tomekziomek Napisano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Jasne że pijemy soki:). Najbardziej "wchodzi" mi soczek jabłkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 u mnie woda z miętą i cytryną najlepsza:) Ja robię tak że na 1,5 litra wody wkrawam pół cytryny, pół pomarańczy dodaje kilka listków cytryny i jeszcze przełamuje smak dwiema łyżeczkami miodu. Pycha i samo zdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miskaa Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Mi najbardziej smakuje sok wiśniowy, też własnej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monia112 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 aż pić mi się zachciało jak to czytam;) sok marchewkowy pijam często Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ollanna Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 ja lubię domową lemoniadę z miętą i cytryną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 10 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 Moim zdaniem nie warto pić w ogóle napojów, szczególnie z sokiem glukozowo -fruktozowym. Wartości to żadnej nie ma, a tylko dostarcza niepotrzebnych kalorii i na dodatek jeszcze ten syrop, który zamieni się w tłuszcz… To już lepiej walnąć sobie Coca-colę. Praktycznie żadna różnica. W coca - coli jest mnóstwo cukru /w 1 l. ponad 10 dag/ czyli sacharozy, a sacharoza = 50% glukozy + 50% fruktozy. W syropie glukozowo - fruktozowym jest 55% fruktozy + 42% glukozy + 3% czegoś jeszcze /nie pamiętam/. W każdym razie różnica nie jest wielka. Oczywiście, jest pewna różnica pomiędzy sacharozą gdzie cukry proste są związane i wówczas fruktoza inaczej się wchłania a syropem g-f ale mówimy o napojach kwaśnych, a w środowisku kwaśnym to wchłanianie z soku i coca - coli jest podobne. Jedno jest pewne nadmiar fruktozy łatwiej przyczynia się do powstania tkanki tłuszczowej niż glukozy, która jest w organiźmie bardziej "pilnowana". Na koniec uwaga - poza tematem soków. Jeśli już ktoś bardzo potrzebuje słodkiego smaku niech słodzi ksylitolem, który jest produktem naturalnym i w sensie chemicznym nie jest cukrem. Jest o połowę mniej kaloryczny w stosunku do zwykłego cukru i jeszcze ma tę zaletę, że nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Jeśli ktoś potrzebuje szybkich węgli niech słodzi syropem glukozowym /glukoza + maltoza, która jest dwucukrem składającym się z dwóch cząsteczek glukozy/ . BTW dobrze jest rozróżniać syrop glukozowy i glukozowo - fruktozowy. Iza - pomijając to wszystko o czym piszesz, to na ustawce z kolegami, kiedy podjeżdżamy pod sklep na jakiejś wiosce, to zimna coca-cola smakuje najlepiej. Lepiej niż kubuś malinowo-bananowy, sok jabłkowy, napój taki czy siaki, czy inne diabelskie wynalazki. Coca-cola to jest rytuał. Walić indeksy glikemiczne, olać skład chemiczny. Czasem żyjemy nie tylko dla "zdrowia", ale i dla przyjemności. A tak na poważnie: w zasadzie piję tylko sok pomidorowy. Z tym, że na ogół dodaję do niego startego ogórka zielonego, ze dwa ząbki czosnku i trochę czarnego pieprzu świeżo zmielonego. Jak mam smaka, to sypię sól. Czasem taki koktajl zastępuje mi kolację - szczególnie w upalne dni mocno schłodzony smakuje wyśmienicie. Trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić z czosnkiem (czasem mi się niestety to zdarza… ). pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Parmenides, masz ten refleks w komentowaniu... Rozumiem to upodobanie do zimnej coli. Ja też lubię w ten sposób zaspokoić pragnienie. Czasem. Twój sok pomidorowy to taka nieco uboższa wersja gazpacho. Też lubię. Ostatnio natomiast zauważyłam, że dobrze zaspokaja pragnienie białe wino + gazowana woda i to wszystko fest zmrożone, w proporcjach jak kto lubi. Ma ten feler, że raczej nie do zastosowania w czasie rowerowego wypadu. Ale po - o tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamila2655 Napisano 20 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 No dobra ale po wypiciu winka z wodą gazowaną to chyba już nigdzie nie pojedziesz;D sok pomarańczowy tak to jest to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 29 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Parmenides, masz ten refleks w komentowaniu... No wiem, czasem mi wstyd, ale ja więcej jeżdzę niż śledzę forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maria36 Napisano 29 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 pijmy kakao;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyta30 Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 a próbowaliście kiedyś kofola? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julia333 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Ja też najbardziej lubię soki własnej roboty najbardziej marchewkowo-jabłkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ella87 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 co tam soki maślanka jest najlepsza;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elenia100 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 soków warzywnych nie cierpię ale sok pomarańczowy jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Tylko sok z żuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klaudia010 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 rozwiń swoją wypowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abermon Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 No jak, nie znasz "Sok z Żuka"? Polecam Tapnięte z mojego Mate 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelagia01 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 sok z żuka kojarzy mi się tylko z jakimś ohydnym sokiem buraczanym lub z jakimś frugo, a jeśli chodzi o takiego "żuka, żuka" to zmienia postać rzeczy:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.