empe Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Czy warto zainwestować do crossa w łańcuch XT ? Głównie zależy mi na jak największej precyzji zmiany przełożeń. W opisie jest napisane ż łańcuch ten jest kierunkowy. Czy to oznacza że rzeczywiście ma na pracę napędu jakiś szczególny wpływ? No i doczytałem że do łączenia łańcucha jest tam jakiś pin. Obecny łańcuch zapinany mam na spinkę tak że rozpinam bez problemu w ręku. Duża wygoda przy np. czyszczeniu łańcucha. Po co ten pin? Rozumiem że będę potrzebował jakiś przyrząd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noculak Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Ten pin wygląda tak, jest dwuczęściowy, po "wbiciu" go w łańcuch wyłamuje się jedną część. Chyba wszystkie łańcuchy Shimano mają go w zestawie. Dodają go dlatego, że zwykły krótki pin byłoby bardzo ciężko wkręcić. Jedyny potrzebny przyrząd to zwykły skuwacz. Możesz też użyć pasującej spinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Łańcuch ma marginalny wpływ na precyzję przełożeń - nie wiem jak trzeba by jeździć żeby to wyczuć. Jeśli chodzi o trwałość to istnieją lepsze łańcuchy np. Campagnolo. Pin służy do zakucia łańcucha i potrzebny jest do tego skuwacz, ale można go spokojnie nie użyć i założyć spinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 A fakt że jest kierunkowy i ma asymetryczną konstrukcję ogniw niczego tu nie wnosi w stosunku do tradycyjnego łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 To nic nie daje.Jak ktoś wyżej wspomniał nie warto kupować łańcucha Shimano, lepiej np KMC, czy od Campy, jak masz z tyłu 9 przełożeń to Campa Record C9 masz za 100zł, a to bardzo dobry łańcuch.I najlepiej używać spinkę dedykowana do konkretnego łańcucha.Sama wymiana łańcucha jak masz zużytą kasetę/blaty korby nic nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Przynajmniej dla mnie nie w sposob wyczuwalny. Shimano wrocilo do lancuchow niekierunkowych, np szosowe 11tki, wiec chyba nie ma to wiekszego znaczenia. Lancuch kierunkowy zalozony w zla strone moze uposledzac prace napedu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Dziękuję, łańcuch mam praktycznie nowy i chyba jakiś nie najgorszy, więc na razie odpuszczam skoro niczego nie mogę tutaj poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.