arek_wro Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 Rama nie musi pęknąć od czegoś. Zmęczenie materiału, wada materiałowa i rama pęka niezależnie czy to karbon czy aluminium. Mi pękła rama aluminiowa w trakcie normalnego użytkowania.
erzurum Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 zabawny się ten wątek robi...śledzę dalej
beskid Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 Podzielam spostrzeżenie, które dokonał @erzurum. Rama pęka to się ramę wymienia. Albo na gwarancji albo nie. Sorki ale jak stać mnie na sprzęt za prawie 2 cyfrową kwotę to czym jest sama rama. Choćby alu na podmiankę jak walnął karbon i już się zraziłem. Musiał byś mieć wybitnego pecha by walnęła Ci rama od kamienia. Po pierwsze musiał by być spory a po drugie spore musiało by być uderzenie. To z kolei wynika z prędkości, które nie są aż tak duże jak w przypadku fulli. Z doświadczenia u mnie to kamienie zazwyczaj lecą bokiem i najwięcej obrywają ramiona korby. O karbon w górach można się bać jak nie ma doświadczenia i techniki a wybierasz się w trudny teren. Konkretna gleba w takich warunkach może się żle skończyć.
wlosiaty333 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Napisano 31 Sierpnia 2015 Ja zawsze jestem strasznie niezdecydowany, ale chyba się skuszę na karbon, zawsze obawiałem się mojej wagi najbardziej. Po prostu mam pytanie, czy lepsza będzie rama od Gianta czy np. Cube'a? Bo mieć gwarancję dożywotnią to fajna sprawa.
mmisiek9612 Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 jak chcesz dobrą gwarancję to kup Treka
tobo Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Boję się, że jak będę zjeżdżał po kamieniach to spod koła poleci jakiś kamień i będzie po ramie. Taki karbon to ile wytrzyma? Jeżdżę koło 3 tysięcy, ale z tendencją wzrostową. Nie jestem przewrażliwiony? Nie jesteś. Wg mnie jak masz się stresować i patrzeć pod koła na każdy kamień to lepiej kup aluminiaka. Cokolwiek tu inni nie napiszą (sam też używam karbonowych bajków) to metal jest bardziej bezstresowy od karbonu. Dla tych co chcą jeździć a nie myśleć aluminiowa wersja chcianego przez nich roweru będzie lepsza. Kupisz też taniej a różnicę w cenie możesz wydać na apgrejdy albo wyjazdy albo ciuchy.
Galvatron Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Zapominacie, że włókno węglowe jest sprężyste. Po uderzeniu wraca do pierwotnego kształtu.
walkingchair Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Tak kosztem osłabienia struktury. Do HT wyłącznie carbon lub stal, aluminium nie tłumi drgan.do fulla wyłącznie aluminium lub stal/tytan,amortyzatory zniosa sztywność aluminium. Carbon jest podatny na punktowe uderzenia a na full nie jeździ się po bułki.pzdr
marcin_ostrów Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Naprawdę chciałbym zobaczyć kiedyś mityczne uderzenie kamienia w karbonową ramę fulla am/enduro.....
Galvatron Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Tak kosztem osłabienia struktury. Do HT wyłącznie carbon lub stal, aluminium nie tłumi drgan.do fulla wyłącznie aluminium lub stal/tytan,amortyzatory zniosa sztywność aluminium. Carbon jest podatny na punktowe uderzenia a na full nie jeździ się po bułki.pzdrZ włókna węglowego robi się nawet ramy do DH... Co przejazd nowa rama?
wlosiaty333 Napisano 1 Września 2015 Autor Napisano 1 Września 2015 Ciężko o aluminiaka z Foxem na full XT wbrew pozorom Mówię o markach stacjonarnych oczywiście.
ManMadeHell Napisano 11 Września 2015 Napisano 11 Września 2015 Ja szukałem HT w podobnym przedziale cenowym co Ty, wybrałem KTM Aera Pro 29 na karbonie i nie żałuję ani troszkę.. Rower chodzi jak żyleta i już mogę Ci go polecić, choć dopiero się "poznajemy"
MarcinGoluch Napisano 12 Września 2015 Napisano 12 Września 2015 Pany tym płaczącym nad uderzaniem i uszkodzeniem ramy węglowej od kamieni polecam pogadać z Daidem który 5-6rok lata na Ibisie Mojo z pierwszych serii, a który spód suportu ma tak pociachany od kamieni jak nie jeden durszlak. Tyle, że on tyra rower zgodnie z jego przeznaczeniem a żadne naruszenia struktury, ślady po kamieniach nie zmieniły jego podejścia. Chyba dwa lata temu słyszałem, że jak pęknie to zmieni i ni ch...a nie chce pęknąć.
patrycja18 Napisano 12 Września 2015 Napisano 12 Września 2015 Ja szukałem HT w podobnym przedziale cenowym co Ty, wybrałem KTM Aera Pro 29 na karbonie i nie żałuję ani troszkę.. Rower chodzi jak żyleta i już mogę Ci go polecić, choć dopiero się "poznajemy" w jakiej cenie ten rowerk ? bo patrze na szybko i cena to prawie 9 tysiecy pln.
MarcinGoluch Napisano 12 Września 2015 Napisano 12 Września 2015 A może XTC Advanced 29er 1 za 6799zł (z 8499zł)? Kwestia rozmiaru bo już nie wszystko jest dostępne.
ManMadeHell Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 w jakiej cenie ten rowerk ? bo patrze na szybko i cena to prawie 9 tysiecy pln. W chwili, gdy go kupowałem nówka stała za 8700, teraz za 7400 można dostać, ale mi się udało taniej dostać sztukę powystawową sprowadzoną z Włoch, sprzedawany był jako używany, ale śladów użytkowania praktycznie nie było..
tobo Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Pany tym płaczącym nad uderzaniem i uszkodzeniem ramy węglowej od kamieni polecam pogadać z Daidem który 5-6rok lata na Ibisie Mojo z pierwszych serii, a który spód suportu ma tak pociachany od kamieni jak nie jeden durszlak. Tyle, że on tyra rower zgodnie z jego przeznaczeniem a żadne naruszenia struktury, ślady po kamieniach nie zmieniły jego podejścia. Chyba dwa lata temu słyszałem, że jak pęknie to zmieni i ni ch...a nie chce pęknąć. Rama ibisa bez dampera to w wielu przypadkach waga dwóch ram kartonowych ht, wiec nie ta ilośc materiału. I nie ta wytrzymałość.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.