rafaells Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Witam forumowiczów, jest taka prośba... Znalazłem ciekawy sprzęt na aukcji internetowej -tj. bulls six 50 27,5. Od dłuyższego czasu rozglądam się za ramą o goemetrii sportowej głównie do XC. I szczerze zawsze tych kątów nie ogarniałem a i tutaj nie ma opisu, jak i na stronie producenta. A więc dorzeczy! Poniżej przesyłam link do rzeczonego sprzętu i proszę o jakąś opinię na temat geometrii ramy - a mianowicie czy można ją nazwać typowo sportową, czy nie jest przy krótka jak na wzrost 182 cm i długość nogi ok 84? No i przede wszystkim co powiecie o rozmiarze tylnego trójkąta? czy przy takiej geometrii rower dobrze będzie wchodził w zakręty? bo m isię wydaje, że przy tej długości rurek w tylnym trójkącie sprzet nabiera bardziej specyfiki zjazdowej... jeśli się mylę, to mnie porawcie. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 25 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Z tych emocji zapomniałeś dokleić link, Pełna nazwa tego roweru to chyba Bulls Amniga Six50. Jeśli oczywiście dyskutujemy to samo, to geometrię znajdziesz tutaj.Do specyfiki zjazdowej, to raczej mu daleko. To rower z kategorii XC-Marathon-Tour, a więc taki wygodniejszy i bardziej zrelaksowany niż do typowego krosiarskiego ścigania.Jeśli szukasz roweru o sportowej geometrii, głównie do XC, to akurat ten model bym sobie odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Ten rower jest bardzo dziwacznie zaprojektowany, ani XC, ani AM, do tego baaardzo krótki ... dobry do jeżdżenia na wycieczki rodzinne po parku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 25 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 No właśnie, krótki i taki właśnie, jak to Rulez dobrze określił "na wycieczki rodzinne do parku".A co do samego zaprojektowania roweru, to choć nie znam dobrze niemieckiego, ale jak już jakiś wystraszony Niemiec gada do mnie coś o "sehr grosse compromise in geometrie", to chyba sami muszą wiedzieć, że coś poszło coś nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaells Napisano 25 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 http://olx.pl/oferta/bulls-six-50-CID767-IDaV777.html#e683015f62 no tak - linku nie wkleiłem ... no wiem, że to nie jest geometria zjazdowa - ale patrząc po tym tylnym trójkącie to on jest chyba dosyć długi jak na sportowy xc i kiepsko czymś takim w zakręty się wchodzi... może macie namiar na jakiś fajny sprzęcik do agresywnego szerokorozumianego na 27,5 - użwany oczywiście tak od 2500- do 3000? bnoj uż sam nie wiem czy coś znajdę konretnego. Nie jestem jakimś maniakiem zbijania wagi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Już ci go opisaliśmy, więcej nie ma co się rozwodzić, nie wiem skąd ci go głowy przyszła geometria zjazdowa, do tego potrzeba odpowiedniej bazy kół i kąta główki ramy. W rowerach zjazdowych tylny trójkąt wcale nie jest jakiś znacząco długi, ten z Bullsa jest akurat do zastosowania o jakim pisałem, ktoś kupił wynalazka do jazdy po parku, a teraz chce się pozbyć i tyle ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaells Napisano 25 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 jej niewazne chodzilo mi o t czy te tylnie widelki sa mniej zwrotne... mniejsza o to... to co chlopy polecicie cos na 27,5 ? ofert jest pelno na stronach sklepow orwerowych, ale opis sprzetu czasami mija sie z rzeczywistoscia... wiekszosc opisanych rowerow jest jako sportowy powyzej 2500. jak nie znajde nic to wezme sobie tego uniwersalnego funbike'a i tyle kobminowania bo zawsze cos chcialem miec dobrego do jakiejs agresywnej jazdy... no ta tez nie jest jakas moega dluga. ta kwiem jestem monotematyczny pozdro 600 http://olx.pl/oferta/rower-ns-bike-clash-1-2014-CID767-IDaDCPJ.html#632f02b043 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 ?????? Nie znam się na takich rowerach ale sportowe XC to na pewno nie jest . W dodatku rozmiar 17" przy 184 cm wzrostu ? A w ogóle mając do wydania 3kzł dlaczego myślisz tylko o używanych rowerach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaells Napisano 25 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 no po prostu jak nie znajde dobrego xc to biore cos w rodzaju tego clash'a od nsbikes. co nie zmienia faktu, ze poluje na jakiegos XC. dlaczego uzywany? bo mam szanse znalezc cos lepszego... @Wagiant... dlugosc rury podiodlowej nie jest tak wazna jak dlugosc rury glownej. w tym przedziale cenowym poza peak'ami accent'a to w tym rpzedziale cenowym za czym warto byloby sie rozejrzec? giant talon odpada... kross level a6 tez cos poleci ktos z uzywanych jak wyzej pytalem ??? z rometa nie na moja kieszen np. monsuny ok za duzo chyba oczekuje od forum internetowego : .... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Po pierwsze zastanów sie jakiego ty oczekujesz roweru bo clash i taki np peak to dwa rowery o innym zastosowaniu. Po drugie rama 43cm moim zdaniem będzie za mała dla ciebie tzn braknie podsiodłówki Po trzecie odpuść levela a6 i szukaj czegoś na kołach 29 lub 27?5 gdyż mała kiszka już dawno umarła i szpeju z wyższej półki pod ten rozmiar koła nie dostaniesz. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5546704684 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frobek Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Jak ma kupować tego Canyona, to lepiej dołożyć kilka stów i kupić nowego z gwarancja itd.: https://www.canyon.com/en/mtb/yellowstone/yellowstone-al-4-9.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaells Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 jestem zdecydowany na XC wlasnie 27,5 tylko czasami sie cos trafi ciekawego na 26 i wtedy pytam o rade. to jest mit, ze ciezko dokupic czesci to marketingowcy takie hasla serwuja. Po prostu chodzilo mi po glowie zeby kupic sobie rower do ostrzejszej lupanki a jak nie znajde odpowiedniego xc to pewnie wezme clasha. ten canyon jest ok... ale 29er to nie dla mnie. chcialbym sprobowac 27,5. w tym modelu niestety amortyzator tk nie jest najwyzszych lotow... a ktos z was ujezdza wyzej wymieniony sprzet? canyon yellowstone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 ciezko dokupic czesci to marketingowcy takie hasla serwuja. Taa... a spróbuj kupić nowego Sida pod 26 cali z osią QR15... - poza leżakami magazynowymi nie ma nic . 26 wymarło i to nie jest mit . Kupno roweru na kołach 26 ma obecnie sens tylko jeśli chcesz kupić dobrego używanego fulla do ostrzejszej łupanki w niezbyt wygórowanej cenie . Ale odsprzedać to za kilka lat będzie mocno ciężko moim zdaniem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaells Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 w sumie. fakt... nie pomyślałem o amortyzatorze tylko bardziej o napędzie odpowaidając na ten wpis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaells Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 witam ponownie, przejrzałem ofertę Canyon'a i przyznam, że całkiem ciekawe ceny tylko w tym przedziale cenowym to głównie 29'er - a mi niestety to nie odpowiada... Przejrzałem też ofertę ROMET-a i w zasadzie jest w czym wybierać jeśli chodzi o 27,5 i wpadł mi w oko model : MUstang 27,5 2.0. za ok 3000 zł - na stronie producenta są trochę droższe... http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_275_10,10,668,672,14072,2015.html rower jest na osprzęcie alivio z serii 2015 czyli nie ma lipy. amortyzator Raidon-a chyba z funkcją motion control. Rama wydaje się długa, tylny trójkąt nie jest długi. Wydaje mi się, że na takim sprzęcie już się można ścigać waga 13 kg jak myślicie? warto ? porównując do tego canyona na 29 to chyba bardziej zdecydował się na tego rometa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Manetki Acera, to chyba powinien być trochę tańszy niż 3000 ... tak za 2600/2700 to jeszcze warto, zwłaszcza, że już po sezonie sprzedaży ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.