Skocz do zawartości

[przeróbka roweru] Powiększenie małego roweru szosowego 26"

kacperheronims

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Zakupiłem dzisiaj tanio(200zł) używany lecz w bardzo dobrym stanie rower B'TWIN Triban 3 z kołami 26". Teoretycznie rozmiar jest młodzieżowy, rozmiar ramy 43. Ja mam wzrost 175cm przy wadze 69kg.

Czy wystarczy tylko zamiana ramy plus widelec na większą? Czy znajdę taką ramę, do której włożę koła 26"?

Roweru chcę używać w Brukseli przez rok, na średnio 25km tygodniowo, ewentualnie raz na jakiś czas na dłuższe wyjazdy do 150km. Może nie ma sensu bawić się w przeróbki i wystarczy tylko właściwie ustawić kierownicę i siodełko? I mimo śmiesznego wyglądu tak jeździć? :) Czy może mieć to negatywny wpływ na zdrowie?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Napisano

Rama na jakiej powinieneś jezdzic to 54cm. Sztycy ci wystarczy żeby miec odpowiednio wysoko siodło? Jesteś w stanie skręcić nie zachęcając czubkiem buta o przednie koło mając korby równolegle do podłoża?

Napisano

Spokojnie mogę wyciągnąć siodło na wysokość mi optymalną, cofając je lekko i nie czepiam ani kolanem ani stopą. Kierownica jest chyba trochę za nisko. Mogę opierać się o górną część kierownicy tylko zachowując przy tym naturalną pozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...