sebass52 Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Witajcie,Mój rower to Scott Taos z 1998 roku.Wymieniłem w nim w tym roku cały napęd,koła i hamulce.Jeździ siębardzo przyjemnie.Ostatnią rzeczą jaka została do wymiany jest amortyzator.Tutaj pojawia się problem,ponieważ ten rower dostałem jakieś7-8 lat temu i od początku miał zepsuty amortyzator tzn jest wciśnięty do samego spodu.Jest to jakiś no name "Sync Exced 288"Przez to nie wiem jaki miał fabryczny skok ale myślę że pewnie jakieś 63mm albo coś koło tego.Stery mam 1 1/8 gwintowane.Hamulce V'ki.Czy da się coś znaleźć za jakieś 200-250zł z pod taką ramę?Od razu zaznaczam,że sterów na aheady nie wymienię.Na allegro znalazłem kilka amorków:http://allegro.pl/amortyzator-rst-gila-plus-tc-regulowany-i5328558595.htmlhttp://allegro.pl/1-1-8-amortyzator-mtb-suntour-xcm-v3-bialy-gwint-i5522534789.htmlhttp://allegro.pl/niezawodny-11-8-gwint-26-xct-p-100-mm-v-b-3-kol-i5524014374.htmlhttp://allegro.pl/sr-suntour-xct-26-1-1-8-210mm-gwint-czarny-i5542321415.htmlNie uprawiam żadnych maratonów,po prostu dojeżdżam na uczelnię,jeżdżę po Lublinie a w wakacje zwykła turystyka rowerowa po Roztoczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruiser Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Chyba będzie lepiej jak kupisz jakaś używkę która nie udaje amortyzatora jak te tanie .... np: http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-dart-3-i5547122433.html Stara , solidna konstrukcja , jest post u nas jak przerobić go na samo powietrze i wtedy jest kozak.Napisz post w dziale kupię , poszukaj w dziale sprzedam , może znajdziesz coś sensownego za małe pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 (edytowane) Ale zauważ,że napisałem,że rower miał wcześniej jakiegoś no name o dość niskim skoku i pytam też o geometrię i czy nie zniszczy to ramy.A ten dart to za ile opłacałoby się licytować?Tzn jak cena byłaby maks opłacalna?Bo jakby co to mam znajomego który gładkie rury gwintuje... Edytowane 17 Lipca 2015 przez sebass52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Czy ktoś mógłby mi pomóc w wyborze?Budżet może być naciągnięty do max 400zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruiser Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Napisz do gościa i zapytać za ile by sprzedał ale myślę że będzie chciał coś koło 250zł , skok można zmienić na 80mm wyciągając podkładki jakby 100mm było dla Ciebie zbyt dużo.Będzie o niebo lepszy od nowego xct i innego chłamu.Serwisowałem ostatnio chyba dwuletniego xct v4 używanego w lekkim terenie to szkoda gadać , wszystko budżetowe do granic możliwości , materiały , wykonanie itp.W moim 13 letnim rs pilot , podobnym do tego darta ,ślizgi i reszta wygląda obecnie o wiele lepiej od tego xct więc wnioski są jasne.Napisz w dziale kupię i na pewno coś ciekawego się dla Ciebie znajdzie.Przy użytkowaniu jaki zakładasz taki dart będzie Ci służył latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 A xcr o taki:http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-xcr-skok-100mm-czerwony-i5549483971.html Co o nim powiesz? A co do tego darta,to gdyby miał łuzy to da się to naprawić?no i 17cm sterówki a ja jeszcze muszę gwint na nim naciac.no nic zmierze u siebie i będę wiedział.;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruiser Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Jak ma luzy to nie bierz bo szkoda kasy , ale z opisu wynika że nie powinien mieć a ten xcr to najlepszy budżetowy model suntour , dużo lepszy od xcm ,xct itp lecz też nie powala pracą.Jeśli dart nie ma luzów i ogólnie jest zadbany to ja bym go brał bo po prostu dłużej na nim pojeździsz i będzie lepiej chodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Licz się tez z tym że kupując Suntoura sprzedawca daje ci 2 letnią gware - to jest bdb, lecz problem będziesz miał taki że gdybyś nabył te luzy w okresie gwary to dostaniesz jedynie nowe lagi już pod tarcze ze wzgledu na to że pod piwoty w ogóle dystra ani też producent już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruiser Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 No właśnie a o luzy w tych niższych modelach podobno nie trudno a amorek z luzem jest bezużyteczny no i jeszcze gdyby Ci dali lagi pod tarczę to też były by bezużyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Wysłałem zapytanie do sprzedajacego tego Darta 3.a to nie jest tak,że jak będą luzy to wystarczy tuleje wymienić i można jeździć dalej?Czyli pod tą ramę mogę spokojnie wkładać "setkę"??Nic się z nią nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Budżet może być naciągnięty do max 400zł... Na forum kolega wystawia Epicona, zapytaj ile bedzie chcial, mysle ze powinienes sie zmiescic w budzecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 tylko ten epicon nie ma pivotów chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 @@sebass52, Przepraszam za zamet, nie doczytalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Nie ma problemu.Podsumowując albo ten XCR albo licytować tego Darta.A w razie gdyby miał luzy to da sięgo jakoś przywrócić do życia?Bo kwestię gwintowania rury mam ogarniętą,znajomy w serwisie to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruiser Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Zresztą i tak płacenie za amorek 4 paczek który będzie się marnował w spokojnej jeździe jest bezsensowne.Co do luzów to tak tuleje można wymienić ale ja bym się nie w to nie pakował jeśli je ma choć z opisu wynika że jest zadbany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Czyli te 200-250zł w zupełności wystarczy tak?A w razie gdyby ten dart miał luzy czy coś w tym stylu to tylko mi ten XCR zostaje tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruiser Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Tak , wydaje mi się że 250zł wystarczy , zapytaj będzie wiadomo , jak nie ten dart to może inny podobny amortyzator , napisz na forum że kupisz i już no chyba że Ci się bardzo śpieszy ale jak bym poczekał i poszukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Ok mam nadzieję że odpisze.Jak nie to najwyżej kupię tego XCRa i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Co do części z suntoura to mam w pełni dostepne, czyli na przyszłość był bym ci w stanie nawet nowe lagi z XCR-a z piwotami załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 No to wielkie dzięki!;-) chyba już sprawa jest prosta. A Activia powiedz mi jak to będzie z rama?tzn czy taki przeskok o te raczej 50mm nie spowoduje żadnych uszkodzeń?dodam że nie odrywam się od ziemi.;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruiser Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 W takim razie bierz tego xcra ,Activia ogarnie Ci w razie potrzeby lagi po taniości i będzie git.XCR dla twoich potrzeb spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 19 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 No to wielkie dzięki!;-) chyba już sprawa jest prosta. A Activia powiedz mi jak to będzie z rama?tzn czy taki przeskok o te raczej 50mm nie spowoduje żadnych uszkodzeń?dodam że nie odrywam się od ziemi.;-) Poczekaj z tematem, popatrze na serwis, może znajdę ci fajnego XCR-a za dobre pieniądzę z gwarą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Ok dziękuje.Gdybyś znalazł w czerwonym kolorze jak ten z allegro to byłoby super bo rower mam czerwony.;-) A ten xcr z aukcji jest jakiś zły? Bo cena jak dla mnie super. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruiser Napisano 19 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Ten ma blokadę na goleni a dużo fajniejsza sprawa jest blokada na kierowniku , nie trzeba się schylać/zatrzymywać by zablokować widelec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Takie manetki to chyba podnoszą sporo cenę. A chciałbym się zmieścić z wysyłką w 250zł.No ale poczekam co kolega Activia powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi