Skocz do zawartości

[Łańcuch] Jak poprawnie dobrać długość?

manfred1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem nową kasetę hg 41 8 rzędowa 11-32 do szosy. Dodatkowo dokupiłem łańcuch CN-HG71. Wcześniej miałem kasetę 12-28. Sprzedawca zapewnił mnie że nowa kaseta jest kompatybilna z moim napędem (trzy tarcze z przodu 52itd. Łańcuch skróciłem tak że założyłem na największą zębatkę z tyłu i z przodu. Dodałem dwa ogniwa i złączyłem spinką. Wyregulowałem tylną przerzutkę aby nie spadała ze skrajnych koronek. No i przy wrzucaniu na dwie największe tarcze z tyłu przerzutka tak jakby się zacinała. I teraz nie wiem czy mam za długi łańcuch czy za krótki. 

Napisano

Kaseta typowo górska, rower szosa, zapewne przerzutkę masz taką, co to sobie nie radzi z dużymi koronkami. W sklepie to Ci i sznurek polecą zamiast łańcucha o ile będą mieli na nim największą marżę... Oczywiście są wyjątki, ale...

Jaką masz zmieniarkę?

Napisano

Raczej przerzutka nie obsługuje takiej rozpiętości kasety, i nie ma to nic wspólnego z długością łańcucha - która jest dobrana odpowiednio ...

Napisano

A najgorsze że to niby profesjonalny sklep Sawera w Nowym Targu. Facet się chwali jakież to nie ma osiągnięcia i wszystko ma super. A jak dziadowi mówie że chyba za duża ta tarcza to " w katalogu napisali że kopmpatybilna" Ciekawe w którym napisali że kaseta MTB pasuje do szosy.

Z drugiej strony jest taka kasetahttp://allegro.pl/kaseta-sram-pg-850-powerglide-ii-11-32t-8speed-bs-i5384920438.html która jest do wszystkiego i MTB i szosy to już sam nie wiem

Ja mam dokładnie takąhttp://allegro.pl/kaseta-shimano-alivio-cs-hg51-8sp-11-32t-i5215080854.html

Napisano

Stara kaseta miała rozpiętość 12-28 , 11-32 to jednak sporo więcej ... nie wiem jaką rozpiętość obsługuje ta konkretna przerzutka ... każda kaseta z rozpiętością 11-32 może nie pasować ...

Napisano

Jeśli na przerzutce nie ma jakiegokolwiek napisu to raczej nie do ustalenia. Nie chce znowu dokupywać przerzutkę bo się okaże że musze zmienić przednią i korbę :-)

Napisano

Tu masz parametry Sora 9 rzędowa ze średnim wózkiem, jeśli duża tarcza kasety ma 32 zęby, to mała może mieć nie mniej niż 14 zębów, a jeśli mała ma 11 zębów, to duża nie może mieć więcej niż 25 zębów :

http://bike.shimano.com/content/sac-bike/en/home/road/shifting---braking/rear-derailleurs/rd-3500-gs.html

Czy to jest zrozumiałe ? kaseta 11-32 ma za dużą rozpiętość, kaseta 12-28 może być ...

Napisano

Nic mi to nie mówi ponieważ ja ma 8 rzędową i 12-25 albo 12-28 kasetę już nie pamiętam bo kartkę zostawiłem w piwnicy. Jutro wymieniam tego kolosa na 12-25. Szkoda bo zależało mi na 11 z przodu ale 12 też jest do przełknięcia.

Napisano

A co to za wielka różnica , przerzutka 8 rzędowa ma pewnie taką rozpiętość jak 9 rzędowa, więc jeśli chcesz mieć 11 zębów na małej koronce, to duża może mieć nie więcej niż 25 zębów ...

Napisano

Nie wiem czy go za dużo nie skróciłem ale jeśli pasował na 32 to tym bardziej będzie pasował na mniejsza tarczę. Ale chyba decyduje się na to co miałem czyli 12-25 pewne a tu zaś nie wiem czy ta 11 tka podejdzie. W sumie to nic o tym nie wiem.

Napisano

Do kasety z dużą zębatką 23 czy 25 ten łańcuch jest co najwyżej za mało skrócony ... szkoda, że nie możesz zrozumieć tego co napisałem, to takie proste ...

Napisano
  W dniu 20.07.2015 o 22:21, Rulez napisał:
szkoda, że nie możesz zrozumieć tego co napisałem, to takie proste

Tak na poważnie rowerami zająłem się od miesiąca. Póki co czytam i staram się chłonąć wiedzę dlatego nie dziw się jak coś co jest proste dla Ciebie dla mnie albo to nie wiedza albo nie rozumiem choć raczej to pierwsze.

Ta kaseta 11-23 produkowana jest na Tajwanie a tu kompatybilne do niej łańcuchy 

Cytat

Zalecane łańcuchy: SunRace CNM84 , Shimano CN-HG40 /50 oraz inne  modele 8 rzędowe, producentów Sram PC-830, PC-850,    KMC Z72, Z82, Z92, X8

To jest chyba póki co dla mnie najlepsza alternatywa. 

Napisano

Tak, ale zostało tu wszystko wyjaśnione, nie ważne od kiedy zająłeś się rowerami ...może przeczytaj jeszcze parę razy i postaraj się zrozumieć tą prostą w gruncie rzeczy informację ... jeśli mała koronka  ma 11 zębów, to duża nie może mieć więcej niż 25, a jeśli duża ma 32 zęby, to mała nie może mieć mniej niż 14 ... Łańcuch po prostu będzie pasował, jest tylko wyższej klasy niż te zalecane ...

Napisano
  W dniu 20.07.2015 o 22:31, Rulez napisał:
14-32

Taką mam w trekingu na oponach 28 i jednak brakuje prędkości. Dlatego tutaj idę w 11 zwłaszcza że z przodu mam 3 tarcze.

A gdybym zostawił tą kasetę i dokupił przerzutkę tylną ( tylko muszę dokładnie obliczyć pojemność przerzutki wiem że z przodu duża ma 52 ale nie wiem ile ma mała tarcza) To korba i przerzutka z przodu będzie kompatybilna w takim układzie?

Napisano

Zainstalowałem kasetę 12-25 niby taką jak poprzednia. Gdy wrzucę na najmniejszą tarczę z tyłu a z przodu na największą to przy szybkim pedałowaniu tak jakby cały układ drgał. Nie wiem jak to wytłumaczyć. Ale tak jakby łańcuch był za duży i nie mieścił się na tarczach. Chyba się poddaję i jutro rower ląduje w serwisie bo za dużo czasu spędzam na niby naprawie.

Napisano

Kaseta i łańcuch muszą się ułożyć. Takie wibracje na początku mogą występować po zamontowaniu nowych komponentów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.