Skocz do zawartości
  • 0

Rama - kupić nową czy odmalować?

Gość Cinek

Pytanie

Gość Cinek
Napisano

Cześć. Posiadam rower Fuji Discovery 3 z 2003 roku. Posiadam go już długi czas i rama od roweru jest już pozdzierana, porysowana i naklejki są lekko pozdzierane. Mam do was pytanie czy mogę go dać gdzieś żeby go odmalowano jak jest w oryginale oraz naklejenie nowych naklejek. Jeśli nie ma takiej opcji to ile będzie kosztować rama do tego roweru. Jeśli ktoś byłby miły to czy znalazłby mi sklep gdzie kupię ramę do tego roweru. Niestety nie mam za dużo czasu żeby szperać po internecie. 

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcesz kupić nową ramę identyczna jak ta z 2003 roku? Zapomnij...

Są zakłady, które usuwają chemicznie lakier (alu się nie piaskuje w zasadzie) i malują jak chcesz, ale z naklejkami to już może być kłopot. Możesz też kupić współczesną ramę np. Accenta i wszystko poprzekładać - rower będzie jak nowy chociaż zupełnie inny.

Osobiście byłoby mi szkoda porzucać dobrą ramę przez jej wygląd, ale ja jestem z tych, którzy nawet auto mają powgniatane i porysowane, ale dopóki jest mechanicznie sprawne i nieprzerdzewiałe to jest super :thumbsup:

Napisano

Sensowne malowanie robi się proszkowo, ale to droga zabawa. Naklejek możesz poszukać na allegro, może coś znajdziesz.. Generalnie proponuje korzystać z roweru mimo że poobdzierany, a kasę lepiej włożyć w jakiś upgrade lub odkładać na nową maszynę. Trochę porysowany rower to też mniej chodliwy rower, mniejsza szansa że ktoś go ukradnie (co nie znaczy że nie trzeba go dobrze zabezpieczać :P).

Napisano

150 za malowanie na wzór oryginału i może jeszcze z naklejkami? Chętnie się dowiem gdzie tak robią.

Jeżeli nie masz w okolicy lakierni to w necie jest ich pełno, nie zaszkodzi wysłać paru mejli ze zdjęciem roweru. Jeżeli chcesz koniecznie jak w oryginale i z naklejkami to może to nie być takie proste a na pewno nie tanie. Może się okazać, że bardziej opłaci się kupić nową ramę, ale tu też musisz sie liczyć że może nie wszystko będzie dało się przełożyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...