siimon Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Przecież budowa tych hamulców jest prosta jak budowa cepa. Fizykę mieli? Naczynia połączone znają? Jedyne co potrzebne to strzykawka z apteki, kawalek wężyka z zoologicznego i olej. Nie ma tu nic do "zdobywania". Nie mogę się też zgodzić, że te hamulce to totalne padło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Udało się odpowietrzyć tył, jest super Teraz jeszcze przód, jednak muszę poradzić sobie z zaciskiem, który troche cieknie, widzę niewielką ilość oleju na plecach klocków. Jaki klucz jest potrzebny do rozkręcenia zacisku? Bo widziałem tylko, że to jakaś gwiazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Torx chyba 30 lub 35, nie pamiętam. Śruby mają płytkie łby i zdarza się ukręcić gniazdo - śruby są mocno dokręcone. Po co chcesz go rozkręcać? Tłoczki wyjdą przez szczelinę w zacisku, bez jego rozpoławiania. Poza tym jeśli zacisk cieknie (trochę czy dużo - nie ma to znaczenia) to: hamulec będzie się zapowietrzał, klocki będą się brudzić, tarcza również z rezultatem w postaci utraty hamowania. Jeśli nie masz dostępu do zamienników to daruj sobie grzebanie tam - wyciek oznacza nieodwracalne uszkodzenie uszczelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 jeden tłoczek kiedyś po prostu wypadł, włożyłem go ale od tamtej pory daje o sobie znać poprzez właśnie to cieknięcie. więc nic nie da się z tym zrobić? czy wyjąć tłoczki, przeczyścić, przesmarować i włożyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Jeśli cieknie to będzie ciekło, uszczelka ma dość. Wypadnięcie tłoczka nie ma tu nic do rzeczy, chyba że w jakiś magiczny sposób uszkodziłeś uszczelkę montując tłoczek lub pracował on wysunięty pod kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 no to cudownie a jakiś zamiennik uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Nie napisał ktoś o firmie która je robi na zamówienie? Nie pamiętam nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSMP Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 GG trading, było już wspomniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Znalazłem, wychodzi, że kod uszczelki to: R15 M 20,8x25, 1x2 NBRCzy do wymiany wystarczy sprężone powietrze aby wypchać tłoczki, torx żeby rozkręcić i owe uszczelki aby je podmienić a potem troche oleju aby nasmarować? Czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Torx nie jest potrzebny. Tłoczki wychodzą z gniazd i można je wyjąć bez rozkładania zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 ok. pytanie troche z innej beczki, jaka powinna być prawidłowa moc hamulców? wymieniłem klocki z tyłu na spiekane, odpowietrzyłem układ i wydaje mi się, że jest za słabo. klamka jakby trochę za miekka. daje rade zblokować koło na asfalcie, jednak z lekkim trudem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSMP Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Nowe klocki nalezy dotrzeć, aby porządnie hamowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Żywice hamują praktycznie natychmiast mocno, półmetaliki potrzebują kilka hamowań a metaliki najwięcej. Proces ten wydłuża się jeśli tarcza jest nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi