Skocz do zawartości

[korba] Liczba zębów na korbie

flak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ramę rowerową na której nie mam mocowania na przerzutkę. Z tyłu mam 8 przełożeń i trzy w piaście. Obecnie mam korbę jedno-tarczową nexus`a. 

Zamierzam zrezygnować z piasty tylnej w której są przełożenia. Wydaje mi się, że będzie za duża kadencja przy szybkiej jeździe. Proszę o wskazówki ile +/- korba powinna mieć zębów aby swobodnie jechać z prędkością 20km/h a w sporadycznych przypadkach 40. Więcej nie zamierzam. Rower ma być na wyprawy.

Napisano

Na kołach 26" mam blat 34 z przodu i 9/11-34 z tyłu, i przy takich prędkościach sprawuje się to świetnie, sam tak zazwyczaj latam. Niemniej jednak teraz brałbym przód 36 bo czasem jak się chce się trochę przycisnąć to 34 jest ciut za mało. Wiem, że różnica niewielka, ale zawsze.

Napisano

Proszę o wskazówki ile +/- korba powinna mieć zębów aby swobodnie jechać z prędkością 20km/h a w sporadycznych przypadkach 40. Więcej nie zamierzam.

20km/h to żaden problem, pytanie jakie przewidujesz podjazdy i jak często to "sporadycznie" wystąpi.

Druga kwestia, to ilu rzędową kasetę będziesz miał. Jakbyś decydował się na drogie rozwiązanie, to masz 11rz z zakresem 10-42 i swoboda doboru korby duża. Przy 7rz powiedziałbym, że mizeria. Środek z 9rz nadal lekkie kompromisy prędkość/podjazdy (swoją 12-36 modyfikowałem na 11-36 wymieniając trzy najmniejsze zębatki i nakrętkę).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...