Skocz do zawartości

[Kierownica] Luz pomiędzy amortyzatorem, a ramą.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wczoraj pojechałem swoim rowerem w trasę. W połowie drogi zacząłem wsłuchiwać się w pewne stukanie. Postanowiłem się zatrzymać i sprawdzić co jest grane. Po 5 minutach zauważyłem iż kierownica razem z widelcem rusza się do przodu i do tyłu do ok.5cm. Dziś odkręciłem mostek i wszystko co było pod nim. Wyciągnąłem amortyzator, niby wszystko ok więc włożyłem go z powrotem na swoje miejsce. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że pomiędzy rurą amortyzatora, a ramą jest nie mały luz. 

Tak to wygląda:

d5voJs5.jpg

Części spod mostka:

51745D5.jpg

A tak to wygląda po złożeniu i przesunięciu lekko do tyłu:

rSVEnDa.jpg

Czegoś brakuje czy może złożone w zły sposób? Z góry dzięki za pomoc.

Mam podobne stery i na gorze jest taki pierścień dociskający który pasuje idealnie do łożyska i gdy jest lekko dokręcony jest lekki luz ale to logiczne , po dokręceniu nie ma ani grama.To jest coś takiego:

http://cyklisci.com/gfx/big/1415369418.8.jpg

U ciebie wygląda to dość dziwnie.Zobacz czy czegoś nie zapomniałeś zamontować bo aż tak duży luz nawet przy rozwalonym łożysku nie występuje.

Właśnie o tej miseczce mówiłem , za mało fotek żeby dokładnie zobaczyć a jeszcze jedna sprawa z luzem tzn gdzie on jest czy dół czy góra bo ta miska z fotki co zaznaczyłeś tylko ta prawa jest właśnie na doł na sztycę amorek i może to się rozwaliło.

Jak to czytam to normalnie głupi i głupszy. Nie trzebe być geniuszem żeby zauważyć, że te stery są źle złożone o ile w ogóle są od kompletu. Przecież nawet wizulanie żadna krawędź do siebie nie pasuje.

Gwaizdka jest wbita do środka rury sterowej, więc widać tylko gwint od góry. Przekręca się do niej topcap, wiec mało prawdopodobne żebyś jej nie miał. Po tych zdjeciach nie da się ocenic.

Jak chcesz sie bawić to pokaż dokładnie jakie masz elementy. Jeżeli nie, co Ci zalecam, zmierz tylko srednice mufy sterowej w ramie i kup odpowednie stery.

P.S. żeby mieć 5cm luzu jak piszesz w pierwszym poście to rama w tym miejscu musiała by myc z 10cm średnicy.

Chyba czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną , przecież autor postu wyraźnie napisał że nie posiada tej gwiazdki a że te stery nie są oryginalne to ameryki nie odkryłeś na początku pisałem że jest z nimi coś nie tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...