Skocz do zawartości

[Narzędziowa apteczka] Jakie wyposażenie?

manfred1

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze można też zweryfikować co nam faktycznie w narzędziowniku potrzebne i spróbować odpowiednio odchudzić. U mnie imbusy 2, 6, 8 oraz torx t-25 i wspominane 8, 10 jeszcze nie były ani razu w użyciu i spokojnie mogłyby powędrować do szuflady.  Wymaga to odrobiny zachodu ale jak się uda to podrzucę foto.

Z opona to trochę, haha, trza by było wozić ją w sakwie lub plecaku, bo do popularnej torby pod-siodłowej stosowanej głownie w MTB za chiny nie wejdzie. :D I do tego masa opony to jednak 500-600g.

Ja wożę ze sobą dodatkowo łatki Tip-Top'a(2 rodzaje, do opon i dętek + klej 2,5g - groszowe sprawy na allegro i można na sztuki kupować co jest sporym plusem) rozcięcie takie nawet na 3-5 cm spokojnie można naprawić na powrót do domu.(no zależy gdzie te rozcięcie będzie)

Mocna taśma + kawałek butelki po napoju też daje radę jak chodzi o naprawę opony na powrót, wycinamy kawałek butelki i przyklejamy od wewnątrz pomiędzy dętkę a oponę. A jak to połączymy z łatą do opony, to na trochę taka naprawa wystarczy. Lub łata do opony i wycięty kawałek butelki nawet bez przyklejania taśmą, tylko żeby miejsce usztywnić, też swoje zrobi, a po napompowaniu się łatwo nie przesunie.

Tu masz, 1-szy lepszy link z allegro:

http://allegro.pl/latka-latki-do-naprawy-opon-up-3-35x35mm-tip-top-i5074886998.html
Jest grubsza, przez co też sztywniejsza od łaty do dętki.

Tip Top też ma cement do opon(do uzupełniania "dziur" w oponie), nie używałem i chyba w rowerze się to nie sprawdzi, ale mała tubka też grosze kosztuje i można zawsze otwór np po szkle tym zalać, zawsze może coś tam to da dodatkowo.

http://allegro.pl/wklad-radialny-latka-latki-do-opon-tl-120-tip-top-i5119414292.html
Takie coś też widzę że maja, tylko to już drogie, ale długie rozcięcie tym by mógł naprawić w teorii(wycinając z tego odpowiedni kawałek).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...