Skocz do zawartości

[opony] Maraton MTB a ogumienie

bczpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, za niecały miesiąc mam zamiar startować w moim pierwszym maratonie MTB. Zastanawiam się czy jest sens zmieniać opony, bo aktualnie mam Schwalbe Smart Sam 29x2.25. Poniżej filmik z trasą maratonu, moje opony będą ok, czy zmienić na cos bardziej 'lajtowego'? Jesli zmieniać to co polecacie? Pozdrawiam. :)

• Mod Team
Napisano

Cały czas po twardym. S-Samy mogą być chociaż trasa wygląda na semi-slicki.

Zostań przy tym co masz chyba że nadmiar gotówki nie pozwala domknąć portfela.

Napisano

Monutan King 2.2 na przód, Race King 2.2 na tył - ten zestaw rozsądny da radę

Racing Ralph 2.25 na tył Rocket Ron 2.25 na przód - coś j/w  tylko od Schwalbe, troszeczkę większe opory

Saguaro 2.2 na przód i tył - szybszy zestaw

Ewentualnie jeśli masz dobrą technikę to Mezcal 1.9 na tył a na przód saguaro 2.0

Napisano

Hej, za niecały miesiąc mam zamiar startować w moim pierwszym maratonie MTB. Zastanawiam się czy jest sens zmieniać opony, bo aktualnie mam Schwalbe Smart Sam 29x2.25. Poniżej filmik z trasą maratonu, moje opony będą ok, czy zmienić na cos bardziej 'lajtowego'? Jesli zmieniać to co polecacie? Pozdrawiam.

Startowałem na Schwalbe Rocket Ron Evo (nie to żeby było mnie stać - takie były) teraz na Bontrager Jones XR  czyli oponki 3x tańsze i jakieś 80-100g cięższe. Smart Samy posiada bardzo spora część zawodników amatorów (czyli jeżdżą na tym co mają). Co więcej jeżdżą też na dętkach a nie systemach bezdętkowych. Jeśli masz kasę na specjalne wydatki na Twój pierwszy maraton to zakup bidonu, mini pompki, łyżek, zapasowej dętki i zestawu naprawczego będzie rozsądniejszym wydatkiem niż super opona.

Napisano

Lepiej bukłak, organizator będzie miał mniej sprzątania na pierwszym zakręcie a Ty nie wyzioniesz ducha.

Założyłem, że nie walczysz o pudło bo gdyby tak było wiedział byś jakie opony założyć, dlatego te które masz będą idealne. Mówię całkiem serio :-D

Przyjemnej jazdy!

Napisano

No pewnie, że nie walczę o pudło ;) Po prostu chcę przejechać sobie te 40 km i dojechać do mety, to mój pierwszy maraton więc nie oczekuję cudów :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...