Skocz do zawartości

[koła] Poszukuje pancernych kół

avacs

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Towarzysze forumowcy.

Chciałbym w mojej szosie zmienić koła na pancerne koła. Dopuszczam koła systemowe i składane i skłaniam się raczej ku opcji  2 ze względu na większą dowolność. Koła które mam przód jest w sumie ok a tył muszę i tak wymienić ze względu na zużycie obręczy plus co jakiś czas przód+tył trzeba co jakiś czas podcentrować.

Aktualnie mam:

-obręcze: mavic cxp 23 (szer. wew. 14mm, szer. zew. 19mm)

-piasta przód: gipiemme (nic więcej na korpusie nie jest napisane)

-piasta tył: shimano tiagra (FH-4400)

-szprychy: nie mam zielonego pojęcia

Ważę 115-120 kg. Budżet to ok. 500zł i mój genialny plan zakłada złożenie kół na obręczach (kapslowanych?) stosowanych w rowerach przełaj/cross. Obręcze z 29er mogą być już chyba za szerokie. Piasty koniecznie muszą być dobrze uszczelnione ze względu na dojazdy do pracy w każdych warunkach pogodowych poza zimowymi. Szprychy w ilości sztuk 32 zaplecione na 3 krzyże? O szprychach nie mam zielonego pojęcia. Druga opcja to złożenie kół na obręczach szosowych z wyższym stożkiem ~3cm? Powinny być mocniejsze i cięższe niż takie z mniejszym. Wszystkie elementy koniecznie czarne. Będzie to miało znaczenie przy przemalowywaniu szosy na czarno w kontraście do białego MTB. 

Jeśli to ważne to czasami jeżdżę w alleycatach.

Pozdrawiam i w razie pytań/ szczegółów proszę dopytywać.

PS. Miałem opony 25c i zmieniłem je okazyjnie na 23c i odczuwam że gorzej mi się jeździ. Jest to możliwe czy mi się wydaje.

Te opony to gorzej w jakim sensie? Większe opory toczenia? Szerokość opony tutaj ma dużo mniejsze znaczenie, niż bieżnik oraz mieszanka z jakiej jest dana opona zrobiona.

Kup używane na piastach DT(łożyska maszynowe), tutaj masz aukcje:

http://allegro.pl/kola-szosowe-dt-swiss-rr-1850-i5532751497.html
2h do końca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...