Skocz do zawartości

[kondycja] Jeżdżenie przez tydzień codziennie

wieloiksiasty

Rekomendowane odpowiedzi

Zanosi się, że najbliższy tydzień spędzę w górach i bardzo chcę wykorzystać go najlepiej jak sie da. Mam taki styl jazdy, że lubię robić duże dystanse, jeździć cały dzień, ale potem niestety przez parę dni nie mogę wsiadać na rower. Mięśnie bolą przy próbie większego wysiłku. Co mogę zrobić, żeby wykorzystać ten tydzień najlepiej jak się da?

Jazda cały dzień jak się ma miejscówkę trochę mija się z celem więc jeżdzi się powiedzmy pół dnia. Jeden dzień odpoczynku jest wskazany więc w poprzedzający dzień można zrobić mocniejszą trasę. Pogoda, temperatura też potrafi skutecznie "zatrzymać". 

Napisano · Ukryte przez anarchy, 21 Lipca 2015 - Jeszcze kilka takich dobrych pomysłów publicznie a czekają Kolegę długie wakacje po za tym forum....
Ukryte przez anarchy, 21 Lipca 2015 - Jeszcze kilka takich dobrych pomysłów publicznie a czekają Kolegę długie wakacje po za tym forum....

Jeśli nie dajesz rady jezdzić tak codziennie to spóbuj jakieś suplementy diety sobie pokupić które pomogą Ci w regeneracji na kolejny dzień. a jeśli nie to polecam jakieś dopalacze tylko nie przesadzaj (wersja hardcore).

Jeśli nie dajesz rady jezdzić tak codziennie to spóbuj jakieś suplementy diety sobie pokupić które pomogą Ci w regeneracji na kolejny dzień. a jeśli nie to polecam jakieś dopalacze tylko nie przesadzaj (wersja hardcore).

To nie jest dobry pomysl faszerowac sie chemia. Lepiej zamiast calodniowego jezdzenia zrobic wycieczke na pol dnia. Tak zeby nastepnego dnia moc zrobic nastepna. Kondycja to nie jest cos co napedza sie dopalaczami i uzyskuje w tydzien. Na to pracuje sie bardzo dlugi czas.

Zanosi się, że najbliższy tydzień spędzę w górach i bardzo chcę wykorzystać go najlepiej jak sie da. Mam taki styl jazdy, że lubię robić duże dystanse, jeździć cały dzień, ale potem niestety przez parę dni nie mogę wsiadać na rower. Mięśnie bolą przy próbie większego wysiłku. Co mogę zrobić, żeby wykorzystać ten tydzień najlepiej jak się da?

Zacznijmy od początku.

1. Jakim jeździsz rowerem? (MTB, szosa, cross...?)

2. Duże dystanse. Znaczy się ile? 70 km, czy 300 km?

3. Byłeś kiedyś w górach na rowerze? Wiesz jaki to wysiłek, czy po prostu jeździsz sobie po płaskim ?

4. Masz kondycję jak Rafał Majka, żeby jeździć cały tydzień po górach?

Przecież mięśnie muszą się zregenerować, więc jeśli nie jesteś R. Majką to raczej daruj sobie całodniowe wyprawy w góry, bo po prostu spuchniesz i przez najbliższe 2 dni nie będziesz mógł spojrzeć na rower. 

Tak jak napisałem wcześniej, podaj więcej szczegółów odnośnie Twojej jazdy.

Dzięki za rady, zobaczymy co dalej

Jeżdżę na MTB hardtail. Od poprzedniego sezonu jeśli pogoda pozwala staram się raz w tygodniu zrobić dużą trasę (100 -150 km). Jeżdżę po górach sowich (Bielawa, Walim, Głuszyca, Srebrna Góra), głównie po szlakach pieszych lub MTB + dojazd asfaltem. Jak ktoś był na forumowym zlocie to pewnie wie o czym mówię, czytałem że kilka razy się tutaj niedaleko mnie odbywał. Chyba nie jestem tak całkiem zielony ;)

Kondycja moja wygląda tak że jednego dnia jeździ mi się super, ale nastepne 2-3 muszą zostać przeznaczone na regenerację.

Chcę wykorzystać ten wyjazd maksymalnie, bo na następną okazję, żeby pojeździć gdzie indziej, mogę jeszcze długo poczekać.

Jeśli normalnie jeździsz tylko raz w tygodniu, to naturalnie ciężko będzie Ci nagle jeździć codziennie przez tydzień. Sam najlepiej wiesz jak czujesz się na drugi dzień po długiej trasie, więc musisz chyba zaplanować krótsze jazdy.

Przeplataj mocne jazdy z tymi lekkimi. Często jest też tak, że na drugi dzień po mocniejszym treningu czuć duże zmęczenie i wydaje się, że nogi dzisiaj nie pojadą, a jak trochę je rozkręcisz, to idą lepiej niż dzień wcześniej ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...