Skocz do zawartości

[NAWIGACJA] nawigacja na Androida

kostek525

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jaką polecicie nawigację dla rowerzystów na androida? Słyszałem, że mapy google są b. dobre, ale pobralem obszar offline i za chiny nie widzę tam jakiejkolwiek możliwości nawigacji offline. Są jeszcze jakieś?

Próbowaliśmy automapy, ale jak wiadomo jest ona dla samochodów. Często jeździmy po chodniku (mamy w rodzinie małe dziecko) a wtedy nawigacja szaleje. 

Sam szukałem dobrych map na androida i niestety jest z tym ogromny problem, albo jeszcze nie trafiłem na porządne mapy zwłaszcza za free.

Moim zdaniem nic nie przebije w dobrej skali mapy papierowej. Poza tym tak naprawdę ile chcesz korzystac z tych map na telefonie, aplikacje nawigacyjne drenują baterie niemiłosiernie. Sam posiadam nota 2 z baterią 3100 mAh (czyli ogromną) i wytrzymuje dobre pół dniówki na endomondo a bateria ogólnie w dobrym stanie.

Na Twoim miejscu przy wyjazdach w obce strony to polecam mapę papierową (z busolą do zabawy dla dzieci lub Ciebie) oraz asekuracyjnie mapy google w celu potwierdzenia trasy. Po mapach goole zawsze dojedziesz do celu, zawsze. Czasami nadłożysz kilkanaście minut. Dla mnie najgorsze w mapach google jest to że droga piaskowa (do pchania roweru) jest na mapach zaznaczona jako gminna, a innym razem nowo wybudowana asfaltowa wogóle nie istnieje na mapie. Wszystko zależy nie tylko od częstotliwości aktualizacji map ale raczej burdelu jaki panuje w Naszym pięknym kraju zwłąszcza funkcji administracyjnej. I chyba sama gmina nie wie że wybudowała droge lub ktoś zapomina ją dodać gdzie trzeba aby urząd kartograficzny  mogł ją oznaczyć. Na wschodnim mazowszu i połączeniu lubelskiego jes dużo dróg naprawdę polnych gdzie traktor przejedzie a jest to droga gminna.

Sam szukałem dobrych map na androida i niestety jest z tym ogromny problem, albo jeszcze nie trafiłem na porządne mapy zwłaszcza za free.

Moim zdaniem nic nie przebije w dobrej skali mapy papierowej. Poza tym tak naprawdę ile chcesz korzystac z tych map na telefonie, aplikacje nawigacyjne drenują baterie niemiłosiernie. Sam posiadam nota 2 z baterią 3100 mAh (czyli ogromną) i wytrzymuje dobre pół dniówki na endomondo a bateria ogólnie w dobrym stanie.

Na Twoim miejscu przy wyjazdach w obce strony to polecam mapę papierową (z busolą do zabawy dla dzieci lub Ciebie) oraz asekuracyjnie mapy google w celu potwierdzenia trasy. Po mapach goole zawsze dojedziesz do celu, zawsze. Czasami nadłożysz kilkanaście minut. Dla mnie najgorsze w mapach google jest to że droga piaskowa (do pchania roweru) jest na mapach zaznaczona jako gminna, a innym razem nowo wybudowana asfaltowa wogóle nie istnieje na mapie. Wszystko zależy nie tylko od częstotliwości aktualizacji map ale raczej burdelu jaki panuje w Naszym pięknym kraju zwłąszcza funkcji administracyjnej. I chyba sama gmina nie wie że wybudowała droge lub ktoś zapomina ją dodać gdzie trzeba aby urząd kartograficzny  mogł ją oznaczyć. Na wschodnim mazowszu i połączeniu lubelskiego jes dużo dróg naprawdę polnych gdzie traktor przejedzie a jest to droga gminna.

Nawigacja ma mi służyć głównie do poruszanie się po Lublinie, okolicach, a nie po kraju ;p

czy te apki radzą sobie z rowerami jeżdżącymi po chodnikach i nie wariują tak jak automapa?

Obawiam się, że nie znajdziesz nawigacji spełniającej Twoje kryteria. To co zaproponowali Ci przedmówcy to mapy cyfrowe z lokalizacją a Ty pytasz o nawigację która przepuszczałaby Cię np. pomiędzy blokami. Na rower jeżdżący po chodniku nie ma nawigacji i obawiam się, że w najbliższym czasie nie będzie. Bo zrobienie jej wymagałoby zupełnie innego podejścia niż nawigacji samochodowej. Nawigacja samochodowa to mapy wektorowe z pozaznaczanymi kierunkami i wykluczeniami (zakazami) a taka "chodnikowa" mapa musiałaby uwzględniać całą powierzchnię do poruszania się a wykluczeniami byłyby budynki, ogrodzenia czy inne przeszkody.

Także podobnie jak przedmówcy polecam zaprzyjaźnienie się z mapą rastrową/papierową. Ona będzie najdokładniejsza ale nie poprowadzi Cię tak jakbyś chciał ("skręć w prawo", "skręć w lewo", "za 50 metrów jesteś u celu - prowadził Cię Rafał Majka"). 

A przy okazji polecę Ci jeszcze TrekBuddy. Lekka aplikacja obsługująca właśnie mapy rastrowe offline.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...