Skocz do zawartości

[opony] Jakie opony z dobrym trzymaniem bocznym?

pietia79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie gumy polecicie z dobrym trzymaniem bocznym do 29era?

Z forum wyczytałem, że Rocket Rony, jakieś inne propozycje?

Mam w swoim Anthemie Racing Ralphy, wersja performance i są bardzo słabe w zakrętach, wiele razy pojechałbym chętnie szybciej, ciaśniej, ale wtedy zaczyna się uślizg.. Fakt, że mam je dość mocno napompowane, ale od czasu paru snejków w Wierchomli wolę twardziej i bez strachu na szybkich kamienistych zjazdach.

Waga nie ma dla mnie dużego znaczenia.

Napisano

np. Vittoria Barzo i ogólnie opony w bardziej zaawansowanych mieszankach. Preformance to plastikowe ścierwo.

Taki tip: jak chcesz mieć dobre trzymanie to kup szersze obręcze, 25 mm wewn. minimum i mimo wszystko zejdź trochę z ciśnieniem.

Napisano

Nie chce inwestować w obręcze, bo wtedy albo przekładka wszystkiego, albo nowe szprychy, piasty i koszty rosną - a giantowskie s-xc2 podobno nie są złe (jak na OEMy), więc raczej na tym pojeżdżę jeszcze trochę.

Napisano

Wszystko zależy gdzie i jak szybko ciśniesz. Z krosiarskich zastosowań to chociażby przytoczone Barzo, z czegoś bardziej "ścieżkowego" agresywniejszy Maxxis Ardent, dalej w kierunku ęduro Maxxis High Roller, Schwalbe Fat Albert, Michelin Wild Grip'r... oczywiście wszystko z tych wyższych wersjach mieszanek. No i nie jeździj na nabitych na "kamień" bo to nie ma sensu :)

Napisano

ja mam ok. 2.5-2.8.

jeździłem na ok. 2.0, wygodnie, ale łatwo przeciąć dętkę (co mi się zdarzyło). Wiem, ze jeżdzą i na mniejszym. Waże 78 kg, z plecakiem max 85.

Edit: teraz mam ponad 3.0, ale dobiłem, bo po miescie smigam.

Napisano

Na krawężniku? To jest twoja wina w 100% generalnie, tym bardziej przy 3.0 atm...  ;) Swoja droga można zawsze na dojazdy pompować mocniej, a potem spuszczać. ;)

Maxxis Ikon też jest poza tym co zostało wyżej zaproponowane czy Schwalbe Hans Dampf.

Napisano

Dobiłem w sensie dopompowałem ciśnienie, nie na krawęzniku. A snejki były na kamieniach w Wierchomli w ub. roku, praktycznie na sam koniec wyprawy przy dojeździe na schronisko, jeździłem na "miękko", pierwszy test sprzętu i na koniec dnia 2 dętki poszły, dobrze ze mieli w schronisku.

Te hansy widziałem w krossach moonach chyba, wyglądały na mocne.

Napisano

Wartości ciśnień grube widzę :)

Ikony Exo 3C właśnie dobijam powoli i mogę powiedzieć, że są OK (pod warunkiem, że jest sucho).

Hansa miałem raz w miękkiej gumie TrailStar i dobrze trzymał ale pierwsze klocki zacząłem gubić po 300km  :teehee: po tym dałem sobie z nimi spokój.

Napisano

Ikony nie będą odczuwalnie lepsze od Ralphów.

Minimum set na góry,z jakimś kompromisem na Mazowsze,dla 29era,bo o to chyba chodzi,to :

Nobby Nic SS TrailStar / Nobby Nic SS Pacestar

Ardent Exo/Ardent Race Exo

Najlepiej zrobić to na bezdętce,nawet na tych obręczach (ghetto) i zejść z ciśnieniem.To co masz,to mocno za dużo,koło odbija się i podskakuje zamiast toczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...