gumagl Napisano 20 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Witam, Może na początku powiem, że wiem iż te rowery nie do końca są pełnoprawnymi szosówkami, ale bliżej im do szosy niż mtb. Dlatego też tutaj założyłem wątek. Chciałbym kupić rower typowo na asfalty, ale musi być z prostą kierownicą. Zastanawiam się najbardziej nad Scott Speedster 20FB albo Radon Skill 7.0. Czy ktoś miał doświadczenie z którymś modelem lub może się wypowiedzieć z tego który prezentuje się lepiej na papierze? Chyba że ktoś ma lepszą propozycję w podobnej cenie, tj ok 3k zł. http://www.scott.pl/produkt/182/557/rower-speedster-20-fb/ http://www.radon-bikes.de/en/bikes/urban/fitness/skill-fitness/skill-70/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdy Napisano 20 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Ja mam 20 z barankiem i jest bardzo fajna, jestem zadowolony. Czemu nie chcesz baranka? Ja też myślałem po jeżdzeniu na normalnych rowerach że to ciężko się przyzwyczaić i niewygodnie, ale guzik prawda. 2-3 razy pojedziesz i nie będziesz już chciał jeździć na normalnej kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumagl Napisano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Chyba jeszcze nie jestem gotowy do takiej pozycji za kierownicą. Nie mówię, że kiedyś nie przesiądę się na baranka, ale nie tym razem. Za duży przeskok z MTB jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 21 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 głupstwa piszesz, baranek jest wygodniejszy, dlatego też kolarze jeżdżą na takiej kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumagl Napisano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Hmm, czyli mówicie, żeby brać od razu z barankiem? Wtedy miałbym brać Speedstera 20 lub chyba bardziej 30 bo 20 zbytnio chyba przekracza już mój budżet. Czy w ogóle jeżeli chodzi o typową szosę to jeszcze inne ciekawsze propozycje. Ale mam już teraz namieszane, a już praktycznie byłem zdecydowany na flatbara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dofik Napisano 21 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Masz mtb rower? Wiec nie kombinuj i bierz szosę z prawdziwego zdarzenia a nie takie hybrydy. Scott 20 spoko , ewentualnie lżejszy Autohor Aura 55 na lepszych kołach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumagl Napisano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Aura 55 już bardzo mocno przekracza budżet, a gdzie jeszcze inne koła do tego zestawu. Na początku myślałem przeznaczyć 1,5k zł, ale szybko się zderzyłem z rzeczywistością oczekiwań do możliwości i zwiększyłem aż do 3k zł. Jeśli już padają propozycje to takie realne proszę. Jak bym jeszcze miał zwiększać budżet to już chyba wolałbym coś takiego: http://www.bike-discount.de/en/buy/radon-r1-4.0-239502/wg_id-110 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdy Napisano 21 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Jak dla mnie szosa bez baranka nie ma sensu w ogóle, to już możesz dokupić po prostu szosowe opony do MTB i będzie niewiele gorzej. Mity barankowe w internecie są naprawde bzdurne, ile się naczytałem o tym że kręgosłup boli, że nie wygodnie. guzik prawda Tylko miałem problem na początku ze zmienianiem pozycji rąk, ale pojechałem sobie raz 60km i siłą rzeczy trzeba było się przyzwyczaić Między speedsterem 30 a 20 jest różnica w klasie osprzętu, też chciałem ten niższy, ale w końcu wziałem 20, 105 nowe chodzi bardzo fajnie 3K to taki śmieszny próg, niewiele w nim rowerów nowych W decu zobacz tribana 540 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba34 Napisano 21 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Akurat jest w Decathlonie przecena i jest okazja na Alura 700 za 3000zł. Chyba najlepsze co możesz kupić nowego w tym przedziale cenowym: http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-alur-700--id_8290145.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumagl Napisano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Więc może bym wziął miniratkę i zwiększył budżet do 4k, tylko czy to coś zmieni. Idąc tym tokiem zawsze można tak zwiększać i zwiększać i zawsze znajdzie się coś lepszego i droższego. Tylko ja jako amator i to ma być moja pierwsza szosa czy wyczuję różnicę w jeździe dajmy na to między tym Speedsterem 30 a tym Radonem R1 4.0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dofik Napisano 21 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Aura 55 już bardzo mocno przekracza budżet, a gdzie jeszcze inne koła do tego zestawu. Na początku myślałem przeznaczyć 1,5k zł, ale szybko się zderzyłem z rzeczywistością oczekiwań do możliwości i zwiększyłem aż do 3k zł. Jeśli już padają propozycje to takie realne proszę. Jak bym jeszcze miał zwiększać budżet to już chyba wolałbym coś takiego: http://www.bike-discount.de/en/buy/radon-r1-4.0-239502/wg_id-110 Chodziło mi że Autohor już w zestawie ma lepsze koła od Scotta. Mavic aksium to dobra podstawa, A do radona musisz doliczyć przesyłke. Najlepszym wyborem według mnie był by Giant TCR SLR.Gdybys dobrze się zakręcił to jest do kupienia w przedzialce cenowym 4-4.5tys ale zdecydowanie najlepsza rama aluminiowa w tej klasie . A jak już chchcesz zwiększac budżet to za 4.5-5 tys dostaniesz już rower na Carbonowej ramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 21 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Przerabiałem temat ostatnio i w tym przedziale cenowym +- 4k masz do wyboru: - author aura 55 (kupisz poniżej 4k z dobrym rabatem) - bulls harrier (też poniżej 4k) - radon r1 (ja zamówiłem w czerwcu to wyszedł mnie z 5% rabatem za zakup kolejnego roweru 4350 zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumagl Napisano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Jak już miałbym dokładać to właśnie najbardziej mi się podoba ten radon. Jak z wysyłką, nie było problemów? Jaki masz rozmiar ramy przy jakim wzroscie? Jak oceniasz rower pod względem wykonania jak i samej jazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 21 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 ktoś tu na forum pisał, że tego scotta na 105 za ok 3,5k kupił, warto się potargować, ten scott to bardzo dobra opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdy Napisano 21 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Ja go wziałem za 4000, ale dostalem 400zł na akcesoria. Teraz w lipcu to ciężko z rabatami, ale na akcesoria zawsze coś dostaniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumagl Napisano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Z tego co dzwoniłem jak chciałem tego 20FB to większość dawała 12% tylko jak teraz patrzę to zwykła 20 z barankiem ma bardzo słabą dostępność i widzę, że może być już problem, żeby go kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 22 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Jak już miałbym dokładać to właśnie najbardziej mi się podoba ten radon. Jak z wysyłką, nie było problemów? Jaki masz rozmiar ramy przy jakim wzroscie? Jak oceniasz rower pod względem wykonania jak i samej jazdy? Od momentu zamówienia do otrzymania roweru minęło 7 dni. 60 przy 188 cm. Nie mam za bardzo porównania bo to moja pierwsza szosa ale wykonanie jak dla mnie spoko noi podejście do klienta w razie ewentualnej reklamacji - bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumagl Napisano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Dostałem ofertę poniżej 4k na Giant Defy 1. http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.1/18819/76288/#specifications Ktoś się wypowie czy rower jest wart uwagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.