marcines82 Napisano 21 Lipca 2015 Napisano 21 Lipca 2015 Witam, Szukam crossa za ok 600. Proszę o wypunktowanie Kandsa STV 700. Mam 185 cm przy 86 kg. Będę jeździł na przejażdżki w weekendy z córką w Hamaxie. Głównie miejskie chodniki, trochę lasy. Więc chyba nie ma co wydawać więcej. Wystartowałem z budżetem 300 zł chcąc kupić cokolwiek z używek, do trzymania na balkonie. Ale chyba trochę połknąłem bakcyla i zdecydowałem, że kupię coś nowego. Tak więc budżet urósł już x2, więc proszę nie proponować mi dołożenia i wybrania czegoś z wątków [do 1000 zł]. Kilka dodatkowych pytań: Jak to jest z amorkami w tym przedziale cenowym? Czytałem tu gdzieś, że w zasadzie amortyzator w rowerze do 1000zł to nie amortyzator i lepiej sprzedać od razu i wstawić porządny widelec - czyli po co mi coś wyżej niż ten STV 700? Czy wolnobieg jest taki straszny? Raczej nie zegnę osi jeżdżąc 50 km miesięcznie? Czy w używaniu jest jakaś wielka różnica w stosunku do kasety? Wydaje mi się, że jak na moje potrzeby nie, więc po co mi coś więcej niż ten Kands? Mam rację? Jaka jest właściwie różnica między damką i męskim rowerem? Na mój rozum konstrukcja męskiego jest sztywniejsza, przez co bardziej wytrzymała. O to tylko tu chodzi. czy o coś więcej? Jestem w stanie połamać damkę jeżdżąc z dzieckiem w Hamaxie (czyli bez skakania z murków i jeżdżenia po schodach)? Damka mojej godności nie urąga. Czy przy moich wymiarach pojadę w miarę komfortowo na rowerze 19" z kołem 26"? Wg TEJ tabeli do 182 cm powinno być ok, więc prawie się łapię. Czy aluminiowy rower lepiej zniesie zimę na balkonie, niż stalowy? Z tą damką 19" to kombinuję po to, żeby żona też czasami mogła skorzystać i zabrać dziecko na przejażdżkę, a ma 165 cm. Więc na męskim 21" z kołem 28" nie pojedzie, tym bardziej z dzieckiem w foteliku. Czy jest coś jeszcze ze znaczących różnic (poza brakiem amortyzatora i kasety) pomiędzy tym Kandsem, a rowerami za ok 1000 zł? Proszę o wypunktowanie innych słabości. Mile widziane propozycje alternatywne z tej samej półki cenowej. Najchętniej kupiłbym za te 600 zł używanego Lazaro Integral, ale chyba za dobry rower i nikt się nie chce z nim rozstawać, bo ogłoszeń jak na lekarstwo.
marcines82 Napisano 23 Lipca 2015 Autor Napisano 23 Lipca 2015 Nikt nic nie doradzi? Czy ten rower ma jeszcze jakieś słabe strony poza wielobiegiem i brakiem amorka? Jestem krótko mówiąc zielony w temacie i nie potrafię po symbolach wywnioskować, czy np klamkimanetki są metalowe, czy plastykowe. Mam możliowość kupić taki rower nowy za 650zł. Warto? RAMA: KANDS ALUMINIOWA 19", 21" WIDELEC: KANDS STALOWY HAMULCE: ALHONGA ALUMINIOWE V-brake KORBY: PROWHEEL STALOWA OBLEWANA SUPORT: THUN MASZYNOWY KLAMKOMANETKI: SHIMANO ST-EF51 3X7 PRZERZUTKA T.: SHIMANO TOURNEY RD-TX35 PRZERZUTKA P.: SHIMANO FD-TZ31 WOLNOBIEG SHIMANO: MF-TZ21 KOŁA: 28"KANDS MAXX PIASTY JOY TECH ALU OPONY: CST 700X38C SZTYCA: ZOOM STALOWA MOSTEK: ZOOM ALUMINIOWY REGULOWANY KIEROWNICA: ZOOM STALOWA PROFILOWANA
emefe Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 No to ja też czekam na opinie fachowców, bo w sumie mam podobne rozterki czy warto i dlaczego.
Ink Napisano 24 Lipca 2015 Napisano 24 Lipca 2015 Żadnym fachowcem nie jestem. Brak amora to zaleta a nie wada. Tanie amory to badziew straszny. Wolnobieg to prehistoria ale jeśli rower ma jeździć po bułki, to się nada. I tak zegniesz oś i tak, ale ja jeżdżę na zgiętej i jest luz. Osprzęt jest bardzo podstawowy, także jakiejś precyzji zamiany biegów nie oczekuj ani super trwałości napędu. Co do wersji damskiej. Kobiety mają dłuższe nogi, dlatego jest inna geometria. Czy to odczujesz na krótkich odcinkach - trudno powiedzieć. Alternatywa to tylko dobra używka.
marcines82 Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Tyle że używanych rowerów z półki trochę wyższej niż ten STV 700 nie ma prawie w ogóle. A jak już są, to kosztuję 100-150 zł mniej niż nowe. Znalazłem sobie w dobrej cenie STV 700 w damce, ramie 19", ale koła 26". Liczyłem bardziej na 28". Czy przy moich gabarytach (185/86) ten rower nie będzie za mały? Według TEJ tabli, którą się cały czas sugeruję, gdybym był kobietą o tych wymiarach, rower 19" z kołem 26 jest przy wzroście 185cm prawie na styk. A więc teoretycznie ok. Ale na taki sam męski, to już 3 cm za dużo wzrostu, Tyle że męski to inna geometria. Jak myślicie? Będzie w miarę ok? Jaka jest reguła przy doborze rozmiaru roweru w przypadku gdy ma się wzrost dokładnie na krawędzi przedziałów? Bierze się wtedy większy, czy mniejszy? Wiadomo, że lepszy byłby 19" na kole 21, ale tak jak wspomniałem, muszę iść na kompromis bo będziemy oboje z żoną używać roweru, a jest między nami 20 cm różnicy.
Pablo59 Napisano 28 Lipca 2015 Napisano 28 Lipca 2015 Cudów nie ma - jeśli żona ma na ten rower też wejść - to ty sobie zawczasu kup dłuższą sztycę i siodełko - szybciej będzie wymieniać w komplecie ... Jeśli jazda z dzieckiem planowana, to raczej nie ma mowy o szaleństwach , więc dasz pewnie radę... Ja swego czasu "dorzynałem" komunijny córki na 26" - fakt że mam tylko 176 wzrostu - ale dało się
marcines82 Napisano 28 Lipca 2015 Autor Napisano 28 Lipca 2015 Dobra, to chyba się skuszę. Proszę jeszcze tylko właściciela jakiegoś sprawnego oka o weryfikację specyfikacji. Dziwna ona trochę, nie ma tam nic o osprzęcie Tourney-a: Widelec sztywny Manetki SHIMANO ST-EF51 3x7 Przerzutka przód SHIMANO TZ-30 Przerzutka tył SHIMANO RD-TX35 Wolnobieg SHIMANO TZ21 CP 7-mio rzędowy Klamki hamulca SHIMANO aluminiowe Hamulec przód ALHONGA V-brake aluminiowy Hamulec tył ALHONGA V-brake aluminiowy Mechanizm korbowy PROWHEEL z suportem na łożyskach maszynowych zębatki 48/38/28 zębów Obręcze Aluminiowe wzmacniane dwukomorowe Siodło KANDS Opony CST 700x38C Mostek ZOOM aluminiowy regulowany Kierownica stalowa Liczba biegów 21 Różnice względem specyfikacji na stronie producenta to przerzutki i hamulce. Wg producenta: HAMULEC SACCON 103mm -BRAKE PRZERZUTKA PRZÓD SHIMANO TOURNEY D-CIĄG (AFDTZ31DM6T) PRZERZUTKA TYŁ SHIMANO TOURNEY ŚRUBA (ARDTX35D) O co chodzi z hamulcem ALHONGA vs. SACCON? Czy przerzutki to to samo? Nie orientuję się w tych oznaczeniach. Proszę o pomoc.
Pablo59 Napisano 28 Lipca 2015 Napisano 28 Lipca 2015 Tourney'e są i tu i tu, saccon czy alhonga to zasadniczo różnica w napisie (a nawet widziałem gdzieś napisane w specyfikacji nie saccon a sauon )
marcines82 Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Napisano 8 Sierpnia 2015 Tak więc Kands już stoi na balkonie (a w zasadzie mieszka w pokoju bo temperatura na balkonie od kilku dni chyba zbliża się do temperatury topnienia aluminium). No i mam pierwszy problem. Czy ktoś próbował montować ten rower za ramę na bagażniku dachowym? Rama w tym rowerze jest potwornie gruba, i nie wiem czy na przykład uchwyt Thule FreeRide 532 podejdzie. Jeśli ktoś miał przyjemność wieźć ten rower na dachu, to poproszę o radę jaki uchwyt kupić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.