Skocz do zawartości

[tarczowe] regulacja odległości klocków od tarczy

eryk_wiking

Rekomendowane odpowiedzi

mam hample mechaniki Avid BB5. klocki, tarcza standart. i jak ustawić odległość klocków od tarczy? bo podczas hamowania najpierw zewnętrzny klocek dociska tarcze, a potem tarcza pod naciskiem zew. klocka leciutko chyli się do wewnetrznego klocka i rower sobie zwalnia.

i teraz jak ustawić klocki?

1) tak aby podczas jazdy wew. klocek dotykał leciutko tarczy (ten co jego odległość reguluje się pokrętłem) i tarł o nią wytwarzając temperature i zużywając tarcze i klocek (zewnetrzny klocek jest w możliwie najbliższym położeni tarczy bez obcierania)

2) wszystko jest najbliżej tarczy, nic nie obciera, a tarcza podczas hamowania ugina się pod naciskiem zew. klocka i dociska do wew. klocka. wada tej metody jest to że tarcza, klocki troche nie równo sie dociskają

jak waszym zdaniem to powinno być aby było optymalnie ?

o wypowiedz prosze osoby "co na niejednej tarczy klocki topiły" :) , bo już mam wystarczający mentlik w głowie

Klocek nieruchomy musi być możliwe jak najbliżej tarczy, ale nie ocierać o nią. Jeśli będzie dalej podczas hamowania tarcza będzie się wyginać, a przy długotrwałym hamowaniu i "nabraniu temperatury" może się odkształcać (wykrzywić).

no mi sie wykrzywila od temp prawdopodobnie :/ i mam pytanie da sie jakos ja wyprostowac??

Samochodowych wiem, że się nie prostuje w żaden sposób (zwłaszcza wentylowanych). Nie doradzał bym takich prób.

Natomiast ze swojego doświadczenia (Avid BB5) dodam, że czasem z fianansowego punktu widzenia opłaca się zakupić kompletny hamulec, zamiast samej tarczy i klocków (te się i tak zawsze przydadzą) - zwłaszcza w jakiejś promocji (allegro).

na swoich mechanikach hayes mx 2 przejechalem jakies 6 tys km. regulacja klocka nieruchhomego jest jest chyba inna w moich hamucach ale czesto mam tak ze tarcza sie gnie do prawej strony czyli do klocka nieruchomego. kiedy zawodzi regulacja klocka nieruchomego, to mozna sprobowac regulacji hamulca na adapterze :) jak sie myle to mnie poprawcie, a to ze tarcze sie pokrzywia czy szybciej sie zuzyja od takiego hamowania, to jakas bujda :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...