Skocz do zawartości

Kiedy zmienić dziecku rower

davos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

dwa lata temu mój starszak przesiadł się na Krossa (koło 20", rama 11") a młodziak na 16" kółka w B'twin.

Mały rowerek jest fajny do podpięcia trailgatorem, ale młody w tym roku (118cm wzrostu i noga 57/58cm) zaczął jeździć sam na dwóch kółkach i trasy spacerowe po 10km daje radę ale czasami mam wrażenie, że nogi mu odpadną przy pedałowaniu po płaskim albo z górki - samemu nie chciałoby mi się tyle pedałować na takich małych kółeczkach.

Wydaje mi się, że łatwiej by mu było na Krossie (z którego starszak - 140cm wzrostu, noga 65) już wyrasta. Niestety młody kilka razy przywalił klejnotami w ramę Krossa i oprotestowuje przesiadkę (jego ciut niższy kolega jeździ na takim samym Krossie). W zasadzie obaj zadowoleni są z obecnych rowerków, ale zaraz wyjeżdżamy na dwa tygodnie, gdzie będziemy robili trasy około 20-35km dziennie (tak robimy od kilku lat, z tym że wcześniej posiłkowaliśmy się trailgatorem i/lub fotelikiem).

Jakie są wasze doświadczenia z przesiadką na większe rowery? Uszczęśliwiacie dzieciaki na siłę? Za rok czeka nas komunia i starszy według siatki centylowej będzie się już prawie nadawał na 26" koła i ramę 14/15" (będzie miał około 145cm wzrostu więc 24" długo mu nie posłuży, jeśli kupimy w przyszłym roku) - wtedy przeskoczylibyśmy rower z kółkami 24" ale ten problem i tak nas dopadnie z młodym, bo jest ciut niższy i nie przeskoczy z tego Krossa na 26". 

Rozważam w tej chwili uszczęśliwienie starszego Kandsem Leopardo, którego za dwa lata przejmie młody, ale może nic na siłę i poczekać do wiosny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...