Skocz do zawartości

[pulsometr]

Slawek_l_83

Rekomendowane odpowiedzi

Podepnę się pod temat :) Jakieś 1,5 miesiąca temu kupiłem sobie tego donnaya na allegro z braku kasy i co mi wyszło:

1) W pierwszych dniach wyczaiłem, że jeżdżę na ogół na tętnie 160-170 a jak mam ochotę to przez pewien czas trzymam dużo wyżej.

2) Z tabelek i wzorów moje tętno maksymalne powinno być w okolicy 200, ale w Wałbrzychu na maratonie poniżej 200 spadło dopiero po 7km, a tak było między 205-210 - założyłem więc że 210 to mój max.

3) Z tego co widzę to chyba ostatnio za lekko jeżdżę? Mój typowy trening to powiedzmy 3-4h jazdy na tętnie 130-150 z 2 minutową przerwą na dotankowanie :D lub 20-30km w granicach 145-160. Jak kupiłem ten zegarek z pulsem 130 nie czułem że jadę, teraz już czuję a przy 150-160 nogi już czuć. Dodam, że bynajmniej szybszy nie jestem a zdaje mi się że wręcz odwrotnie :033:

4) Czasami mam dni kiedy w ogóle jedzie mi się niesamowicie lekko i na niewielkim tętnie zasuwam jak mały odrzutowiec i naprawdę ciężko już jest wtedy osiągnąć te 160-170 a już tymbardziej dłużej to utrzymać (nie próbowałem szczerze mówąc), no chyba że będzie lepszy podjazd, to zawsze załatwia sprawę :blush: I najważniejsze - gdy mam taki "lekki dzień" to po 40-50km czuję się zmęczony tą "regeneracyjną jazdą" chociaż w nogach ewidentnie nic nie mam, normalnie mocniej cisnąc czułbym się ok. Jestem pewien że pulsometr nie szwankuje bo w pewnych granicach jestem w stanie określić swoje tętno po tym jak lekko mi się oddycha przez nos podczas jazdy :blink:

5) Muszę się dokształcić i zbroić na przyszły sezon, teraz to porażka na całego :002:

Też zapytam z ciekawości, tętno max około 200, wiadomo.

Ostatnio zaliczyłem taki trening:

1. dystans 81,59 km

2. czas jazdy 3:05:56

3. czas odpoczynku 1:01:04 (3 przerwy: 20min po 30km; 25 min po 51 km; 15 min po 71 km)

4. średnia prędkość 26,32 km/h

5. średnia kadencja 79obr/min

6. średnie tętno 151 (max. 180)

7. teren górzysty (podjazdy), podłoże twarde, drogi asfaltowe i gruntowe, ale suche, twarde, ubite itp. słowem koła lekko sie kręcą.

Mnie się wydaje, że jest nieźle, ale może mi się tylko wydawać, dlatego proszę poradźcie coś, może jakaś uwaga, konkret. :)

Dziś zrobiłem sobie ten 30 minutowy drogowy test i wynik jest następujący:

Średnie tętno z ostatnich 20 minut - 193

Max z tych 20 minut - 199.

Niestety nie wiem jak to odnosi się do mojego tętna maksymalnego bo go nie znam. Jak już pisałem wg tabelek z 200, wg maratonu jakieś 210 (przez dobre kilka km ponad 200 ale może wynik jest w jakiś sposób przekłamany) a wg mnie nie wiem czy bliżej tego czy tego. Po użyciu kalkulatora zdecydowanie 210, żeby mieć 200 i 193 z tego testu musiałbym być delikatnie mówiąc szybki a tak nie jest :D

W 30 minut przejechałem 15,12km ze średnią 30,05km/h.

kosmiczne tętno o.0, moje trochę niskie, bo w tym roku sama wytrzymałościówka:

28 maj, z tego co pamietam to 16.2km i średnie 158

8 lipiec, 17.3km, 30minut, avg cad 90, fz 00:07:03, pz 00:12:57, średnie 161, max 171

podobno dobrze wytrenowani kolarze mają próg na poziomie 70-80%HRMAX

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...