline. Wszystko za free. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matief Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Wypróbuj Sygic. Tam jest opcja, że można pobrać mapy offline i można korzystać nie używając internetu. Oceny użytkowników tez są bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kostek525 Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Sam szukałem dobrych map na androida i niestety jest z tym ogromny problem, albo jeszcze nie trafiłem na porządne mapy zwłaszcza za free. Moim zdaniem nic nie przebije w dobrej skali mapy papierowej. Poza tym tak naprawdę ile chcesz korzystac z tych map na telefonie, aplikacje nawigacyjne drenują baterie niemiłosiernie. Sam posiadam nota 2 z baterią 3100 mAh (czyli ogromną) i wytrzymuje dobre pół dniówki na endomondo a bateria ogólnie w dobrym stanie. Na Twoim miejscu przy wyjazdach w obce strony to polecam mapę papierową (z busolą do zabawy dla dzieci lub Ciebie) oraz asekuracyjnie mapy google w celu potwierdzenia trasy. Po mapach goole zawsze dojedziesz do celu, zawsze. Czasami nadłożysz kilkanaście minut. Dla mnie najgorsze w mapach google jest to że droga piaskowa (do pchania roweru) jest na mapach zaznaczona jako gminna, a innym razem nowo wybudowana asfaltowa wogóle nie istnieje na mapie. Wszystko zależy nie tylko od częstotliwości aktualizacji map ale raczej burdelu jaki panuje w Naszym pięknym kraju zwłąszcza funkcji administracyjnej. I chyba sama gmina nie wie że wybudowała droge lub ktoś zapomina ją dodać gdzie trzeba aby urząd kartograficzny mogł ją oznaczyć. Na wschodnim mazowszu i połączeniu lubelskiego jes dużo dróg naprawdę polnych gdzie traktor przejedzie a jest to droga gminna. Nawigacja ma mi służyć głównie do poruszanie się po Lublinie, okolicach, a nie po kraju ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Locus albo OSMand. Oba w wersji darmowej mają mapy offline i nieźle dają rade jako nawigacja rowerowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kostek525 Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Dzięki za propo, ale czy te apki radzą sobie z rowerami jeżdżącymi po chodnikach i nie wariują tak jak automapa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 weź trekbuddy i załaduj plan miasta i okolic. Moim zdaniem najlepsza opcja na rower. A bateria wytrzymuje cały dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 czy te apki radzą sobie z rowerami jeżdżącymi po chodnikach i nie wariują tak jak automapa? Obawiam się, że nie znajdziesz nawigacji spełniającej Twoje kryteria. To co zaproponowali Ci przedmówcy to mapy cyfrowe z lokalizacją a Ty pytasz o nawigację która przepuszczałaby Cię np. pomiędzy blokami. Na rower jeżdżący po chodniku nie ma nawigacji i obawiam się, że w najbliższym czasie nie będzie. Bo zrobienie jej wymagałoby zupełnie innego podejścia niż nawigacji samochodowej. Nawigacja samochodowa to mapy wektorowe z pozaznaczanymi kierunkami i wykluczeniami (zakazami) a taka "chodnikowa" mapa musiałaby uwzględniać całą powierzchnię do poruszania się a wykluczeniami byłyby budynki, ogrodzenia czy inne przeszkody. Także podobnie jak przedmówcy polecam zaprzyjaźnienie się z mapą rastrową/papierową. Ona będzie najdokładniejsza ale nie poprowadzi Cię tak jakbyś chciał ("skręć w prawo", "skręć w lewo", "za 50 metrów jesteś u celu - prowadził Cię Rafał Majka"). A przy okazji polecę Ci jeszcze TrekBuddy. Lekka aplikacja obsługująca właśnie mapy rastrowe offline. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myomi Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Moim zdaniem nic nie przebije w dobrej skali mapy papierowej. Jest coś co może to przebić, Kamap, ale niestety mapy płatne. Korzystam, z tego przy wędrówkach po górach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kostek525 Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 @UP Możesz objaśnić działanie? @BTW Sygic ostatnio mimo wskazania nawigacji PIESZEJ wyprowadził mnie, abym jechał przez drogę szybkiego ruchu... ;f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.