Skocz do zawartości

[Opony] Jakie ciśnienie przy dużej wadze - szosa

blakbery

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No zapomniałem zupełnie o tym wspomnieć - zmieniłem przez ten czas dętki, opaski i pompkę, więc powinno to dać efekt. Ale zastanawiałem się czy przy tej wadze pompować 8 czy 9 barów. Mam napompowane 8,5 ale wrócę chyba do 8 wnioskując z tego co piszecie.

Napisano

W takim razie dzięki bardzo za rady i postaram się (jak nie zapomnę) podać efekty za jakieś 2/3 tygodnie :) Pozdrawiam

Btw brakowało mi tych informacji, które upewnią mnie w niektórych tematach.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Tak jak pisałem wcześniej podaję informacje. Na dętkach kellysa i starych opaskach nawet przy 8-8,5bara, dętki pękały bardzo często - co 100-150km. Teraz jeżdżę od 400-500km na nowych opaskach wysokociśnieniowych kendy, których koszt w internecie wynosi 15zł za obie oraz dętkach continentala idealnie dopasowanych do opon za 13zł/szt, czyli mniej niż dętka kellys w sklepie i dosłownie nic się jeszcze nie stało. Uważam, że jeżdżę po gorszych drogach niż wcześniej, z większą nieuwagą (jeśli chodzi o dziury) oraz większą szybkością i nie dzieje się kompletnie nic - tylko jeździć.

Napisano

podaj jakiś model tych wysokociśnieniowych opasek, moze byc link do sklepu/allegro

co do pompowania do określonego ciśnienia - czy zdarza Wam się przy zdejmowaniu koncowki pompki z wentyla  usłyszeć prez chwile ucieczkę powietrza ? ;) - mowa bardziej o stacjonarnych pompkach

jeśli tak to wg moich obserwacji traci się wtedy ok 0.5bar  , w moim przypadku pompując do ok 8-8.5  - wystarczy podłączyć ponownie, wykonać ruch pompką i manometr pokaże aktualne cisnienie

druga sprawa - jak często sprawdzacie ciśnienie w oponach  -  ja od dłuższego czasu jeżdzę na tanich dętkach z Decathlonu (18-23c)  i po tygodniu zawsze jest trochę mniej

Napisano

Rafał - no, plus fakt, że jak wykonasz ten ruch pompką, to pewnie trochę powietrza z dętki przejdzie do przewodu.... Fakt obserwacji zaburza stan! ;) 

Ad rem: Przy 95kg pompuję do 10bar, Zaffiro Pro 700x23. Tak przynajmniej pokazuje manometr marki Beto, ponoć dający radę. Czuję wyraźną różnicę w stosunku do 7 czy 8bar. Zważywszy, że trasy po których jeżdżę mają naprawdę dobry asfalt, problem mniejszego komfortu nie występuje. 

i tak, korzystam z dętki decathlonowej. 105g to dobra waga za 10 pln. I faktycznie, co tydzień muszę koła dopompować. Schodzi jakieś 3-4bar (!)

EDIT: gdzieś kiedyś wyczytałem taką zasadę nabijania opon na szosę: wbijasz najwyższe ciśnienie które pozwala ci nie odczuwać drgań jadąc po asfalcie, po którym zwykle jeździsz.

Napisano

Tutaj link do opasek:
http://allegro.pl/opaska-ochronna-na-obrecz-28-x-16mm-mocna-i4961647005.html

A propos schodzenia powietrza przy zdejmowaniu końcówki z wentyla to myślicie, że to może być aż 0,5 bara? Jeśli tak to muszę zacząć pompować do 8,5 :D

Odnośnie ciśnienia to tutaj jest tabelka dla osób 75kg (im większa waga tym więcej powietrza - tak jest napisane):
http://www.schwalbetires.com/tech_info/inflation_pressure

Akurat Schwalbe bo z takich opon korzystam ale Continental też ma takie tabelki na swojej stronie :)

Napisano

Tylko jeszcze trzeba uwzględnić masę użytkownika. Wibracji możesz nie czuć ale opona będzie pływać przy komfortowym ciśnieniu powodując niestabilność.

Napisano
Rafał - no, plus fakt, że jak wykonasz ten ruch pompką, to pewnie trochę powietrza z dętki przejdzie do przewodu.... Fakt obserwacji zaburza stan!  

może nieprecyzyjnie opisałem, chodzi o to:

1. podłączasz przewód

2. pierwsze nabicie powietrza (ruch tłoka) uruchamia wskazówkę manometru - przynajmniej przy zaworze Presta u mnie tak to działa, przy zakładaniu końcówki nie zdarza się żeby powietrze uciekało.

3. pompujesz np na 8.0 bar

4. zdejmujesz końcówkę i wtedy jest ujście powietrza przy zamykaniu zaworu presty.

....przerwa na reklamy...

powrót do pkt 1. i 2.   i masz na manometrze mniej niż przed odłączeniem końcówki - mi ucieka jakies 0.5bar jak pisałem - używam metalowej stacjonarnej pompki z Decathlonu (niby max 10bar)

może to wina końcówki w pompce, nie wiem

także ja od jakiegoś czasu pompuję opony na 8.5 (taki maja max)  i jestem przekonany że zostaje tam ok 8  na kilka dni ;)

Tutaj link do opasek:

dzięki za linka, kupiłem na próbę ;)

Napisano

Witam.

98kg, opony Vittoria Zaffiro czerwone, opaski oryginalne z kół (WH-R550). Dętki jakieś za 12zł z Presta. Pół roku na 8,5Bar. Ani jednego flaka  czy snejka (cokolwiek to jest) Asfalt różny. Od gładkiego po wysypany grysem. Czasami odczuwam na wybojach bicie w łokcie, ale to żadko. A tak to pieknie się jedzie.

Jak wiem że nie będę na rowerze z tydzień, to spuszczam powietrze prawie do zera. Rower wisi. Pompuję kompresorem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...