Skocz do zawartości
  • 0

co polecacie na wagę 150 KG

Gość Namor

Pytanie

Gość Namor
Napisano

Witam

mam 190 wzrostu, waże 150 kg i szukam porady jaki rower kupić

to co już wyczytałem to na pewno coś mocnego jak MTB

ale kopletnie nieznam sie na markach rowerowych i nie mam pojęcia czego szukać

budżet jaki na razie przeznaczam to około 1000 zł

proszę o jakieś konkretne typy

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli kupujesz rower za tą cene nie spodziewaj się cudów.

Rower na pewno nie będzie przystosowany pod wagę 100+ kg

Kupując taki rower będziesz musiał zbierać już kase na porządne tylne koło.

Gość Namor
Napisano

z tym też się liczę

każda porada/wskazówka mile widziana

i dlatego może coś więcej o tym porządnym kole

Napisano

150 Kg to dużo, z tego co czytałem kiedyś przypadkiem to duża część rowerów ( większość?) oscyluje w granicach 130 Kg licząc wagę roweru + użytkownika. Koła kołami, ja martwiłbym się o ramę, a zwłaszcza część przy suporcie.

1000 zł trochę mało, jeżeli chcesz coś co można obejrzeć to można przejechać się do Decathlonu, zdaje się że za lekko ponad 1000 zł można kupić przyzwoite ( jak za tą kasę) MTB

Napisano

Nie kupisz nowego roweru w sklepie za tą kwotę który sprosta takiej wadze. Unibike'i które w swojej instrukcji max wagę rowerzysty określają na 150kg zaczynają się od 1400-1500zł.

Napisano

proszę o jakieś konkretne typy

napisz konkretnie do czego ma Ci służyć ten rower,   masz tyle energii żeby szaleć po lasach, czy  zaczynasz przygodę z rowerem dla zdrowia i na początek będziesz rozjeżdzał tylko asfalty i kostkowe ddr ?

Napisano

Przepraszam za chamstwo, ale na wagę 150kg polecam schudnąć

A tak bez docinek - najlepiej poskładaj rower na trzykomorowych kołach, rama też powinna swoje wytrzymać, więc unikaj carbonów i stali. Raczej szukaj porządnych aluminium.

PS: Do 1000zł niestety nic.

Napisano

porządne aluminium i 1k też się wyklucza....ja jednak bym obstawiał  dobry retro mtb własnie na stali ,  albo najtańszy z możliwych jakiś mtb 29"  na aluminum

rozmiar ramy pewnie 22-23"   , ale niech ktoś jeszcze się wypowie w tej kwestii , nie wiem jak mierzyć mtb

Gość Namor
Napisano

Przepraszam za chamstwo, ale na wagę 150kg polecam schudnąć

(...)

i w tym problem bo właśnie lekarz polecił mi na schudniecie rower

Gość Gość
Napisano

napisz konkretnie do czego ma Ci służyć ten rower,   masz tyle energii żeby szaleć po lasach, czy  zaczynasz przygodę z rowerem dla zdrowia i na początek będziesz rozjeżdzał tylko asfalty i kostkowe ddr ?

po lasach tak jak najbardziej ale czy szaleć to za dużo powiedziane bardziej dla zdrowia

i chyba będzie trzeba wydać więcej coś koło 1500 zł

np. UNIBIKE MISSION 29er

może być ?

Napisano

jeśli szukasz nowego roweru to wielkiego wyboru nie ma, każdy  niskobudżetowy 29er będzie ciężkawy, posiadać średniej klasy osprzęt  -  ale to w zupełności na początek do Twoich potrzeb myślę wystarczy.

jeśli będziesz jeździł często - myślę że do końca sezonu wyrobisz sobie opinię czego może będzie Ci w nim brakować, przy jednoczesnym podniesieniu swoich możliwości

Napisano

Unibike przynajmniej nie wstydzi się podawać wagi swoich rowerów ;) ....plus kwestie gwarancji na tej firmie są raczej pozywytnie opisywane.

Porywać się na 'najtańsze możliwe' nie znaczy że trzeba się umarwiać kupując 50zł tańszego makrokesza....

ogólnie cięzki temat, o wiele swobodniej czuję się szukając  'najtańszych markowych używek'  niż  'najtańszych nowych wypustów'

Napisano

W sumie prawda, a tą Indianę oferują tylko sklepy... RTV/AGD ;) Więc radzę dokładać i kupować Unibike'a, bo z używkami też ciężko, chyba, że jakieś licytacje.

Gość Namor
Napisano

wmiarę jedzenia apetyt rośnie

po spędzeniu kilu/kilkunastu godzin przed laptopem w poszukiwaniu sprzętu na który mógł bym sobie pozwolić

poprzeczka trochę poszła w górę

moje typy które moim zdaniem sprostają moim wymaganiom wzgledem mojej osoby

z nowych to:

Unibike Fusion 29

a z używanych to:

Cannondale  TRAIL 6

Giant TALON 29er   

Trek MARLIN 6

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...