Skocz do zawartości

[amortyzator] co kupić do 300 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie, konkretne pytanie. do koła 26, tarcze, rura 1 1/8,  skok 80 do 100. Obecnie używam 80mm. Ewentualnie mogę delikatnie przekroczyć próg cenowy ;) Ogólnie rzecz biorąc kupiłem fajny niedrogi rower z zamiarem późniejszej stopniowej modernizacji. Na początku żartowałem że z tego tylko rama zostanie, teraz wiem że chyba też pójdzie do wymiany ;) Pytam o amortyzator teraz bo chcę ustrzelić jakąś fajną ofertę po sezonie ;) pzdr

Wiesz... jezeli rowerek jest na slabym osprzecie, to moze nie wartro w niego inwestowac,  czasem koszt inwestycji moze przewyzszyc koszt nowego, nawet i uzywanego rowerku za te sama cene. Checi moze i wielkie, lecz rezultaty marne. No ale moge sie mylic

Jeśli na asfalt , szuter czy inne drogi proste i utwardzone to sztywny wideł jak najbardziej. Ale jak autor zamierza pojeździć po jakiś lasach , górkach, ogólnie w bardziej "wymagającym" terenie to jednak proponowałbym tego XCR'a. 

Natomiast inna kwestia pod jakie hamulce ten amorek ma być , bo jak się okaże że trzeba jeszcze inwestować w piasty i hamulce to będą sporo większe koszty. 

Faktycznie przydały by się jakieś zdjęcia tego roweru, wtedy się oceni czy jest sens go modernizować.

Ja także polecam XCR'a, jeżeli ktoś pisze że XCR jest jak sztywny wideł to chyba nigdy nie jeździł na sztywnym widelcu i XCR. Nie jest to może świetny sprzęt, ale jeżeli się o niego dba ( co jest banalnie proste i kosztuje grosze) to w mniej wymagający teren jest w sam raz.

Jednak bierz wersję z regulacją tłumienia, właśnie ten element powoduje "wyższość" nad XCM i XCT.

Witam, dzięki za odpowiedzi, też myślałem o tym xcr. Wolałbym co prawda np rock shox ale jest daleko poza moimi mozliwościami finansowymi :(

Rower to http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-500-id_8293150.html

Wiesz... jezeli rowerek jest na slabym osprzecie, to moze nie wartro w niego inwestowac,  czasem koszt inwestycji moze przewyzszyc koszt nowego, nawet i uzywanego rowerku za te sama cene. Checi moze i wielkie, lecz rezultaty marne. No ale moge sie mylic

Zbierałem na rower i kupiłem 3 miesiące temu taki jak wyżej, nie mogłem niestety kupić droższego. Rower jeździ fajnie, jest wygodny ale mam zamiar stopniowo wymieniać części ponieważ tak szybciej coś poskładam (cały czas jeżdżąc na rowerze) niż zbierając pieniądze na lepszy (i roweru nie mieć). Rozumiecie chyba o co chodzi. Ale jedyny minus w tym rowerze to właśnie średniej jakości amortyzator który będę wymieniał po sezonie. Po czasie części z tego rockridera (te które będą jeszcze sprawne) zawsze mogę mieć jako ewentualny zapas. 

llancer - napisałem w pytaniu i w tytule w kwadratowym nawiasie że nie chcę kupić sztywnego widelca do 300 zł. chcę amortyzator do 300 zł. 

skom25 - no właśnie potrzebuję czegoś w mniej wymagający teren, co mi się nie rozleci przy utrzymywaniu w zadbanym stanie :)

Jeżeli chcesz wymienić amorek dopiero po sezonie to po prostu odkładaj kaskę i zobaczysz ile się uzbiera. 

Tak jak napisał skom25 lepiej dołożyć i mieć wersję RL-R ( 400zeta u Activi ) , a najlepsze wyjście to wersja air ( 540 zeta u Activi ) . Inna możliwość to szukać jakiejś używki powietrznej , ale w takiej cenie to nie wiadomo na co się trafi.

RL-R? Nie znam jeszcze tych wszystkich oznaczeń

RL-R oznacza blokadę hydrauliczną na kierownicy oraz regulację tłumienia 

http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/xcr/26-cali_amortyzator-suntour-xcr-rl-r-26-coil-dysk-srebrny-2015/216

Jak chcesz się coś więcej na ten temat dowiedzieć to zapytaj użytkownika Activia. Prowadzi sklep oraz serwis i na temat Suntoura wie wszystko :) 

Pozdrawiam

Ok :) air jest dość drogi, dla mnie chyba zbyt drogi. Nie przewidywałem aż takiego wydatku :D a nie wiem ile taki amortyzator wytrzyma i jak działanie w porównaniu do sprężyny, zresztą wątpię żebym wykorzystywał jego możliwości ;)

Czy wersja RL-R różni się od LO którą wysłał Activia umiejscowieniem blokady i regulacją tłumienia odbicia a reszta to to samo?

http://activia.sgl.pl/oznaczenia_amortyzatorow.php czytam ten słowniczek i wychodzi że model LO nie ma tej regulacji

http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/xcr/26-cali_amortyzator-suntour-xcr-lo-26-coil-dysk-srebrny-tapered-2015/206 on na stronie kosztuje trochę więcej niż 300

Jesteś z Będzina, więc do Chorzowa masz kawałek ;) Mam na zbycie Rock Shox Dart 2 z blokadą poprzez manetkę, regulacja tłumienia także działa.. Jest po serwisie, zalany świeżym olejem. Cenowo, znaczniej mniej, niż 300 zł. Napisałem Ci wiadomość.

, jeżeli ktoś pisze że XCR jest jak sztywny wideł to chyba nigdy nie jeździł na sztywnym widelcu i XCR. 

Jezdizlem na xcm,xcr,raidonie,rs tora(powietrzniak)

i obecnie mam od paru miesiecy sztywnego 29er'a.maratony itp. I powiem ci ,że albo powietrzniak albo sztywniak,nawet korzeni nie czuje na moim alu sztywniaku..W zyciu bym teraz nawet tego xcr'a z darmo nie włozył zeby miec 2kg nieszczęscie wiecej,

Wracam do tematu amortyzatora, dziś zakupiłem Raidona xc LO R 100mm od Activii :) Przejechałem na nim dopiero symboliczne 20 km na piwo i z powrotem bo już słońce zachodziło ale wrażenia z jazdy  nieporównywalne do starego amorka (przypomnę - amortyzator z rockridera 500 to dla odmiany do innych modeli nie suntour tylko "innowacja" marki b'twin. taka innowacja że suntour w tanim rockriderze 340 mojej żony działa bez zarzutu a mój się roz######ił po 3 miesiącach). Do tego montaż i instruktaż jak używać itp na miejscu :) Chyba ciśnienie trafione bo fajnie wybiera nierówności ale nie dobija mimo prób ;) i tak muszę dokupić pompkę żeby mieć pod ręką w razie czego. Jeszcze tylko ogarnąć odbicie i będzie cacy. Nie wyobrażam sobie teraz kupić sprężynę. Ogólnie jestem podjarany tym raidonem bo nie miałem nigdy amortyzatora air, ciągle na sprężynach i to ciulatych marketowych. Także wszystko działa, uwag brak :)

edit: literówka ;)

edit 2: i małe foto jeszcze ;)

1.jpg

1.jpg

Jezdizlem na xcm,xcr,raidonie,rs tora(powietrzniak)

i obecnie mam od paru miesiecy sztywnego 29er'a.maratony itp. I powiem ci ,że albo powietrzniak albo sztywniak,nawet korzeni nie czuje na moim alu sztywniaku..W zyciu bym teraz nawet tego xcr'a z darmo nie włozył zeby miec 2kg nieszczęscie wiecej,

Ok, po prostu się nie zrozumieliśmy :) Po sezonie jeżeli nie trafię okazji na coś fajnego to także zakładam "sztywniaka" :thumbsup:

Spoko,ostatnio tak główkowałem, że sztywniak dobra sprawa,ale wiadomo na młode osoby. Tak pomyślałem ,że dla starszych osób zmęczonych pracą,ogólnie życiem niekoniecznie może się nadawać.

Mimo ze teraz jeżdżę  na full sztywnym to w przyszłości kupie fulla dla wygody-wiecznie młodym się nie jest :D 

Ja w tej kwocie polecam sztywny widelec-nie wiele rozni sie miedzy xcm/xcr a i 2kg mniej w wadze a komfort podobny.

Pomyślałem wtedy że jesteś ultrasem co uważa że albo wyższa półka albo zwykłe sztywne widły bo nic pośrodku nie ma sensu ale chyba muszę przyznać ci rację ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...