needlehole Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 a jakiś pomysł na startą główkę w śrubie odpowietrzającej? dostanę samą śrubę ew. pokrywę czy muszę całą klamkę wymienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Jeśli uda Ci się wykręcić starą śrubę to trzeba zmierzyć gwint i dokupić z takim samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 takie zabiegi raczej nie dają rady. tak samo postąpiłem ze śrubami trzymającymi pokrywę (są 5x3mm), dokupiłem w metalicznym i poci mi się przez jedną śrubę. shimano posiada takie części zamienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Nie , Oni nie produkują nic zamiennego. Chodzi Ci o śrubę do odpowietrzania w klamce? Do niej jest potrzebny o-ring który był na oryginalnej śrubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Oring mam oczywiście. Najpierw spieprzyły mi się śruby trzymające pokrywę. Wymieniłem obie i niestety, poci mi się spod jednej, zbiera się olej. Podejrzewam, że gdy sam dorobię śrubę od odpowietrzania to nawet pomimo oringu, będzie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Możliwe , w tym przypadku chyba jedynie zmiana klamki. Chyba że uszczelnisz ją czymś np. taśmą teflonową czy jak to tam jest (ta do gwintów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Też dobry pomysł. Ostatnie pytanie, obiecuję Jakie polecacie klocki do zacisku M447? Obecnie mam żywiczne, ważę lekko ponad 100kg i trochę słabo jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Pół metal Metal Ewentualnie Tu możesz poczytać. Klocki metaliczne zanim zyskają siłę muszą się dotrzeć oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Dzisiaj rano znowu miękka klamka i prawie brak hebla.przez noc się coś mogło stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Powietrze masz nadal w układzie, ewentualnie hamulec cieknie - sprawdź wszystkie połączenia gwintowe, sprawdź czy klocki nie są mokre z tyłu. 447 to straszliwe padło, awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 z systemu już nie wydobywa się powietrze. jednak jest dziwny problem z tłoczkami - raz się wysuwa bardziej jeden, raz drugi. nie zawsze pracują tak samo. czasami tak, czasami nie. mam powoli dość tego układu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 No to zacisk do rozebrania i nasmarowania. Tak to jest z budżetowymi Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 tak też zrobię, ale to już nie dzisiaj, brak mi nerwów :-) czym przesmarować tłoczki? czy jak zleję płyn, zrobię co mam zrobić a potem będę zalewał, to mogę po prostu włożyć lejek, wlać olej i pompować klamką aż się uzupełni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 czym przesmarować tłoczki? Dobrze by było Tym , ale jak przesmarujesz olejem mineralnym to też nic się nie stanie. Ważniejsze jest aby dokładnie wyczyścić tłoczki ich miejsca w zacisku i uszczelki. czy jak zleję płyn, zrobię co mam zrobić a potem będę zalewał, to mogę po prostu włożyć lejek, wlać olej i pompować klamką aż się uzupełni? Powinno się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 no cóż... 300km i takie zabawy. tragedia jakaś. popracuje nad tym, w każdym razie dziękuje bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 No to zacisk do rozebrania i nasmarowania. Tak to jest z budżetowymi Shimano. Jeśli hamulec jest nowy lub dosyć nowy to najprawdopodobniej winne są uszczelki w zacisku. Być może zacisk nadaje się do śmietnika. Ostatnio składałem rower w którym nowy hamulec tak pracował. Pomogła dopiero wymiana zacisku. Te hamulce to szit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 tak jak pisałem, na zacisku jakieś 300km. rower kupiony pod koniec maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 No to możesz udać się do sprzedawcy. Cokolwiek powie - tłoczki POWINNY poruszać się tak samo. Jeśli sprzedawca będzie się upierał że mogą pracować nierówno to się myli. Niech zrobi tak, by działało jak powinno, jakikolwiek sposób użyje. Hamulce Shimano powinny przy takim przebiegu działać jak nowe, przy normalnej jeździe. Zacisk nie powinien się zatrzeć, tłoczki też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 problem, że sprzedawca na śląsku a ja w Szczecinie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 No to możesz mu wysłać rower albo hamulec. Możesz zadzwonić i zapytać co proponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Moja rada jest jedna nie kupować hebli poniżej deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 wolę jednak reanimować niż wymieniać kiedyś wypadł mi jeden tłoczek - może dlatego teraz tak się dzieję. tak czy siak mam do wymiany klocki, ponieważ dostał się olej na żywiczne i niesamowicie drą mordę. wsadzę metaliki, przeczyszczę zacisk, zaleje, odpowietrzę... albo będzie działać, albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 28 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Te hamulce to szit. Zdążyłem zauważyć , same kiepskie opinie na forach, Bo na ceneo itp. wiadomo jakie są opinie "Super , mocny Polecam" do póki działa. wolę jednak reanimować niż wymieniać Uszczelki można dorobić w GG trading jakieś 8 zł / szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
needlehole Napisano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 sklep w którym zamawiałem odpisał mnie,abym wysłał cały rower lub zestaw hamulcowy, oni to prześlą do Shimano. czas oczekiwania 3-6tyg :-) wolę jednak sam pokombinować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Czytam ten temat i jakoś nie rozumiem jak ktoś mógł wpaść na pomysł odpowietrzania hamulca tylko za pomocą lejka... Przypuszczam że nie odpowietrzyła się nawet klamka, o reszcie układu nie wspomnę. @Ychu też byś sobie dał spokój z tymi dobrymi radami, bo potwierdzasz że hamulec można odpowietrzyć tylko za pomocą lejka, pomijam inne pierdoły które zostały wypowiedziane przez ciebie w tym temacie np że zużycie wpływa na skok klamki co jest kompletną bzdurą, gdyż w każdym zacisku Shimano stosuje taki patent, że klocki zawsze są w tej samej odległości od tarczy, dzięki zapadkom przy eksploatacji na klamce nie czuć zużycia. Żeby odpowietrzyć należy zrobić tak jak gościu na tym filmiku. Inaczej no nie ma bata zawsze coś zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi