TekedoMK Napisano 21 Lipca 2015 Napisano 21 Lipca 2015 Witam, Troszkę poszperałem po forum lecz nadal jestem w kropce. Mianowicie poszukuję jak w temacie solidnej latarki do 300 zł o mocnym świetle na nocne tripy po lesie i szutrowych drogach. Za równo może być to latarka uniwersalna bądź z osobno montowanym akumulatorkiem. Dobrze jeśli były by dostępne u nas w pl. W postach na forum jest dużo o Canvoy, SolarStorm ja skolei trafiłem na ProX, EDC, top-light. Może ktoś mi coś doradzić i zaproponować jakieś latarki? Aktualnie korzystałem z latarki z diodą CREE q5 typowo z bazaru lecz co do bezawaryjności tej latarki pozostawia wiele do życzenia i chciał bym nabyć coś z porównywalną mocą bądź większą lecz z znacznie większą solidnością owej latarki.
Charvel Napisano 21 Lipca 2015 Napisano 21 Lipca 2015 Convoy S3 i będziesz pan zadowolony Kup zmodowaną na forum światełkowym.
cervandes Napisano 21 Lipca 2015 Napisano 21 Lipca 2015 Ja wydałem trzy stówy na dwa convoye S2 od Darka. Jeden REF a drugi z kolimatorem. Wybacz za jakość ostatniego zdjęcia, padliniasta Xperia T której na szczęście szybko się pozbyłem.
TekedoMK Napisano 21 Lipca 2015 Autor Napisano 21 Lipca 2015 Dzięki wielkie za propozycję i fotki. Jednak wybiorę Convoy jak proponujecie i skontaktuje się z Darkiem.
ml1 Napisano 21 Lipca 2015 Napisano 21 Lipca 2015 Jest jeszcze taka opcja: EDC X1 od Grega 3x XP-L 1800lm to dwa razy więcej niż convoy o Dariusza i cena 260zł Pozdrawiam
kris750 Napisano 21 Lipca 2015 Napisano 21 Lipca 2015 ja także brałem od Darka S2+ z kolimatorem - bardzo dobra lampka jestem bardzo zadowolony
manfred1 Napisano 22 Lipca 2015 Napisano 22 Lipca 2015 Można jakiś namiar na Pana Darka. Do tej pory jeździłem z czołówką black diamond.
ml1 Napisano 22 Lipca 2015 Napisano 22 Lipca 2015 Forum swiatelka.pl (zapraszam!) -> dział sprzedam -> odszukaj odpowiednie ogłoszenie Na 99% o Tego Darka chodzi. Pozdrawiam
cervandes Napisano 22 Lipca 2015 Napisano 22 Lipca 2015 Jest jeszcze taka opcja: EDC X1 od Grega 3x XP-L 1800lm to dwa razy więcej niż convoy o Dariusza i cena 260zł Pozdrawiam 1150lm ma xm-l2 przy 3,04A. Więc już nie dwa razy więcej. No i lumeny to nie wszystko, bo lepiej mieć dwie sztuki z różnym rozkładem światła niż jedną z nieużywalnym trybem 1800lm. Bo prawda taka, że się używa do jazdy trybów 10-25-30%, sto to bajer. Bardzo mi się X1 podoba, 1800lm może sobie sprawię, bo rozważam czy sobie prezentu nie sprawić, ale kategorycznie uważam, że na rower to spora przesada. Już S2 z 1100lm jest mega oślepiaczem nie nadającym się do używania w trybie 100% a co dopiero taka EDC...
ml1 Napisano 22 Lipca 2015 Napisano 22 Lipca 2015 Zależy od binu. Poza tym ilość światła jest mierzona przy 25 stopniach C, w latarkach jest dużo wyższa, przez co sprawność diody spada. Nie policzyłeś spadku na optyce, i elektryce. Z natury XP-L V6 jest sprawniejsze od XM-L2 (porównywalne jedynie z XM-L2 U4, ale to bardzo niszowy bin i na razie zimny) Moduł 3xXP-L ma większą sprawność niż jedna dioda, ponieważ przyrost światła nie jest wprost proporcjonalny do wzrostu prądu. Czyli na takim samymy poziomie podziała dłużej i latarka będzie się mniej nagrzewała. Moduł 3xXP-L przy prądzie 4,2A, temperaturze 25C i binie V6 to 2061lm. Greg używa binów poza katalogowych, czyli jeszcze efektywniejszych. Więc różnica jest prawie dwukrotna. Latarki z reguły oślepiają, ale nikt nie każe korzystać z trybu 100% na ulicach. Co do rozkładu światła to masz rację, chociaż wielu osobom wystarcza jedna latarka. światełkowo-rowerowe pozdrowienia!
TekedoMK Napisano 23 Lipca 2015 Autor Napisano 23 Lipca 2015 Dzisiaj otrzymałem Convoy s2+ z kolimatorem 60x20. Jeszcze nie udało mi się jej w terenie przetestować ale co do latarki jestem zadowolony. Z tego co dało się zauważyć to, że zdała by się jeszcze jakaś konfiguracja z drugą latarką na światła długie. Jak myślicie czy S2 z OP była by wystarczająca by oświetlić teren kilkanaście metrów w przód?
cervandes Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 A czemu nie druga, identyczna, tylko z refem? Chcesz mieć dwie różne obudowy? Mi by się to nie podobało, ale ja to ja...
TekedoMK Napisano 23 Lipca 2015 Autor Napisano 23 Lipca 2015 W zasadzie różnią się tylko szkiełkiem. (Chodziło mi o S2+)
ml1 Napisano 24 Lipca 2015 Napisano 24 Lipca 2015 Różnią się tym, że S2+ jest kilka milimetrów krótsza, łatwiej dobrać do niej optyki i ma większą "pigułę" co w małym stopniu wpływa na poprawę odprowadzania ciepła.
TekedoMK Napisano 24 Lipca 2015 Autor Napisano 24 Lipca 2015 Dzisiaj otrzymałem Convoy s2+ z kolimatorem 60x20. Jeszcze nie udało mi się jej w terenie przetestować ale co do latarki jestem zadowolony. Z tego co dało się zauważyć to, że zdała by się jeszcze jakaś konfiguracja z drugą latarką na światła długie. Jak myślicie czy S2 z OP była by wystarczająca by oświetlić teren kilkanaście metrów w przód? Raczej rozbiega się mi co teraz dokupić do S2+ z kolimatorem 60x20 by oświetlić przestrzeń w przód w terenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.