Skocz do zawartości

[zacisk] nieprawidłowa praca w M447

needlehole

Rekomendowane odpowiedzi

czym przesmarować tłoczki?

Dobrze by było Tym  , ale jak przesmarujesz olejem mineralnym to też nic się nie stanie. Ważniejsze jest aby dokładnie wyczyścić tłoczki ich miejsca w zacisku i uszczelki.

czy jak zleję płyn, zrobię co mam zrobić a potem będę zalewał, to mogę po prostu włożyć lejek, wlać olej i pompować klamką aż się uzupełni? 

Powinno się udać. 

No to zacisk do rozebrania i nasmarowania. Tak to jest z budżetowymi Shimano.

Jeśli hamulec jest nowy lub dosyć nowy to najprawdopodobniej winne są uszczelki w zacisku. Być może zacisk nadaje się do śmietnika.

Ostatnio składałem rower w którym nowy hamulec tak pracował. Pomogła dopiero wymiana zacisku.

Te hamulce to szit.

No to możesz udać się do sprzedawcy. Cokolwiek powie - tłoczki POWINNY poruszać się tak samo. Jeśli sprzedawca będzie się upierał że mogą pracować nierówno to się myli. Niech zrobi tak, by działało jak powinno, jakikolwiek sposób użyje.

Hamulce Shimano powinny przy takim przebiegu działać jak nowe, przy normalnej jeździe. Zacisk nie powinien się zatrzeć, tłoczki też nie.

wolę jednak reanimować niż wymieniać :) kiedyś wypadł mi jeden tłoczek - może dlatego teraz tak się dzieję. tak czy siak mam do wymiany klocki, ponieważ dostał się olej na żywiczne i niesamowicie drą mordę. wsadzę metaliki, przeczyszczę zacisk, zaleje, odpowietrzę... albo będzie działać, albo nie. 

Te hamulce to szit.

Zdążyłem zauważyć , same kiepskie opinie na forach, Bo na ceneo itp. wiadomo jakie są opinie "Super , mocny Polecam" do póki działa.

wolę jednak reanimować niż wymieniać

Uszczelki można dorobić w GG trading jakieś 8 zł / szt.

Czytam ten temat i jakoś nie rozumiem jak ktoś mógł wpaść na pomysł odpowietrzania hamulca tylko za pomocą lejka... Przypuszczam że nie odpowietrzyła się nawet klamka, o reszcie układu nie wspomnę. @Ychu też byś sobie dał spokój z tymi dobrymi radami, bo potwierdzasz że hamulec można odpowietrzyć tylko za pomocą lejka, pomijam inne pierdoły które zostały wypowiedziane przez ciebie w tym temacie np że zużycie wpływa na skok klamki co jest kompletną bzdurą, gdyż w każdym zacisku Shimano stosuje taki patent, że klocki zawsze są w tej samej odległości od tarczy, dzięki zapadkom przy eksploatacji na klamce nie czuć zużycia. Żeby odpowietrzyć należy zrobić tak jak gościu na tym filmiku. Inaczej no nie ma bata zawsze coś zostanie.