GajekL Napisano 22 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Witajcie. Sprobuje opisac moj obecny problem, moze wspolnymi silami bedzie latwiej go rozwiazac. A wiec tak, zaczyna sie od delikatnego cykania w okolicach siodelka>mocowania siodelka ze sztyca, po czym przeradza sie w uciazliwy "cyk" na kazdym dolku. Obadalem temat i wyglada nastepujaco, staje, lapie za siodelko i wyginam po czym przy wygieciu w druga strone slychac moje "cyk". Nastepnie probuje luzowac srube na imbus slychac tak jak by prety w siodelku odprezaly sie cykajac az do pewnego momentu gdzie moj kochany "cyk" znika, lecz musze znalesc taki moment gdzie siodelko nie przesuwa sie do przodu ani nie robi "cyk". Siadam, robie 50km po dolkach i cykanie wraca, procedura od poczatku i znow cisza. Sztyca to Boplight Team a siodelko jeszcze oryginal Krossa. Gdzie lezy przyczyna, jak myslicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 22 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Siodełko moje selle italia x1 ma to samo od ok. tygodnia smarowałem jarzmo,prety wszystko próbowałem i nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 U mnie tez smarowanie nic nie pomaga, jestem tylko ciekaw co jest przyczyna, czy sztyca czy siodelko. Irytuje mnie to bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wet Napisano 23 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 U mnie to była sztyca (6-8lat miała), wymieniłem na nową i wyczyściłem dokładnie ramę od środka, pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Można zadać trochę tłustego na połączeniu prętów i skorupy, tam też lubi "cykać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Pomaga tylko poluzowanie sruby mocujacej siodelko do sztycy, prety sie odpreazaja i jest ok. Tylko dlaczego tak sie dzieje ze po jezdzie znow zaczyna cykac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 23 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Cykanie występuje na mocowaniu pręty-siodełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert93 Napisano 23 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 u mnie cykał zacisk sztycy, był lekko pęknięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Cykanie występuje na mocowaniu pręty-siodełko. Uwazasz ze wymiana siodelka zalatwi sprawe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 23 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 A nie masz jakiegoś starego siodełka na próbę albo sąsiada rowerowego? U mnie kiedyś pomogło rozgięcie prętów w siodełku bo "na sucho" nie pasowały idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 @@siimon Taki mam zamiar, bo mam mozliwosc podmiany siodelka, tylko tak na szybko napisalem temat zeby podyskutowac dlaczego prety od siodelka tak sie naprezaja i czyja to jest wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 23 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Uwazasz ze wymiana siodelka zalatwi sprawe?? Założyłem inne siodełko do tej samej sztycy problem znikł założyłem stare x1 cyka cyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Rowniez zaloze inne siodlo, oczywiscie musze zrobic troszke kilometrow i zobaczyc czy naprezenia nadal beda wystepowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jepek Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 U mnie to samo - siodło SELLE ITALIA X1. Z niecierpliwością czekam na jakieś rozwiązanie jeśli takie znajdziecie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frobek Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 U mnie też "cykało" siodełko WTB Silverado, sztyca Crank Brothers Cobalt 1. Wymiana sztycy na używaną riczej WCS rozwiązała problem. Kilku moim kolegom tez "cyka" i wszyscy mają sztyce z jedna śruba mocującą siodło, nie wykluczone że to jest jakiś kłopot. Mój nowy stary riczej ma dwie śruby, jakby osobną dla każdego z prętów siodełka, ma też odrobinę większą bazę montażową dla prętów niż poprzednia. P.S. Sztyce wymieniałem głównie ze względu na potrzebny offset, rozwiązanie tematu cykania to jakby skutek uboczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.