Skocz do zawartości

[koła] na wyprawę rowerową

flak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Waże 105kg. Chciałbym mocne koła na wyprawę rowerową. Komplet chciałbym kupić do 500zł. Koła nie muszą być lekkie. Priorytet 1 wytrzymałe. 

Najlepiej gdyby były gotowe, ale oczywiście mogę je złożyć.

Rozmiar 28``

Napisano

Kilka kilo mniej, ale miałem podobny problem. Odpowiedź to mocne obręcze, niecieniowane szprychy i, kluczowe, fachowe złożenie kół (naciąg, rozprężanie etc.). Poszukiwany dobry magik od składania kół - można popytać na lokalnym rynku rowerowym.

Ponieważ ja u siebie rozeznania nie miałem, a sprzed ekranu komputera łatwiej, to skusiłem się na reklamę sklepu http://www.daveo.pl/

Ogłaszają się jako eksperci od kół. Zapytaj - sprecyzuj wymagania, zapewne, jak w moim przypadku, przedstawią rozwiązanie.

Mam koła na obręczach AlexRims DH19 (hamulce Vbrake), szprychy Sapim 2 mm (?), piasty Novatec - wszystko złożone u nich - na razie 10 dni z niedużymi sakwami i nic złego się nie dzieje...

Napisano

Proponowałym Ci złożyć takie koła:

Piasta przód Novatec 751SB 36h - prosta piasta łatwa w serwisie

Piasta tył Novatec D062SB - tutaj lepiej dopłacić do tej piasty, bo ma bębenek na łożyskach maszynowych. Przed większą wyprawą kupisz sobie kilka łożysk na zapas i praktycznie w każdej szopie jesteś w stanie wymienić łożyska w razie potrzeby

Obręcze DT Swiss 535 28' 36h - nowe obręcze ze stajni DT, przetestowane raczej nie są, ale wyglądają konkretnie i mają bardzo przystępną cene 76zł

Szprychy nieciniowane, CnSpoke STD14, DT Champion, Sapim Leader każde z tych się nadają

I taka konfiguracja spokojnie zmieści się w 500zł

Napisano

Dwa tygodnie temu założyłem bardzo podobny temat. http://www.forumrowerowe.org/topic/187262-obrecze-26-pod-sakwy/?do=findComment&comment=1714704

W rezultacie kupiłem od Dawida DT Swiss 535 ale na 26 cali i mogę potwierdzić, że to bardzo wytrzymałe obręcze. Zrobiłem na nich już ponad 400 kilometrów, głównie po złych asfaltach i szutrach.

Dziś zaliczyłem na nich spory skok ze schodów, którego nie wytrzymała rama i pękła przy suporcie. Da się jednak odratować i pospawać :) Obręcze DT 535 po porządnym zapleceniu nawet nie drgnęły o milimetr po dzisiejszym wypadku. 

Transakcja z Dawidem przebiegła szybko i sprawnie. Koła plotłem na swoich piastach i szprychach, we własnym zakresie więc na ten temat się nie wypowiem. 

Generalnie chłopina dobrze Ci radzi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...