Skocz do zawartości

[rower] Kellys Gate 10 - stukanie na najwyższym biegu

Walik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest to mój pierwszy post. Kupiłem ostatnio nowego 29era, Kellys Gate 10, złożyłem, wypróbowałem. I przy najwyższym biegu słyszę takie lekkie stukanie, gdzieś koło korbowodu.Wszystkie śruby sprawdziłem, są dokręcone. Macie pomysł co to może być? Ja nic nie widzę, co mogłoby tam stukać, a raczej niż nie powinno stukać.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi. Przerzutki są wyregulowane, łańcuch się nie ociera. Naklejki są zdjęte. Stukanie jest cyklicznie, co obrót korbą. Możliwe, że łańcuch się nie ułożył, nie jestem pewny. Może jakieś inne pomysły?

Wyjąć suport, odkręcić pedały, wyjąć sztycę podsiodłową, wszystko oczyścić, nasmarować, skręcić (gwint od suportu i pedałów smarem molibdenowym lub innym do połączeń gwintowanych). Sprawdzić dokręcenie siodła w jarzemku oraz wszystkie śruby w mostku. Jeżeli pedały są na łożyskach kulkowych to wyczyścić i nasmarować (chociaż jeżeli rower jest nowy to raczej nie ma co tam zaglądać). Jeżeli jest to co obrót korbą to raczej nie będzie to kwestia ułożenia się łańcucha. Czasami suport / pedały potrafią być wkręcone 'na sucho' w nowych rowerach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...