Skocz do zawartości

[hamulce]Spalone klocki?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od 4 miesięcy jeżdżę rekreacyjnie po 10-20km dziennie i coś takiego widzę na swoje oczy pierwszy raz.

Wczoraj ok godziny 15:00 zacząłem jazdę od równej powierzchni, później spory zjazd, gdzie użyłem obu hamulców. Od tego momentu właściwie nie używałem ich przez godzinę, gdzie zatrzymałem się na pasach i przeszedłem przez drogę. Później zacząłem hamować, by skręcić i od tego momentu zaczęło dziać się coś dziwnego. W tylnym kole słychać było skrzypienie, pukanie, ale jechałem dalej, mimo że było dosyć ciężko, bo czułem, jakbym jechał na zaciśniętym hamulcu. Po 2km nagle tylne hamulce zacisnęły się i uniemożliwiło to dalszą jazdę. Przyjrzałem się temu dokładniej i pomiędzy lewym klockiem, a obręczą koła było coś o konsystencji smaru. Pomyślałem, że klocek się stopił. Czy to możliwe, że przy tak krótkim użyciu hamulca stopiłby się klocek? Dlaczego tylko jeden? Warto je wymieniać, bo nie powiem, mój rower jest dosyć średni i planuję kupno czegoś lepszego w okolicach 1300zł i nie wiem czy opłaca się je wymienić, jeśli będę przesiadał się na coś innego? Wybaczcie brak fachowych nazw, ale ten rower ma już 10 lat i nie wiem co w nim siedzi :P.

Teraz sprawdzilem i cale kolo giba sie na lewo i prawo, wiec cos musialo sie stac podczas jazdy. Na dodatek slychac strzelanie w okolicach amortyzatora.

To znaczy kolo jest wygiete w lewo i jak rusze nim maksymalnie w prawo to jest na rowno z tymi tylnymi widelkami. Polaczenie ramy z kolem z lewej strony jest na widoku i dokrecilem to na maksa. Z drugiej strony z zewnetrznej strony sruba tez na maks jednak od strony wewnetrznej jest jeszcze jedna i jutro sie nia zajme. Generalnie od amortyzatora w tyl wszystk sie teraz rusza. :(

Gdzie szukac tych konusow?

No to o tym wlasnie mowilem. Z jednej strony dokrecone a z druga musze sie troche pobawic i zajme sie tym jutro

Rower mniej wart niz wizyta w serwisie :D.

Dobra, wczoraj się trochę pogimnastykowałem i udało się wyeliminować luzy w kole, jednak teraz hamulce do regulacji, ale myślę, że poradzę sobie z nimi dzięki stronie podanej przez grande.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...