Skocz do zawartości

[Opony] Jakie ciśnienie przy dużej wadze - szosa

blakbery

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam opony szosowe Schwalbe Lugano 28' 23-szerokość 6-9bar i zastanawiam się jakie ciśnienie zastosować przy wadze około 91kg. Aktualnie pompuje 8 barów ale zastanawiałem się nad 8,5-9. Tylko nie wiem jakie efekty to przyniesie.

Napisano

Będzie bardziej twardo ... jakie masz opaski na obręcz, mogą nie wytrzymać takiego ciśnienia i dętka wylezie przez otwór nypla ... 8 to i tak dużo, większe ciśnienie nie da niczego więcej niż mniejsza amortyzacja.

Napisano

Kendy nowe na duże ciśnienie - wytrzymują niby te 8-10.

Być może przy większym ciśnieniu będzie mniejsza szansa na snake'a i tego typu rzeczy. Chociaż staram się jeździć zawsze po najlepszej części asfaltu.

Napisano

Jak poprzednio napisałem, mniejsze ciśnienie to nieco większy komfort, podniesienie obecnego nic ci nie da ponieważ obecne jest i tak stosunkowo wysokie.

Przy 8 to już raczej snake nie powinieneś łapać, za to im większe tym mniejsza powierzchnia styku opony z asfaltem, łatwiej o uślizg koła na lekkim piasku, czy wilgotnej nawierzchni ...

Napisano

Jeśli jeździsz amatorsko dla rekreacji, to zmienił bym opony na 25C i jeździł na niższym ciśnieniu, jest przyjemniej.

Napisano

Na 23mm na szosie przy Twojej masie: nabijesz na maksa i bedziesz fruwał - na dobrym asfalcie bedziesz miał wrażenie, ze lecisz. Miłe uczucie. Jak wjedziesz na szorstki asfalt to bardzo to pocUjesz. A jak wjedziesz na kamienie, to snejka nie złapiesz, ale oponę możesz pociąć.

Na mniejszym ciśnieniu prędzej na kamieniach złapiesz snejka, ale opona powinna sie uchować. Wszystko zaležy oczywiście od prędkości. Na bardzo dobrych drogach nie odczujesz żadnej różnicy, ale na średnich bedzie znacznie milej i może być szybciej (mniej Cię będzie wybijać ponad drogę podczas jazdy - tedy para idzie w gwizdek).

Ja jeżdżę jako amator na 23mm, bo jak trafie na dobry asfalt, a tego jest w pl baaaaaaaardzo dużo, to mam wielką frajdę z jazdy. A jak jadę gorszymi odcinkami, to trochę pocierpię. Trudno.

Pozdr

Napisano

Nikt nie zapytal o stopien zuzycia obreczy. Cisnienia zalecane przez producenta opon mozna stosowac jesli obrecze sa w dobrym stanie.

Opaski w wielu przypadkach rowniez maja podawany bezpieczny zakres cisnien.

Napisano

@@blakbery, 8 bar to sensowna granica dla Twojej masy. Ja ważę 97kg i pompuję do 8 bar. Powyżej to kamień. Ani wygodne, ani pozytywnie nie wpływa na koło (jeżeli nie jest ono być dobrej jakości).

Napisano

Po dzisiejszej jeździe stwierdziłem, że opona się zbyt mocno pode mną ugina i dopompowałem do 8,5 bara. Jutro zobaczę czy jest jakaś różnica. Dziś jeździłem głównie bo bardzo średnich drogach i cały czas bałem się o opony/dętki. W tej chwili moim celem jest zejście do 75kg, żebym nie musiał się o nic martwić ale do tego długa i trudna droga, zresztą przy moim wzroście 196cm już w tej chwili jestem dosyć szczupły, więc później mogę być jak "patyk" i tego się obawiam - z drugiej strony wątpię, że zejdę do takiej wagi.

Dzięki bardzo za rady i zainteresowanie, pojeżdżę trochę i będę się w takim razie trzymał granicy 8-8,5 bara. A odnośnie dróg to wiadomo - im lepsza tym większy ruch - przynajmniej u mnie.

Napisano

Mnie ciekawi skąd się biorą takie wymysły, że jak napompuje do 9 bar to będzie latał a jak do 8 to co, nie ukręci ? snejka przy 8 ? niektórzy powinni mieć zakaz pisania głupot.

Napisano

To może jakiś inny powód jest tego przyczyną ? jakie masz dętki, zbyt cienkie mogą nie wytrzymywać, lekkie dętki są dobre dla lekkich bikerów. Akurat obsługują rower syna, dopóki jezdził na dętkach +/- 100 gr nie było problemów, nawet gdy ciśnienie spadło do 5 bar, kiedy przesiadł się na dętki 80 gr - snake ... ale nie przy 8 bar ...

Napisano

Dętki do tej pory Kellys idealnie dopasowane ale często pękały. Teraz wrzuciłem dokładnie dopasowane Continentale, waga ok. 120-130g. Jak je porównałem to na "czucie" Continentale wydają się być dużo trwalsze.

Napisano

@mklos1 do tej pory pompowałem pompką kolegi i 8 barów wydawało się mało po naciśnięciu na oponę. Teraz kupiłem nową i te 8 barów szczerze wygląda inaczej, opony wydają się być twardsze. Pewnie w mojej pompce manometr działa prawidłowo przez co opona będzie napompowana teraz dobrze.

Napisano

Polecam pompkę Pedros Prestige, doskonałe wykonanie, bezproblemowe pompowanie szosy, dokładny manometr :thumbsup: niestety wiele tańszych pompek mocno fałszuje wyniki przy wyższych ciśnieniach ...

Napisano

Różnie ale wtedy zdecydowanie częściej, jeśli chodzi o przejechany dystans. Teraz na nowej pompce i starych dętkach miałem takiego ala snejka bo w środku ale tylko po jednej stronie, moim zdaniem przez stare i zużyte opaski, które "nakłuwały" dętkę.

Napisano

No właśnie, i mamy te prawdziwe przyczyny snake, a nie "małe" ciśnienie 8 bar ... ludzie pompują koła na maksymalne ciśnienie zupełnie bez sensu, a później dorabiają teorie bardzo małym oporze toczenia i inne takie  ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...