bczpl Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Hej, za niecały miesiąc mam zamiar startować w moim pierwszym maratonie MTB. Zastanawiam się czy jest sens zmieniać opony, bo aktualnie mam Schwalbe Smart Sam 29x2.25. Poniżej filmik z trasą maratonu, moje opony będą ok, czy zmienić na cos bardziej 'lajtowego'? Jesli zmieniać to co polecacie? Pozdrawiam.
Mod Team michuuu Napisano 23 Lipca 2015 Mod Team Napisano 23 Lipca 2015 Cały czas po twardym. S-Samy mogą być chociaż trasa wygląda na semi-slicki. Zostań przy tym co masz chyba że nadmiar gotówki nie pozwala domknąć portfela.
talento259 Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Monutan King 2.2 na przód, Race King 2.2 na tył - ten zestaw rozsądny da radę Racing Ralph 2.25 na tył Rocket Ron 2.25 na przód - coś j/w tylko od Schwalbe, troszeczkę większe opory Saguaro 2.2 na przód i tył - szybszy zestaw Ewentualnie jeśli masz dobrą technikę to Mezcal 1.9 na tył a na przód saguaro 2.0
Ziemko Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Hej, za niecały miesiąc mam zamiar startować w moim pierwszym maratonie MTB. Zastanawiam się czy jest sens zmieniać opony, bo aktualnie mam Schwalbe Smart Sam 29x2.25. Poniżej filmik z trasą maratonu, moje opony będą ok, czy zmienić na cos bardziej 'lajtowego'? Jesli zmieniać to co polecacie? Pozdrawiam. Startowałem na Schwalbe Rocket Ron Evo (nie to żeby było mnie stać - takie były) teraz na Bontrager Jones XR czyli oponki 3x tańsze i jakieś 80-100g cięższe. Smart Samy posiada bardzo spora część zawodników amatorów (czyli jeżdżą na tym co mają). Co więcej jeżdżą też na dętkach a nie systemach bezdętkowych. Jeśli masz kasę na specjalne wydatki na Twój pierwszy maraton to zakup bidonu, mini pompki, łyżek, zapasowej dętki i zestawu naprawczego będzie rozsądniejszym wydatkiem niż super opona.
siimon Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Lepiej bukłak, organizator będzie miał mniej sprzątania na pierwszym zakręcie a Ty nie wyzioniesz ducha. Założyłem, że nie walczysz o pudło bo gdyby tak było wiedział byś jakie opony założyć, dlatego te które masz będą idealne. Mówię całkiem serio :-D Przyjemnej jazdy!
bczpl Napisano 23 Lipca 2015 Autor Napisano 23 Lipca 2015 No pewnie, że nie walczę o pudło Po prostu chcę przejechać sobie te 40 km i dojechać do mety, to mój pierwszy maraton więc nie oczekuję cudów
siimon Napisano 24 Lipca 2015 Napisano 24 Lipca 2015 Tym bardziej, bo do mety i na stomilach dojedziesz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.