Skocz do zawartości

[Geometria] Geometria rowerów Transroweru

Shiryu

Rekomendowane odpowiedzi

Rowery Transroweru są na forum znane i lubiane. Ponieważ jednak producent nie chwali się nigdzie ich geometrią, postanowiłem wykorzystać dwa Maestro, które mam w garażu i coś z tym w końcu zrobić ;) Efekty poniżej.

Parę uwag formalnych:

1. Temat służy do publikowania PEŁNEJ geometrii rowerów według schematu (i ewentualnie korygowania niedokładności pomiarowych rowerów już zamieszczonych). Obrazki z zaznaczonym przekrokiem się nie liczą :P 

2. Propozycje poprawek proszę zgłaszać na PW.

3. NIE DYSKUTUJEMY o sensowności geometrii (czy jej braku) poszczególnych rowerów.

Teraz do rzeczy.

Wszystkie wymiary w milimetrach

Kąty obliczone przy pomocy tablic matematycznych i poniższego wzoru (a to bok trójkąta naprzeciw kąta alpha):

cos (alpha)= (b2+c2-a2)/(2bc) 

Pomiary robiłem w oparciu o ten schemat:

geometria_rama_evado.png

Kands Maestro 19" 2013:

TT - 620

ST - 485

HT - 130

BB drop - 23

CS - 455

WB - 1145

SA - 68o

HA - 66o - kąt jest tak idiotyczny, że musi tu być błąd pomiarowy. Spróbuję to jeszcze zmierzyć z czyjąś pomocą. Może coś się zmieni

Kands Maestro 17" 2015 (damka):

TT - 580

ST - 440

HT - 150

BB drop - 44

CS - 460

WB - 1112

SA - 66o

HA - 66o - j/w ;)

W razie problemów z linkiem do obrazka, poniżej jako załącznik:

post-172636-0-17591300-1437722786_thumb.png

W ubiegłym roku najechałem ostro na przedstawiciela Decathlona na forum, za brak geometrii rowerów, pewnie to nie tylko efekt mojej pisaniny, ale jak dotychczas przez wiele lat geometrię ukrywali w zakamarkach strony internetowej, tak obecnie większość modeli ma ją podaną razem z opisem :thumbsup: , i każdy producent traktujący poważnie tych dzięki którym żyje powinien tak robić, bez łaski, niestety Transrower traktuje klientów jak niedouczonych intruzów :down:

Dobrą opcją jest też zmierzenie kątów bazując na zdjęciach producenta (np. programem Corel Draw).
Spróbowałem i tego (dzięki @! :) ), bo kąty główki nie dawały mi spokoju.

Dla Maestro 19" wyszło 70o, dla 17" damki to 68o.

Kurczę, przydałaby mi się możliwość edycji pierwszego posta :/

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...