wlosiaty333 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Ale przecież ja właśnie nie chcę karbonu Chciałbym, żeby rower nie miał wad (ciężka sprawa) i nic nie trzeba było w nim zmieniać. Te koła obręcze są jakieś strasznie słabe czy po prostu gorsze? Powiem szczerze, że chciałbym kupić rower w Częstochowie EDIT: Czy linki w ramie są ważne?
robertos102 Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 A myślałeś o złożeniu roweru przez Ciebie albo przez kogoś? Wtedy wszystko będziesz miał takie jakie chcesz.
beskid Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Ale przecież ja właśnie nie chcę karbonu Nie chcesz karbonu a dajesz link do Sectora z tego materiału. Do Twoich zastosowań lepszy będzie 27,5" a tu z Authora na alu ramie masz Egoista. Tu również jest pełne XT. Nie, koła nie są jakoś słabe tylko po prostu mogły być lepsze. Piasty XT obecnie na nikim nie robią wrażenia. Linki w ramie to kwesta estetyczna. Mi to lata gdzie są ale innym już nie.
wlosiaty333 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Myślałem o złożeniu, ale znając siebie cena byłaby razy 2. Ten Sector kosztuje koło 8 tysięcy, a ma karbonową ramę i praktycznie wszystko XT, kusi Tylko boję się, że jestem za ciężki na karbon, a nie chcę roweru na rok. Byłbym jakiś zamiennik Sectora na aluminium? Jeździłem ostatnio na 29 i 27,5 cala i biorę na 100% 29.
beskid Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Za taką kasę to masz nawet Speca Stumpjumpera Comp 29er
beskid Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 A o czym ja piszę http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/stumpjumper/stumpjumper-comp-29#specs
wlosiaty333 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 O kurcze, mi jakiś full wyskoczył Ale muszę go kupić w Częstochowie, więc takie marki odpadają.
beskid Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 To może zrobimy tak, że podasz dokładnie co tam macie w tym mieście bo zapewne nie wszyscy tutaj znają asortyment rowerowy Częstochowy. Tak na marginesie rezygnować przy takiej kasie z czegokolwiek bo nie ma tego w "moim" mieście to dość osobliwe. Tym bardziej jak ma się tak blisko na Śląsk.
wlosiaty333 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Śląskie wchodzi w grę ewentualnie, tylko gorzej z serwisem U mnie na pewno Giant, Scott, Kross, Trek, Author, Romet i jakieś gorsze Arkasy itp.
maly198101 Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 W Częstochowie na sikorskiego 9 niby maja speca ale nie wiem jaki wybór
wlosiaty333 Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Napisano 20 Sierpnia 2015 Nie jestem przekonany do Srama i Reby :/ Nie lepiej Shimano i Fox?
Amarokpol Napisano 20 Sierpnia 2015 Napisano 20 Sierpnia 2015 Tutaj dwie ciekawe propozycje, warto przyjrzeć się bliżej . http://www.radon-bikes.de/en/bikes/mountainbike/hardtail/zr-race-29/zr-race-29-70/ https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-7-9.html może autor wątku zmieni zdanie i dokona zakupu przez internet sam stoję przed podobnym dylematem
beskid Napisano 20 Sierpnia 2015 Napisano 20 Sierpnia 2015 Nie wiem co lepiej i chyba mam wrażenie, że Ty też. Nie rozumiem czemu boisz się karbonu?? Osobiście nie był bym w stanie dać 8K za rower na alu ramie za wyjątkiem dwóch marek czyli Speca i Canona. Więc albo kupujesz coś w tym stylu jak zaproponował poprzednik albo po prostu kup rower na karbonowej ramie. Za ciut ponad 8K masz Gianta XTC 1 http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.advanced.29er.1/24519/89328/#specifications na świetnej ramie i pełnym, najnowszym XT z napędem 2x11.
krycha Napisano 20 Sierpnia 2015 Napisano 20 Sierpnia 2015 Polecam wejść w wyprzedaże na stronie Canyona, np cf SL 7.9 o wadze 10.2 za 7.8k z wysyłką.
wlosiaty333 Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Napisano 20 Sierpnia 2015 Mam tylko jeden problem z tym karbonem, jaką wytrzyma on wagę? Nie trzeba o niego jakoś dbać? Ten Giant to 10k, a nie 8, ale niezła propozycja Obręcze i piasty godne polecenia? Do Gianta najchętniej dołożę, bo odkąd pamiętam mam rowery tej marki.
beskid Napisano 20 Sierpnia 2015 Napisano 20 Sierpnia 2015 Przecież karbon jest bardzo mocnym materiałem, lepszym od alu choć podatnym na punktowe uderzenia. Jak nie masz zamiaru robić zjazdów gdzieś po skałach czy sekcjach z głazami jak mikrofala to w czym problem?? Poza tym Giant daje dożywotnią gwarancję i jest jednym z najlepszych producentów właśnie ram z tego materiału. Giant podaje ceny katalogowe ale w salonach dają rabaty nawet do 20% więc okolice 8K są realne. Co do kół to mają bardzo dobre produkty.
wlosiaty333 Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Napisano 21 Sierpnia 2015 Chyba jednak pójdę w stronę karbonu Mam jeszcze jedno spostrzeżenie, mój Giant ma korbę 22/32/42, natomiast ten ma 24/34. Czasami się rozpędzam do 50-60 km/h z górki i czy nie będzie mi brakowało "biegów"? Wiem, że 29 cali to też inaczej, ale czy aż tak?
beskid Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Ja sobie zażyczyłem korbę z zupełnie innej grupy i mi wstawili. W porządnym sklepie nie powinno być problemu a jak jest to znajdz taki gdzie taką podmiankę zrobią. Również uważam, że blat 34T to trochę za mało nawet jak na 29er. Wstaw korbę 38-28T.
wlosiaty333 Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Napisano 27 Sierpnia 2015 Znowu lekko odkupuję, ale cały czas szukam tego idealnego Co sądzicie o Cube Reaction GTC SL 29? Ramie karbonowej od Cube'a można zaufać przy co najmniej 100 kg z obciążeniem? Jeszcze raz napiszę, że to nie jest rower do ścigania i nie ma być na jeden sezon, ma być spełnieniem moich rowerowych marzeń, który mnie będzie wszędzie woził Ogólnie szeroka pojęta turystyka Jury Krakowsko-Częstochowskiej i czasami wypadów w góry, polskie
wlosiaty333 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Napisano 31 Sierpnia 2015 Boję się, że jak będę zjeżdżał po kamieniach to spod koła poleci jakiś kamień i będzie po ramie. Taki karbon to ile wytrzyma? Jeżdżę koło 3 tysięcy, ale z tendencją wzrostową. Nie jestem przewrażliwiony?
pawel1985x Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 CZesc jak cos mam na sprzedaz cube reaction 2013 rok carbon , co do karbonu to mysle ze nie ma obaw ze cos sie stanie tyle osob jezdzi odpryski od kamieni ida i nic sie nie dzieje wiec nie ma co wychodzic z zalozenia ze akurat Tobie sie cos stanie. Wiadomo ze ryzyko w alu jest mniejsze .
wlosiaty333 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Napisano 31 Sierpnia 2015 Używki mnie nie interesują Są jakieś sposoby chronienia tych wrażliwych miejsc na ramie?
arek_wro Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 Jeżeli rama karbonowa ma pęknąć, to raczej nie od kamieni lecących spod kół. Wiele ram jest zabezpieczone na dolnej rurze od spodu plastikową nakładką. Ale chroni ona bardziej przed odpryskami lakieru niż pęknięciem ramy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.