wujasJedrek Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Witam! w moim drugim poście na tym forum (w pierwszym pisałem o kradzieży mojej Birii;/) chcę się Was poradzić odnośnie zakupu roweru. Wymyśliłem sobie fulla, którego można by zaszuflatkować gdzieś między xc a enduro (z nikim nie będę sie kłócił o metki) - to tak dla orientacji. Budżet jak w tytule, czyli max4500zł. Wiem, że używanych jest sporo w tej cenie, na wyższych grupach, wyższych amorach, firmy czołowe itd. Więc tu pojawia się pytanie, czy 4400 PLN za HaiBike 27,5 Life jest rozsądną kwotą z punktu widzenia używek (rowerów używanych;). Ktoś powie, że promocja 45% mówi sama za siebie. W takim razie następne pytanie: Czy ktoś miał złe doświadczenia z marką HaiBike? I chyba najbardziej mnie nurtujące: Czy rama, którą określili jako LADY GEOMETRY będzie odpowiednia dla faceta? Wiem, że płeć piękna ma inne proporcje elementów ciała niż facet i poszczególne wymiary powinny być dopasowane do płci. No ale w tym przypadku nie są. Dlaczego? Sprawdzałem na stronie producenta każdy podany przez niego parametr geometrii ramy w wersji dla niej i dla niego. Wnioski? Różnic brak! Różnica w malowaniu ramy i rodzaju siodełka. Faktem jest, że sprawdzałem to na ramach z rocznika bieżącego, więc to tylko moje przypuszczenie (graniczące z pewnością), że zeszłoroczna kolekcja 2014 też tak miała. Może ktoś mnie oświeci albo wskaże, cóżem mógł przeoczyć. Tu jeszcze link do strony producenta z kolekcji 2015: HaiBike 27,5 Life 2015 Więcej pytań nie pamiętam, za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję. Pozdrower! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndySchleck Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Mam Haibike'a na sztywnej ramie od 3 sezonów, rower bardzo dobrze się sprawuje, do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Znajomy ma o rok młodszy, również jak na razie obyło się bez kłopotów. Firmę polecam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
busik Napisano 28 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Ja w rozmiarze 40cm (najmniejszy) widzę, że rama jest 2cm krótsza (górną rura) i rura sterowa jest 1cm dłuższa. Także bardziej wyprostowana sylwetka. Dobrze myślę? Jaki rozmiar chcesz kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujasJedrek Napisano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Celuję w rozmiar 48cm przy moich 176cm wzrostu i 78cm noga w kroku. Jest dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
busik Napisano 28 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Ja też się zastanawiam nad tym rowerkiem, ale całkowicie się nie znam na osprzęcie i nie mam pojęcia czy warto. Chociaż mam przeczucie, że tak. Dzwoniłem do sklepu, sprzedawca powiedział, że rower jest nowy i mają rozmiar dla mnie, czyli 40cm (wzrost 159cm, noga 74cm). Może wypowie się ktoś, kto zna się na podzespołach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujasJedrek Napisano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Podzespoły są za tę cenę mega. Napęd i zawieszenie miód. Ja się potknąłem o geometrię jedynie. (no i rozmiar niestety) Jak ktoś chce wniknąć w geometrię, to należy na stronie producenta wejść w zakładkę "do pobrania" - zestawienie jest w Haibike Katalogi 2014. Są różnice między Lady i chłopskimi. I to znaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymku Napisano 28 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Hej, Mam Haibike od ubiegłego roku, fulla 26". Sporo ze mną ją już przejechał i nigdy nie zawiódł. Nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do marki. Odnośnie rozmiaru, to 48 będzie bdb dla Ciebie. Ja mam r. 52 przy 184 cm wzrostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
busik Napisano 28 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Zastanawia mnie ta geometria. Haibike Life FS: Modele meskie: Schemat ramy: Widac, ze model dla pan faktycznie jest dla nich ze wzgledu na bardziej obnizony suport oraz krotsza gorna rure. Nie wiem co o tym myslec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Myśleć, że damski na pewno nie 40 tylko 44 będzie odpowiedniejszy. A poza tym kupowanie bez przymiarki to zły pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.