Skocz do zawartości

[Obręcz] Pęknięta obręcz Kross 622x19c - na co wymienić

farek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry.

Posiadam rower trekkingowy Kross Trans, kupiony w zeszłym roku. Pękła mi w nim tylna obręcz, a mówiąc precyzyjniej, szprychy zaczęły ją rozrywać. Zapewne to skutek mojej wagi (115kg), a jako że w gwarancji napisali, że maksymalna masa roweru razem z rowerzystą i bagażem to 100 kg (śmiech), więc do próby reklamacji nawet nie podchodzę. No i teraz pytanie: jaką obręcz kupić, żeby pojeździła trochę dłużej od tej fabrycznej? No i żeby cała reszta pasowała, to jest opona, szprychy itd. Na oryginalnej obręczy jest taki napis: 622X19C AL. 6063T6.

Z góry dziękuję za pomoc

Rafał

Napisano

jako że w gwarancji napisali, że maksymalna masa roweru razem z rowerzystą i bagażem to 100 kg (śmiech), więc do próby reklamacji nawet nie podchodzę
A ja bym podchodził, bo ktoś tu kogoś próbuje bezczelnie i bez mydła #$^%#. Ważyć Cię przecież nie będą... 
Napisano

Twoja decyzja. Dla mnie sytuacja, w której rowerzysta nie może ważyć nie więcej niż 85 kg (a gdzie bagaż? To przecież trekking u licha!) to zagrywka nie fair, a w takim razie bym się nie przejmował...

Napisano

Dzięki za odzew. Z budżetem to planowałem wydać tak do 150 PLN za samą obręcz, póki co, to nie wiem, jaki może być koszt robocizny. 

Szprychy są 32 i raczej są solidne, skoro żadna nie pękła, więc raczej zostaną. W starym rowerze zdarzało się właśnie, że szprychy pękały, no ale było w nim wymienione całe koło, za które zapłaciłem 2 albo trzy lata temu chyba jakieś 60 PLN.

Z tą gwarancją to rzeczywiście przegięcie ze strony producenta, bo to rower chyba dla anorektyków (całkowita masa roweru z rowerzystą i bagażem ma nie przekraczać 100 kg) albo ogólnie ludzi niewielkiego wzrostu (chociaż maksymalny rozmiar ramy w tym rowerze to 21'', czyli dla prawie dwumetrowych ludzi). W ogóle w tej gwarancji takie są zapisy, że w sumie trudno znaleźć części, które w ogóle są nią objęte. Oczywiście nie czytałem jej przy zakupie (kto czyta?), a ponadto rower kupiłem przez internet, więc jest jeszcze trudniej. Niby jest ogólnopolska sieć serwisów, ale - uwaga - w gwarancji stoi (też dopiero teraz przeczytałem), że mogę z niej skorzystać, jeśli wykonam płatny przegląd roweru w cenie... 15% ceny zakupu roweru. Nie wiedziałem, że koszt przeglądu może w ogóle zależeć wprost od ceny roweru...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...