farek Napisano 24 Lipca 2015 Napisano 24 Lipca 2015 Dzień dobry. Posiadam rower trekkingowy Kross Trans, kupiony w zeszłym roku. Pękła mi w nim tylna obręcz, a mówiąc precyzyjniej, szprychy zaczęły ją rozrywać. Zapewne to skutek mojej wagi (115kg), a jako że w gwarancji napisali, że maksymalna masa roweru razem z rowerzystą i bagażem to 100 kg (śmiech), więc do próby reklamacji nawet nie podchodzę. No i teraz pytanie: jaką obręcz kupić, żeby pojeździła trochę dłużej od tej fabrycznej? No i żeby cała reszta pasowała, to jest opona, szprychy itd. Na oryginalnej obręczy jest taki napis: 622X19C AL. 6063T6. Z góry dziękuję za pomoc Rafał
Rulez Napisano 24 Lipca 2015 Napisano 24 Lipca 2015 A jaki budżet, piastę też zmieniasz, ile szprych ? coś solidnego ale niezbyt taniego : http://allegro.pl/mavic-a-719-obrecz-treking-36-otwory-28-cali-i5538466867.html Szprychy radził bym jednak wymienić ...
Shiryu Napisano 24 Lipca 2015 Napisano 24 Lipca 2015 jako że w gwarancji napisali, że maksymalna masa roweru razem z rowerzystą i bagażem to 100 kg (śmiech), więc do próby reklamacji nawet nie podchodzę A ja bym podchodził, bo ktoś tu kogoś próbuje bezczelnie i bez mydła #$^%#. Ważyć Cię przecież nie będą...
Shiryu Napisano 25 Lipca 2015 Napisano 25 Lipca 2015 Twoja decyzja. Dla mnie sytuacja, w której rowerzysta nie może ważyć nie więcej niż 85 kg (a gdzie bagaż? To przecież trekking u licha!) to zagrywka nie fair, a w takim razie bym się nie przejmował...
skjaatel Napisano 25 Lipca 2015 Napisano 25 Lipca 2015 Jak najbardziej masz rację, że trekking powinien być wytrzymały. Nie zmienia faktu, że warunki gwarancji były wiadome w momencie zakupu, a kupujący zaakceptował je.
farek Napisano 26 Lipca 2015 Autor Napisano 26 Lipca 2015 Dzięki za odzew. Z budżetem to planowałem wydać tak do 150 PLN za samą obręcz, póki co, to nie wiem, jaki może być koszt robocizny. Szprychy są 32 i raczej są solidne, skoro żadna nie pękła, więc raczej zostaną. W starym rowerze zdarzało się właśnie, że szprychy pękały, no ale było w nim wymienione całe koło, za które zapłaciłem 2 albo trzy lata temu chyba jakieś 60 PLN. Z tą gwarancją to rzeczywiście przegięcie ze strony producenta, bo to rower chyba dla anorektyków (całkowita masa roweru z rowerzystą i bagażem ma nie przekraczać 100 kg) albo ogólnie ludzi niewielkiego wzrostu (chociaż maksymalny rozmiar ramy w tym rowerze to 21'', czyli dla prawie dwumetrowych ludzi). W ogóle w tej gwarancji takie są zapisy, że w sumie trudno znaleźć części, które w ogóle są nią objęte. Oczywiście nie czytałem jej przy zakupie (kto czyta?), a ponadto rower kupiłem przez internet, więc jest jeszcze trudniej. Niby jest ogólnopolska sieć serwisów, ale - uwaga - w gwarancji stoi (też dopiero teraz przeczytałem), że mogę z niej skorzystać, jeśli wykonam płatny przegląd roweru w cenie... 15% ceny zakupu roweru. Nie wiedziałem, że koszt przeglądu może w ogóle zależeć wprost od ceny roweru...
farek Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Może taka wystarczy: http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/obrecze-rowerowe/28-cali-622/p,obrecz-a-319-v-brake-32-otw-czarna-mavic,34627.html ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.